YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dağcılar, Allahuekber yolunda mahsur kaldı

Erzurum'dan 3.Ordu'ya bağlı 29'uncu Tümenin Sarıkamış Harekatına giderken 97 yıl önce kullandığı 'Topyolu' üzerinden Bardız'a gitmek için yola çıkan AKUT'un dağcı ekibi tipi nedeniyle mahsur kaldı.

Dağcılar, Allahuekber yolunda mahsur kaldı

ERZURUM (İHA) -Erzurum'dan 3.Ordu'ya bağlı 29'uncu Tümenin Sarıkamış Harekatına giderken 97 yıl önce kullandığı 'Topyolu' üzerinden Bardız'a gitmek için yola çıkan AKUT'un dağcı ekibi tipi nedeniyle mahsur kaldı. 48 saat sonra geri dönen ekip, o anları anlattı.

Yaklaşık 48 saat yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle çadırlardan çıkamadıklarını belirten AKUT ekip lideri Bünyamin Akbulut, "Tarihi yolu karakışta giderek şehitlerimizi anmak istedik: Ama karakış engeline takıldık. Çadırlardan dışarı çıkmakta dahi güçlük çektik" dedi.

29'uncu Tümen'in 22 Aralık 1914'te Narman'dan Şenkaya'nın Bardız köyüne kadar gittiği 'Topyolu'nu karakışta yürüyerek gitmek için Narman'ın Çimenli geçidinde önceki gün yürüyüşe başladıklarını anlatan AKUT ekip lideri Bünyamin Akbulut, 105 kilometrelik yolu 2,5 günde almayı hedeflediklerini bildirdi. Ancak başlayan kar yağışının hiç ara vermeden devam ettiğini ifade eden Akbulut, şunları söyledi:

"25 kişiden oluşan AKUT ekibi olarak yola çıktık. Güvenliğimizi sağlamak amacıyla 14 kişilik bir jandarma timi de bize eşlik ediyordu. Tipi ile birlikte görüş mesafesi sıfıra düştü. Göz gözü görmez oldu. Çadırlara yerleştik ve dışarı çıkamadık. Yiyecek, içecek anlamında hiç bir sıkıntımız yoktu. Ama Narman ile Oltu arasındaki Kuzucantepe'de mahsur kaldık. Yola devam etmek için tipinin dinmesini bekledik."

Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez de, "Allahuekber şehitlerini anmak için geçtiğimiz yazın gidilen Topyolunu bu kez AKUT ekibi kış mevsiminde almak için yola çıktık. O günün koşullarında askerlerimizin 3,5 günde tamamladığı Topyolu yürüyüşünü, bugünün teknolojisinden yararlanan profesyonel ekip kar ve tipi engeline takıldı. Aslında bu yürüyüş sembolikti. O kahraman askerlerimizi anmak, şehitlerimizin ruhlarını şad etmek için yola çıkmışlardı. Ama kar ve tipi yüzünden mahsur

kaldılar" dedi.

ENVER PAŞA'DA O GÜN GERİ DÖNSE BU KADAR ŞEHİT VERMEZDİK

Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, Enver Paşa'nın da kar ve tipide o gün geri dönmesi halinde bu kadar şehit verilmeyeceğini ifade ederek, "Bünyamin lider en doğrusunu yaparak geri döndü. Çünkü ilerlemek mümkün değil. Ağır kış şartları yaşanıyor o bölgede. Enver Paşa'da geri dönseydi bu kadar şehit verilmezdi" diye konuştu.

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler