YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"organ Nakli Merkezi" Hastalara Umut Oldu

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi’nde faaliyet gösteren Organ Nakli Merkezi’nde gerçekleştirilen başarılı nakillerle, hastalar yeniden sağlıklarına...

"organ Nakli Merkezi" Hastalara Umut Oldu

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi’nde faaliyet gösteren Organ Nakli Merkezi’nde gerçekleştirilen başarılı nakillerle, hastalar yeniden sağlıklarına kavuşuyor.

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Genel Müdürü Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, ‘Organ Nakli Haftası’ dolayısıyla yaptığı açıklamada, 20 ay önce hizmete açtıkları Organ Nakli Merkezi’nde bugüne kadar 91 böbrek nakli gerçekleştirildiğini belirtti.

Böbrek nakillerinin 45’inin canlı, 46’sının kadavradan yapıldığını ve hizmet verdikleri hastaların sağlıklarını kazandığını bildiren Dr. Yıldırım, nakil bekleme listesinin her geçen gün artmasının, hastalarının kendilerine duyduğu güvenin bir göstergesi olduğunu söyledi.

Dr. Yıldırım, böyle bir merkezle sundukları hizmetle Gaziantep ve bölge halkına şifa dağıtmaktan mutluluk duyduklarını kaydederek, "Özel Sani Konukoğlu Hastanesi olarak Organ Nakli Merkezi’nin açıldığı günden bugüne kadar geçen 20 aylık süreçte gerçekleşen başarılı nakillerle pek çok hastaya umut olmaktan gurur duyuyoruz. Amacımız halkımızın büyük şehirlerde aldığı hizmetin aynısını burada da alması ve mağdur olmamasıydı. Gerçekleştirdiğimiz başarılı nakiller bunun bir göstergesi oldu. Bundan sonra da halkımızın göstereceği duyarlılıkla başarılı nakilleri hastanemizde gerçekleştirmeye devam edeceğiz" dedi.

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Organ Nakli Merkezi Sorumlusu ve Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Necmettin Güvence de açıklamasında, doku ve organ naklinin son 60 yıldır genetikle birlikte, tıbbın en hızlı ilerleyen güncel dallarından biri olduğunu ifade etti.

"Hasta insanı iyileştirme, yaşama süresini uzatabilme ve nitelikli bir yaşam sağlayabilme, insanlığın çok eski zamanlardan beri üstünde durduğu, daha iyisini amaçladığı bir husustur" diyen Doç. Dr. Güvence, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Ülkemiz açısından, önceliği olan konu, kadavradan organ bulmaktır. 2012 yılı kadavra organ bağışında bölgemiz ve ülkemiz açısından olumsuz bir yıl oldu. Sağlık Bakanlığı'nın gösterdiği yoğun çabalara rağmen 2012 başından bugüne kadar toplam kadavradan 430 böbrek nakli gerçekleşmiştir. Bu sayı, milyon nüfus başına 4,5 civarında bir nakilin gerçekleştiğini göstermektedir. Bu konuda tüm Avrupa ülkelerinin çok gerisindeyiz."

Doku ve organ naklinin dünyada beklenenin çok altında seyrettiğini, her geçen yıl bu açığın gittikçe arttığını anlatan Güvence, "Dünya genelinde, bugüne kadar 500 bin böbrek nakli ameliyatı, 100 bin karaciğer, 60 bin kalp nakli yapılmış. Organ bekleyen hasta sayısı ise 1 milyona yakındır. Kadavra organ bağışının yetersiz olması, canlı vericili böbrek nakillerinin sayısını artırmış, etik boyutu ve sınırları tartışılmaya başlanmıştır. Ülkemizde yasal canlı yapılan böbrek nakli sayısında olağan dışı bir artış gözlenmekte, 2012 yılında 2 bine yakın canlı böbrek nakli gerçekleştirilmiş ve kadavra bağışının yetersiz olması nedeniyle, yaşlı donörlere ve etik kararla alınan bağışlara doğru bir yönelim başlamıştır. Ülkemizde 65 bin son dönem böbrek hastası, hemodiyaliz ve periton diyalizine bağlı olarak yaşamlarını sürdürmektedirler. Her yıl bunlara 5 bin-6 bin civarında hasta eklenmekte, ama her yıl yapılan 2 bin 500 civarındaki böbrek nakli bile bu hastaların ancak yarısına cevap verebilmekte ve bekleyen hasta sayısı her geçen yıl artmaktadır. Ayrıca, diyalize giren bu hastalar nedeniyle ülkemiz bütçesine 4 milyar dolarlık ek bir külfet yüklemektedir" ifadelerini kullandı.

Kadavra organ donörlerinin kaynağının yoğun bakım üniteleri olduğunu, bu ünitelerin sayısının arttırılması ve donanımlarının üst düzeye getirilmesi gerektiğini aktaran Güvence, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yoğun bakım yatak sayısının arttırılması kurumsal bir yükümlülük, beyin ölümü tanısının zamanında tespiti hekimin sorumluluğundadır. Organ bağışının ve organın kullanılabilmesi için gelişmiş bir yoğun bakımda ve solunum cihazına bağlı olarak gerçekleşmesi ile mümkündür. Başka bir şekilde gerçekleşmesi ile organın kullanımı mümkün değildir. Sağlık personelinin, özellikle hekimlerin beyin ölümü tanısının zamanında tespit edilememesi ve organ nakline yönlendirilmemesi konusunda duyarlı olmamaları, organ nakli bağışının az olmasının en önemli sebebidir. Tıp eğitiminin, beyin ölümünün tespitinin önemi ve kadavra donör bakımı eğitimi verilmesi, kadavra organ bağışının artmasında ve uygun organ bulunmasının sağlanmasında büyük önem taşımaktadır."

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler