YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi turizme kazandırılıyor

Hatay’ın Dörtyol ilçesine bağlı Payas Beldesi'nde Osmanlı İmparatorluğu döneminde Mimar Sinan tarafından yapılan Sokullu Mehmet...

Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi turizme kazandırılıyor

Hatay’ın Dörtyol ilçesine bağlı Payas Beldesi'nde Osmanlı İmparatorluğu döneminde Mimar Sinan tarafından yapılan Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi'nin restorasyonu başladı.
5 yıldızlı otel konforunda butik olarak aslına uygun restore edilecek külliye ve karşındaki Payas Kalesi ilçe turizmine büyük katkı sağlayacak.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde kutsal topraklara gitmek için yola çıkan hacı adaylarının yol güzergahı üzerinde yapılan ve hacıların dinlendiği Payas Külliyesinin restorasyonu bölge ekonomisini de kalkındıracak.
Vatan Şairi Namık Kemal’in de tarihi Payas Kalesi zindanlarında yatmış olması bu tarihi mekanı daha cazip hale getiriyor,
İstanbul’daki Kapalı çarşının benzeri olan Payas külliyesinde, han, hamam, cami, medrese bulunuyor. Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Ali Hürata, Vakıflar Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Musa Akdeniz, Hatay Vakıflar Bölge Müdür Vekili Mehmet Yalçın, Payas Kalesini gezerek incelemelerde bulundu.
Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkililerini kaleyi gezdirdi ve restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, Külliye önünde yaptığı açıklamasında, “365 iş gününde külliyenin restorasyon çalışmalarını bitireceğiz ve butik otel olarak halkımızın hizmetine sunacağız. Külliyeni mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olup, Belediyemiz tarafından restore edilecek” dedi.
Vakıfar Genel Müdür Yardımcısı Ali Hürata ise “Böylesi önemli bir ecdat yadigarı tarihi mekanın Payas Belediyesinin de katkıları ile yaptırılacak olması çok önemli. Yüzyıllar geçmesine rağmen bir çok bölümleri hala ayakta olan kale, külliye, hamam, cami, gibi bölümler restore edildikten sonra hizmete girecek. Tarihimize, geçmişimize ve ecdadımıza sahip çıkmak zorundayız” diye konuştu.
Öte yandan, külliyenin restorasyonu sırasında bazı tarihi bulgulara da rastlandı.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler