YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yol-İş, Özel İdare işçilerinin Karayolları'na devrini yargıya götürecek

Yol-İş Sendikası Erzurum 2 Nolu Şube Başkanı Kıyas Daşkaya, İl Özel İdaresi’nde çalışan 503 kişinin...

Yol-İş, Özel İdare işçilerinin Karayolları'na devrini yargıya götürecek

Yol-İş Sendikası Erzurum 2 Nolu Şube Başkanı Kıyas Daşkaya, İl Özel İdaresi’nde çalışan 503 kişinin Karayolları’na devrini öngören düzenlemenin iptali için yargı yoluna gideceğini bildirdi. Yaklaşık 650 kişinin çalıştığı İl Özel İdaresi’nden 503 işçinin aynı anda gönderilmek istenmesinin, beraberinde çeşitli sıkıntılar doğuracağını vurgulayan Daşkaya, “Bu uygulama hizmet yoksunluğunu doğurmakla birlikte İl Özel İdaresi’ndeki makine ve teçhizatın da heba edilmesi anlamına gelecektir.” dedi.
Daşkaya, yaptığı açıklamada, 6111 Sayılı Kanun(un 166/1 maddesinin‘İl Özel İdarelerinin işçi kadrolarında çalışan ihtiyaç fazlası işçiler, Karayolları'nın taşra teşkilatındaki sürekli işçi kadrolarına atanır’ şeklinde düzenlendiğini söyledi.
İhtiyaç fazlası işçilerin tespitinin kurulacak komisyonca yapılacağını vurgulayan Daşkaya, “Aynı maddenin 7. fıkrasında ‘işçi nakleden mahalli idarelerin nakil sonrasında oluşan işçi sayısında 5 (beş) yıl süreyle artış yapamayacağı’, 8. fıkrasında ise ‘işçi nakleden mahalli idarelerce üç yıl süreyle, gerçekleşen en son yıl bütçe gideri içinde yer alan hizmet alım tutarının, 213 sayılı vergi usul kanununa göre belirlenecek yeniden değerleme oranında arttırılarak hesaplanacak tutarı aşmayacak şekilde hizmet alımı için harcama yapılabilir. Bu kapsamda yapılacak harcamaların hizmet gereklerine dayalı olarak belirlenen sınırdan fazla yapılmasının gerekmesi halinde İçişleri Bakanlığı'ndan izin alınması zorunludur.’ hükümleri vardır.” dedi.
Erzurum İl Özel İdaresi işyerinde 250 adet iş makinesinin 184 adet operatör tarafından kullanıldığını anlatan Daşkaya, “İlçe bakımevlerinde bazı araçlar hizmet satın alma usulü ile kullandırılmaktadır. Bazı iş makinelerinde operatör olmadığı için çalıştırılamamaktadır. 9 makine hizmet alımı ihalesi usulü ile alınan işçiler tarafından kullanılmakta, 8 işçi de aşçı olarak çalıştırılmaktadır. Temizlik, bahçe bakım, bina mal bakıcılığı gibi hizmetler hizmet satın alma yöntemiyle yapılacak ya da 5 ay, 29 gün çalıştırma yöntemiyle temin edilen işçilere yaptırılacaktır. Ayrıca kanundaki uygulama sırasındaki tereddütleri gidermek için İçişleri Bakanlığının 2011/45 sayılı genelgesinde belirtilen ilke usul ve esaslarda amaç işçilerin tamamını veya çoğunluğu devredilerek kurumların boşaltması değildir. Mahalli idareler kanunların kendilerine verdiği görevleri yerine getirmeye devam edeceğinden bu görevlerin gerektirdiği sayıdaki işçinin ilgili idarede muhafaza edilmesi gerektiği vurgulanmaktadır." diye konuştu.
İşçi devredilecek kurumların personel yapısı ve ihtiyacı göz önünde tutularak, o kurumda fazlalık oluşturacak uygulamalardan kaçınılması gerektiğine işaret eden Daşkaya, "Halen, işçi sayısı yeterli olmayan bu işyerine daimi işçi alınması gerekirken, İl Özel İdaresi’nce ‘İl Özel İdareleri Norm kadro İlke ve Standartlarına İlişkin Esaslarına Dair Yönetmelik’ hükümlerine göre, sadece ilin nüfus sayısı esas alarak belirlenen daimi işçi norm kadro sayısını aşan tüm işçilerin Karayolları’na devrini isteyen İl Özel İdaresi’nden gelen listenin, üzerinde yeterince tartışma yapılmadan komisyonca onaylanmasını kabul etmemiz mümkün değildir. Bu karar aynen uygulanırsa, halen çalıştırılamayan iş makineleri ve diğer araçlara emekli olan, ölen ya da işten ayrılan operatörler nedeniyle her gün yenileri eklenecek, veya yüzlerce milyarlık iş makineleri bir yıl sonra işe girip girmeyeceği bile belli olmayan taşeron işçilerine, ya da düşük ücretle, sendikasız 5 ay 29 günlük süreyle işe alınarak çalıştırılacak geçici işçilere kullandırılacaktır. Bu ise iş makinelerinin hor kullanılması nedeniyle daha hızlı yıpranmasına ve daha çok tamir–bakım masrafına neden olacağı gibi tamir ve bakımdan geçen süre nedeniyle de işgünü kayıplarına neden olacaktır. Ayrıca maliyetleri yüzlerce milyarları bulan iş makinelerinde meydana gelen hasarlardan bu işçilerin daimi işçiler gibi sorumlu tutulmaları da mümkün olmayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler