YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çukurova'da Arı Ölümlerinin Nedeni Tarım Ilacı

Ufuk AKTUĞ/İSKENDERUN Çukurova Bölgesi'nde arı ölümlerini Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr.

Çukurova'da Arı Ölümlerinin Nedeni Tarım Ilacı

Ufuk AKTUĞ/İSKENDERUN Çukurova Bölgesi'nde arı ölümlerini Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Hüseyin Oruç ile araştırdıklarını söyleyen Akdeniz Bölge Sorumlusu Mehmet Ekici, sonuçları değerlendirdi. Ekici, Prof. Dr. Hasan Hüseyin Oruç'un kendi üniversitesinde tahlil ettiğini belirterek, "Hocamızın raporu maalesef bizim tahminimizi gözlemlerimizi doğruladı. Arı ölümleri kesinlikte tarım ilacı kaynaklı" dedi. Tarım ilaçlarının Çukurova'da mısır ve ayçiçeğinde kullanıldığını belirten Mehmet Ekici, "Tarım ilacı tohumla birlikte toprağa atılıyor ve topraktan buharlaştığı zaman rüzgarın etkisiyle kilometrelerce ilerdeki arı kovanlarını zehirliyor" dedi.
Yıllardır arı ölümleri ile ilgili yapılan tahlillerin negatif çıkmasının, bölgesel laboratuvarların yetersizliğinden kaynaklandığını kaydeden Ekinci, şunları söyledi:
"Numuneleri bölgesel araştırmaya gönderiliyor. Bölgesel laboratuvarların bunları tahlil etme gibi bir imkanı yok. 'Negatif çıktı hiçbir şey çıkmadı' diyorlar. 5 yıldır çıkmadı ama bugün üniversite de yapılan tahlillerde çıktı. Bizi dinlemediler. 2007'de Hatay'da 60 bin kovandan 28 bin kovan arı öldüğünde bu konuyu yine dile getirdik. Bizi o zamanlar dikkate alsalardı belki de bugün Çukurova'da arı ölümleri yaşanmayacaktı. Çukurova'da ağlayan, sızlayan 'benim ocağım battı' diyen, 'nasıl geçineceğim' diyen insanlarla dolu. Zarar gören arkadaşlarımıza mutlaka ve mutlaka devletimizin yardımcı olmaları gerekiyor. Bu kayıp sadece onların değil milli ekonominin kaybıdır."

Çukurova'da Arı Ölümlerinin Nedeni Tarım Ilacı

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler