YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çorak Araziye 'güneş' Ektiler

- ERZURUM'un Oltu İlçesi'nde beyaz eşya dükkanları bulunan ve akraba olan Mehmet Alkan ile Fahrettin Aynalı, satın aldıkları 24 dönüm

Çorak Araziye 'güneş' Ektiler

- ERZURUM'un Oltu İlçesi'nde beyaz eşya dükkanları bulunan ve akraba olan Mehmet Alkan ile Fahrettin Aynalı, satın aldıkları 24 dönüm çorak araziye 'güneş enerji sistemi' (GES) kurdu. Yaklaşık 1 milyon dolarlık yatırımla güneş enerji santrali kuran genç işadamları, TEDAŞ'a elektrik satmaya başladı.
Oltulu Mehmet Alkan ile Fahrettin Aynalı, ortaklaşa olarak Şenkaya İlçesi'nde Penek mevkisine kurdukları güneş enerji sistemini hayata geçirdi. Devletten destek almadan 500 bin doları öz sermayaleri, kalan 500 bin doları ise banka kredisi ile kurdukları güneş enerji sistemi tamamlandı ve enerji üretmeye başladı. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'ndan (TKDK) destek alamadıklarını belirten Mehmet Alkan, çorak araziye güneş panallerini yerleştirdiklerini bildirdi. Mehmet Alkan, "Güneş enerji santrali 1 megawattlık bir tesis. Dört kişi istihdam edilecek. Teknik eleman ve güvenlik görevlisi olarak çalışacaklar. Tesis bir milyon dolara yani 3,5 milyon TL'ye bize mal oldu. Yaptığımız hesaplara göre bu tesis kendisini 5 yılda amorti ediyor" dedi.
Güneş enerji sistemini TEDAŞ Genel Müdürlüğü'ne onaylattırdıklarını aktaran Fahrettin Aynalı ise "Bir fuarda görüp ilgilendiğimiz güneş enerjisi sistemini ilçemize kurduk. Bizimle birlikte inanıyorum ki buğday tarlaları, daha karlı olduğu için güneş enerjisi panelleriyle kaplanacak. Çünkü tarlasına güneş eken arpa ve buğday ekenden daha fazla kazanıyor. Güneş enerji santralini kurarken devletten destek almadık. Yüzde 50 öz sermaye yüzde 50 de banka kredisi kullandıkO dönemlerde TKDK kurumundan hibe verileceğini öğrendik. TKDK'ya müracaat etmemize rağmen maalesef Erzurum bölgesi için hibe çıkmadı. 20 Nisan 2016 itibariyle projemizi hayata geçirmeye başladık. 2 Ağustos itibariylede tesisi hayata geçirdik. Ülkemize, milletimize hayırlı olsun. Sistemi kurduğumuz arazi, kıraç, çorak ve susuz bir araziydi. Bu araziyi canlandırdık, hayat verdik" diye konuştu.
Tesisin elektrik mühendisi olan Burak Duman ise Kuzeydoğu GES ve Alkan GES'in bin kilowattlık olduğunu belirtti. Tesislerde yıl sonuda kadar 1,5 milyon kilowatt saat enerji üretmeyi planladıklarını anlatan Mühendis Duman her tesiste 1938'er adet 260 wattlık paneller bulunduğunu bildirdi.

Çorak Araziye 'güneş' EktilerÇorak Araziye 'güneş' EktilerÇorak Araziye 'güneş' Ektiler

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler