YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Isparta'da Güller Erken Açtı, Rekolte Artışı Bekleniyor

Gül diyarı olarak bilinen Isparta'da sezon bu yıl erken başladı. Dünyada üretilen 3 ton gülün...

Isparta'da Güller Erken Açtı, Rekolte Artışı Bekleniyor

Gül diyarı olarak bilinen Isparta'da sezon bu yıl erken başladı. Dünyada üretilen 3 ton gülün 2 tonunun karşılandığı Isparta, iç piyasanın talebini karşıladığı gibi yurt dışına gerçekleştirdiği ihracatla da adından sözettiriyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Gül Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Gülbirlik) Keçiborlu Başkanı Selahattin Kargılı, gül üretiminin Isparta ve çevresi ile Bulgaristan'ın Kızanlık bölgesinde yapıldığını ifade ederek, "Gül üretimi Dünya'da 3 ton civarında. Bunun 2 tonu Türkiye'de 1 tonu ise Bulgaristan'da üretiliyor. Isparta olarak gül üretiminde Dünyada lideriz. Gülün yüzde 99'unu dış ülkelere Fransa, İsviçre, Almanya, Amerika ve Japonya gibi ülkelere ihracat ediyoruz." dedi.
Havaların sıcak gitmesinden dolayı bu yıl gül sezonunun Keçiborlu'da erken başladığını belirten Kargılı, "Güller her yıl Mayıs'ın 15-20'sinde açarken bu yıl erken açtı. Bu nedenle Mayıs'ta açan güller bizim için çok değerlidir. Çünkü Mayıs'ta yağışın bol olması, hava sıcaklığının bahar mevsimine geçmesine ve gülün en çok sevdiği iklim olmasına neden oluyor. Dolayısıyla bu yıl hem gül üreticisinin yüzü gülecek hem de gülyağı çıkaran fabrikalarda yağ randımanı iyi olacak." ifadelerini kullandı.

Isparta genelinde geçen yıl 7 bin ton civarında rekolte olduğunu söyleyen Kargılı, bu yıl ise 8, 9 bin ton civarında rekolte tahmin ettiklerini ifade etti. Gülün fiyatının gülyağının satımıyla ilgili olduğunu aktaran Kargılı, "Yağın satışı iyi olursa fiyat da yüksek olur. Geçen yıl yağın kilogramı 7 bin Euro'dan satıldı." dedi. Ortalama 30 bin dekarın üzerinde gül üretiminin yapıldığını anlatan Kargılı, "Isparta genelinde 12 bin üretici gül üretimi yapmaktadır. Her aileyi 3 kişi olarak düşünürsek 36 bin üretici gülden ekmek parası kazanıyor. Gülün yaşaması için aile ekonomisine katkı şeklinde düşünülürse şu anda olduğu gibi Isparta'da gül yaşar. Eğer sanayileşirse üretim çok artarsa tüketim kısıtlı olduğu için gülyağları satılmaz. Isparta'nın halısı öldüğü gibi gül de ölür gider." diye konuştu.
Gül üreticisi Hasan Davaz ise "Isparta'nın iklimi gül için çok uygun. Gül köylünün ek bir geliri. Gülün pazarlamasını Gülbirlik çok iyi işliyor. Gülbirlik ortağını mağdur etmiyor." ifadelerini kullandı.

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler