YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çam Kese Böceği Hasta Edilip, Popülasyonu Azaltılacak

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, 'Çamlarda Zararlı Çam Kese Tırtılına Karşı Biyolojik Mücadele Uygulamaları' adlı proje üzerinde 8 aydır çalıştıklarını söyleyen SDÜ Ziraat

Çam Kese Böceği Hasta Edilip, Popülasyonu Azaltılacak

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, 'Çamlarda Zararlı Çam Kese Tırtılına Karşı Biyolojik Mücadele Uygulamaları' adlı proje üzerinde 8 aydır çalıştıklarını söyleyen SDÜ Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Karaca, projenin çıkış noktasının çam kese böceğinin ormanlar ve insanlara verdiği zarar olduğunu belirtti.
Çam kese böceğinin hem doğal kaynakların yok olmasına, hem de insanlarda alerjik rahatsızlıklara neden olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Karaca, "Biz de bu kapsamda bir proje geliştirmeye karar verdik. Sonra da bu konuda daha önce farklı mikroorganizmalar geliştirdiğini duyduğumuz Swansea Üniversitesi ile uluslararası işbirliği yapma adına temasa geçtik. Onlar da olumlu karşıladı ve projeyi birlikte uygulamaya karar verdik" dedi.
'KİMYASAL KULLANMADAN ZARAR ÖNLENECEK'
Projedeki amacın herhangi bir kimyasal kullanmadan çam kese böceğinin etkilerini azaltmak olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Karaca şöyle konuştu:
"Swansea Üniversitesi bu zararlının erginlerini cezbeden malzemeler gönderdi. Biz de bunları kullanarak zararlının ortaya çıkış zamanını belirledik. Daha sonra bu zararlının yumurtadan çıkıp larva dönemine geldiğinde, gelen mikroorganizmalarla uygulamalar yaptık. Bu uygulamalar sonucunda zararlının hastalandığını gördük. Zararlıya karşı bölgemizde kullanılan bazı uçucu yağları da uyguladık. Bunun sonucunda ilk dönemlerinde etkili olduğunu gördük. Şimdi hem yağları hem hastalık etmenini bu zararlıya karşı kullanıyoruz."
'BÖCEKLER HASTA EDİLECEK'
Ağaçlara kurulan tuzaklarla çam kese böceğini hastalık etmenine maruz bıraktıklarını kaydeden Prof. Dr. Karaca, "Bir süre sonra zararlının hastalık etmeninden ne kadar etkilendiği ya da etkilenip etkilenmediği ortaya çıkacak. Başarılı olursak bu zararlının baskı altına alınmasıyla ilgili hastalık etmenini geniş alanlarda kullanmayı düşünüyoruz" dedi.
'POPÜLASYONU AZALACAK'
Projenin başarıya ulaşması halinde ormanlarda ciddi zararlara neden olan bu türün popülasyonunun azalacağına işaret eden Prof. Dr. İsmail Karaca, "Hem ormanlarımız bu zararlının etkilerinden kurtulmuş olacak hem de park alanlarında bu türden zarar görebilecek insanları korumuş olacağız. Ayrıca çok geniş alanlarda kullanılan kimyasalların kullanılması da önlenmiş olacak" diye konuştu.

Çam Kese Böceği Hasta Edilip, Popülasyonu Azaltılacak

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler