YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kurtuluş Coşkusunda Ermeni Katliamı Canlandırıldı

Turgay İPEK- Nursima KESKİN/ERZURUM, Hükümet Konağı önündeki İstanbul Caddesi'nde düzenlenen törenlere Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti'li Mehmet Sekmen, Kaymakam Mustafa

Kurtuluş Coşkusunda Ermeni Katliamı Canlandırıldı

Turgay İPEK- Nursima KESKİN/ERZURUM, Hükümet Konağı önündeki İstanbul Caddesi'nde düzenlenen törenlere Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti'li Mehmet Sekmen, Kaymakam Mustafa Fırat Taşolar, Merkez Aziziye Kaymakamı Zafer Öz, Aşkale Belediye Başkanı AK Parti'li Enver Başaran, Erzurum Teknik Ünivresitesi Rektörü Prof.Dr. Muammer Yaylalı, İl Jandarma Komutanı Albay Uysal Ağaoğlu, daire müdürleri, öğrenciler ve çok sayıda kişi katıldı. Kurtuluş törenleri 97 yıl önce Ermeni zulmünden göç eden Türkler'in geçişi ile başladı.
Göç ardından tören alanının ortasına koydukları masada, şalgam suyu doldurdukları şişeleri şarap niyetine içen temsili Ermeniler, komutanlarının çağrısı üzerine Türkler'e yönelik katliam eylemlerine girişti. Temsili olarak camiyi yakan çeteler, ilçede berberlik yapan ve imam rolünü üstlenen başı sarıklı Murat Billur'u ezan okurken yakaladı. İmam, Ermeniler tarafından meydanda linç edildi. Daha sonra bir aileye yönelik saldırı düzenleyen Ermeniler, hamur açan kadını ve kayınpederini silahlarla vurarak öldürdü. Türk Milis Kuvvetleri'ni canlandıran Aşkaleli lise öğrencilerinin ilçeye gelerek Ermeni çetecilerini öldürmesiyle son buldu. Kurtuluşun canlandırılmasının ardından İstiklal Marşı eşliğinde göndere bayrak çekildi. 3 Mart'ın Erzurum-Kars güzergahında yapılan Ermeni zulmünün sona erdirilmesi başlangıcı olduğunu belirten Aşkale Belediye Başkanı Enver Başaran, törenlerde yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"3 Mart ömrünün baharında toprağa giren yiğitlerin, beşiğinde süngülenen bebeklerin, sakallarından sürüklenen ihtiyarların, masum kadın ve kızların katledildiği günlerin sona ermesi için kahramanca yurt savunmasının yapıldığı gündür. Bu gün burada diasporanı, Uluslararası kamuoyunda yürütmüş olduğu soykırım yalanlarına karşılık Aşkale ve köylerimizde, Ermenilerce katledilen yüzlerce vatandaşımızın acılarını millet olarak paylaşmak ve dualarımızla ruhlarını şad etmek için toplanmış bulunmaktayız. Bundan tam 97 yıl önce Rus ve Ermeniler Aşkale ve köylerde işledikleri vahşi cinayetler, insanlık dışı işkence ve zulümler daha dün gibi hatıralarda tazeliğini korumaktadır. 1970 ve 1980'li yıllarda, genelde Türk hedeflere karşı faaliyet gösteren Ermeni Lobisi tarafından kurulan ASALA Ermeni terör örgütü Türkiye'deki iç ve huzursuzluğun zirveye çıktığı 1980'li yıllarda Ermeni teröristler 21 ülkede 39'u silahlı 70'i bombalı, biri de işGal şeklinde olmak üzere 110 terör olayı gerçekleştirmiş ve bu saLdırılarda Türkiye'nin 42 diplomatı şehit edilirken çok sayıda vatandaşlarımız ve diplomatımız yaralanmıştır."
İlçede gönüllü olarak 30 yıldan bu yana Ermeni çeteciler rolünü oynadığını söyleyen belediyeden emekli Fikri Peşen, şöyle dedi:
"30 yıldır canlandırmalarda Ermeni asker Ohennes'i canlandırıyorum. Bugün katliam yapacağım. Ermeniler'in bu memlekette neler yaptığını canlandırıp nesilden nesile duyurmak istiyoruz. Bugün yıllarca ekmeğini yediğim Mahmut ve Şevket Efendinin canını alacağım."
Törenler folklör ekibi ve Büyükşehir Belediyesinin mehteran bölügünün gösterisi ardından düzenlenen başrak yürüşü ile sona erdi. Kurtuluş törenlerine baba ve dedeleri ile katılan çocuklar ermeni askerleri ile hatıra fotoğrafı çektirirken korktu.

Kurtuluş Coşkusunda Ermeni Katliamı CanlandırıldıKurtuluş Coşkusunda Ermeni Katliamı CanlandırıldıKurtuluş Coşkusunda Ermeni Katliamı Canlandırıldı

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler