YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Suriyeli Psikologdan Tecavüz Mağduru Kadınlara Destek

HALİT DEMİR - Ülkesindeki iç savaş nedeniyle Hatay'a yerleşen psikolog Esad el-Esad, Suriye'deki tecavüz mağduru kadınlara psikolojik destek veriyor.

HALİT DEMİR - Ülkesindeki iç savaş nedeniyle Hatay'a yerleşen psikolog Esad el-Esad, Suriye'deki tecavüz mağduru kadınlara psikolojik destek veriyor. Savaş nedeniyle evini terk ederek Hatay'a yerleşen psikolog Esad el-Esad, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2011 Mart döneminde yönetim karşıtı protestoların başlamasından yaklaşık 3 ay sonra tecavüz olaylarının artması endişesi üzerine ailesini alarak sınıra en yakın kent olan Hatay'a yerleştiğini belirtti. Savaş başlamadan önce ülke genelinde kadınlara yönelik tecavüz olayların yaşandığını ancak savaş sonrasında bunun sistematik hale getirildiğini dile getiren el-Esad, şöyle konuştu: "Savaş başladıktan yaklaşık 3 ay sonra ordu kuvvetleri ve Şebbihalar, özellikle muhalif kesimdeki kadın ve genç kızları kaçırmaya başladı. Rejim, muhaliflerin maneviyatını kırmak, teslim olmalarını sağlamak amacıyla bunu yapıyordu. Tespit edilen muhalifler, kaçırılan kızlarına tecavüz edileceğiyle tehdit ediliyordu. Tehdide boyun eğmeyenlerin kızları ve kadınları kaçırılarak tecavüze uğruyor ve görüntüleri çekilerek ailelere gönderiliyordu. Rejim, tecavüzü bir silah olarak kullanıyor." Tecavüz emrinin, orduda üst düzeyde subaylar tarafından verildiğini kaydeden el-Esad, kadınlara yönelik bu saldırıların rejimin insanlığa karşı işlediği en büyük suç olduğunu söyledi. Tecavüz vakalarının ilk olarak Humus'ta başladığını dile getiren el-Esad, "Bir arkadaşımın kızı, ordu tarafından alınarak üç gün boyunca tecavüze uğradı. Bir süre sonra genç kız psikolojik sorunlar yaşamaya başladı. Yapılan tedavi sonucu genç kız, tecavüzün yarattığı psikolojik tahribatı atlatmaya başladı" dedi. - Kadınlar, tecavüze uğradıklarını söylemeye çekiniyor Hatay'a yerleştikten sonra Türkiye'de kurulan çadır kentleri ziyaret ederek tecavüze uğradığını tespit ettikleri kadınları tedavi etmeye başladığını söyleyen el-Esad, "Çadır kentlerde çok sayıda kadını ve genç kızı tedavi ettim. Kadınların çoğu, ailevi ve toplumsal nedenlerle tecavüze uğradığını söylemeye çekiniyor. İç savaş nedeniyle kaç kadının tecavüze uğradığını söylemek doğru olmaz ancak bu sayının çok olduğunu tahmin ediyorum" diye konuştu. El-Esad, tecavüz mağdurlarına Suriyeli ve Türk doktorlar ile Gazze, Bosna ve Afganistan'daki tecavüz vakalarını araştıran uzmanların da bulunduğu bir grup doktor tarafından destek sağladıklarını, hastaların sürekli takip edildiğini kaydetti.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler