YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Arpa Ve Buğday Hasadı Başladı

Isparta’nın Keçiborlu ilçesinde 2013 yılı arpa ve buğday hasat dönemi başladı. Yıllık hasadını bekleyen çiftçilerin...

Arpa Ve Buğday Hasadı Başladı

Isparta’nın Keçiborlu ilçesinde 2013 yılı arpa ve buğday hasat dönemi başladı. Yıllık hasadını bekleyen çiftçilerin tarlasına biçerdöverler girerken, üreticiler bu yıl ki verimin geçen yıla oranla fazla olduğu görüşünde birleşti.

Bu yıl hasadın bereketli olacağına inandığını ifade eden üretici Erhan Acar, “Hasat öncesi piyasada deyim yerindeyse yaprak kıpırdamıyor. Üretici endişeli. Nasıl bir fiyat oluşacağı belli değil. Bu yaklaşım fiyatın düşük olmasını sağlayabilir. Özetle, hasat öncesi buğdayda sevindirici olan gelişme üretimin yeterli ve kaliteli olması.” diye konuştu.

Buğday hasadının zamanını iyi belirlemenin tane kayıplarını azaltma ve ürün kalitesi için çok önemli olduğunu vurgulayan Acar, buğday hasadının yapılması zamanı ile ilgili şu bilgileri verdi: "Hasadın erken yapılması, tanelerin buruşuk ve solgun olmasına neden olmaktadır. Çünkü başakların ve tanelerin iyice kurumadan erken hasat edilmesi durumunda, tam olgunlaşmamış tanelerde kalite düşmekte, başaktan ve başakçık kavuzundan taneler zor ayrılmaktadır. Geç yapılan hasatta ise çeşidin özelliğine de bağlı olarak başakta tane dökülmeleri, yağışa ve rüzgara bağlı olarak bitkide yatmalar görülebilir." Buğday hasadındaki bir haftalık gecikmenin dekardan alınan tane veriminde yüzde 2-3 arasında azalmaya neden olduğunu bildiren Acar, hasat zamanının üreticiler açısından çok önemli olduğuna dikkat çekti.

50 yıldır bu işi yaptığını dile getiren Mustafa Oğuz ise bu yıl ki rekolteden kendisinin de memnun olduğunu ifade etti. Oğuz, "Ben 40 dönüm alanda hasat yapıyorum. Genellikle arpa hasadı yapıyoruz. Geçen yıl kuraklıktan dolayı verim düşüktü. Bu yüzden de ekinler büyümedi. Balya fiyatları arttı. Masrafımızı karşılamadı. Ancak bu yıl yağışın iyi olması verimin yüksek olmasını sağladı. Bu da tabii balyadaki fiyatların aşağıya çekilmesine neden oldu. Beklentimiz bu yıl yüzümüzün güleceği şeklinde.” şeklinde konuştu.

Keçiborlu’da 60 bin hektar alanda hasat yapıldığı bilgisini veren Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Öztürk de, bu yıl ki rekoltenin çok iyi olduğunu, çiftçilerin fazla sıkıntı çekmeyeceğini söyledi. Hasadın haziran ayının sonuna doğru başladığını, ağustosun sonuna kadar da devam ettiğini belirten Öztürk, “11 köy ve 5 kasaba olmak üzere ilçe merkeziyle birlikte toplamda 60 bin hektar alanda ekin hasadı yapılıyor. Çiftçilerimizin zor zahmetle yetiştirdiği ekinler, biçerdöverlerle biçilmeye başlandı. Önceki yıllarda tırpanla, orakla biçilen ekinler, teknolojinin gelişmesiyle makinelerle biçiliyor artık. Üreticilerimiz de bundan çok memnun. Üreticilerimize Allah bol kazanç versin diyorum.” şeklinde konuştu.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler