YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kemah Kalesi'nde Kazı Çalışmaları Yeniden Başlatıldı

ERZİNCAN (AA) - Erzincan'ın Kemah ilçesindeki tarihi kalede kazı çalışmaları bir yıllık aranın ardından yeniden başlatıldı.

Çalışmalar bir ay sürecek Yurttaş, kazılarda bugüne dek cami, hamam ve çeşitli mimari yapılara ulaşıldığını, hamamın içerisinde önceki sene yazma ve matbu eserler ortaya çıkarıldığını ifade ederek, şunları söyledi: "Bulunanların en eskisi, 16. yüzyıla ait, 37 varaktan ibaret bir Kur'an-ı Kerim, Ahmet Karahisari ekolüne ait olduğunu tahmin ettiğimiz bir Kur'an-ı Kerim. Onun yanında özellikle 18. ve 19. yüzyıla ait Kur'an-ı Kerimler, fıkıh kitapları, hadis kitapları, dini eserler, okullarda okutulan çeşitli bilgileri içeren matbu eserler, tüccarlara ait veresiye defterleri gibi birtakım buluntular elimize geçti. Kazı çalışmalarında 22 sikke buluntumuz var, bunlar müzede. Camiden ve hamamdan çok güzel, Mengücekli dönemine ait olduğunu tahmin ettiğimiz yani günümüzden 800 sene öncesine ait alçı buluntular ortaya çıkarıldı. Üzerlerinde kitabeler var, bitkisel süslemeler, geometrik süslemeler var. Bir de küçük bir aslan figürünün kalıntısı var." Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş, bu dönem 5 akademisyen, 18 öğrenci ve 35 işçinin katılımıyla saray alanının doğusunda başlatılan çalışmalarda tandır ortaya çıkarıldığını, çalışmaların bir ay süreceğini sözlerine ekledi.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler