YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Zehirli Keneye Dikkat

Yaz aylarında Erzincan ve çevresinde görülen Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına karşı vatandaşları uyaran Mengücek Gazi...

Zehirli Keneye Dikkat

Yaz aylarında Erzincan ve çevresinde görülen Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına karşı vatandaşları uyaran Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Faruk Karakeçili, başta Karadeniz ve Orta Anadolu olmak üzere Tokat, Sivas ve Çorum gibi illerle birlikte Erzincan’da Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi yönünden risk altında olduğunu ifade etti.

Dr. Karakeçili hastalığın belirtilerinin kene ısırığından ortalama 3 gün ile 9 gün içerisinde görülebileceğini ifade ederek; Ateş çoğunlukla 1 gün sonra çıkmaya başlar. Ama her kene ısıran kişinin Kırım Kongo Kanamalı Ateşine yakalandığı da yanlış bir algıdır. Ölümlerin meydana gelmesiyle bilinçlenme arttı. Vatandaşlarımız bu konuda daha bilinçli davranıyorlar. Ancak kırsal yaşam burada en önemli kısmı oluşturuyor” dedi.

Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Faruk Karakeçili bahar ve yaz aylarında özellikle kırsal kesimde yaşayan insanlarda bulaşma oranı fazla olduğunun altını çizerek; “Virüsü taşıyan kenelerin yapışması, kan emmesi sırasında salgıladıkları tükürük salgısı ile, kenelerin çıplak elle ezilmesi sırasında, hastalık taşıyan hayvanların kan ve dokuları ile temasla, hasta insanların kan ve diğer vücut sıvıları temas ile olmaktadır. Bahar ve Yaz aylarında özellikle kırsal kesimde yaşayan insanlarda bulaşma oranı fazladır. Sıklıkla ani başlayan ateş, baş ağrısı, aşırı halsizlik, yorgunluk, eklem ve kas ağrısı, karın ağrısı, bulantı, kusma ve ishal, boğaz ağrısı, gözlerde kızarıklık, nadir olarak sarılık ve duygu durum değişikliği gibi belirtiler görülmektedir. Başlangıç bulgularını takiben ağır seyreden hastalarda kanama bulguları görülmektedir. Bu bulgular sıklıkla deri altına kanama, burun kanaması, diş eti kanaması şeklinde olmakla birlikte vücudun herhangi bir bölgesinden kanama olabilmektedir” şeklinde ifade etti.

Hastalık taşıyan kenelerden korunmak için yapılması gerekenler hakkında da bilgiler veren Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Faruk Karakeçili; “Keneler uçmaz, sıçramaz. Ağaçtan üzerinize düşme ihtimali zayıftır. Yani kene yerdedir. Bu nedenle uzun otların, çimlerin ve çalılıkların bulunduğu yerler keneler için riskli yerlerdir. Kenelerin yaşama alanlarında bulunabilecek kişiler (hayvancılıkla uğraşanlar, mezbaha çalışanları vb) böcek kaçırıcı ilaçları vücutlarına sürerek veya elbiselerine emdirerek kullanabilirler. Çiftçilerin hayvanlarını ilaçlamaları önemlidir. Hayvanların üzerinde kene gören sahibi eliyle almaya çalışmamalı, çıplak elle kene çıkarılmamalıdır. Açık araziye çıktığınızda ya da pikniğe gittiğinizde, bacakları kapatan kıyafetler tercih edip uzun kollu giyininiz; pantolonunuzu çorapların içine sokunuz. Kapalı ayakkabı giyiniz. Açık renk kıyafetler giyin ki, üzerinize herhangi bir kene geldiğinde görebilesiniz. Kene kan emerken acı vermez. Bu nedenle vücudunuzda kene var ise sizin bulmanız gerekir. Eve döndüğünüzde kendinizi, çocuklarınızı hatta evde beslediğiniz hayvanlarınızı kene yönünden kontrol edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler