YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ak Parti Il Binasını Işgale Giden Askerler Hakkındaki Iddianame (3)

  Özden ATİK / İSTANBUL, (DHA) - AK Parti İstanbul İl Başkanlığı binasının 74 asker tarafından işgali girişimine ilişkin hazırlanan

Özden ATİK / İSTANBUL, (DHA) - AK Parti İstanbul İl Başkanlığı binasının 74 asker tarafından işgali girişimine ilişkin hazırlanan iddianamede, 47. Alay Komutanı Albay Sadık Cebeci'nin savcılığa verdiği ifadesinde önemli bazı detaylar ortaya çıktı. Albay Cebeci savunmasında, il binası önündeki halka ateş edilmesi yönünde talimatı olmadığını ancak askerlerinden birinin "Niye ateş etmiyorsun" denilerek Harp Akademisi'nde görevli bir albay tarafından vurulduğunu iddia etti.

"13 TEMMUZ'A KADAR OLAYLARDAN BİLGİM YOKTU"

Eylemin koordinatörü olduğu belirtilen Albay Sadık Cebeci ifadesinde, 13 Temmuz tarihine kadar olaylar hakkında da hiçbir bilgisinin olmadığını, 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda Daire Başkanı pozisyonunda olan Albay Muzaffer Düzenli tarafından toplantıya çağrılarak 15 Temmuz günü saat 03.00 sıralarında "Yurtta Sulh" operasyonu icra edileceğini, tüm birliklerin beraber hareket edeceğini, kendi alayına da valilik binası, İBB binası ve AK Parti İl Teşkilatı binasının emniyetinin alınması görevinin verildiğini söylediğini iddia etti. Sadık Cebeci, tayin olduğunu bu nedenle bu işin başında olamayacağımı belirtmesine rağmen Albay Muzaffer Düzenli'nin "Sizi takviye ederiz, sen bu işi yapmazsan yerine başka birisini de bulabiliriz ama herkes yaptıklarının sonuçlarına katlanır" diyerek üstü kapalı tehdit edildiğini, korkuya kapıldığı için bunu kabullenmiş göründüğünü ileri sürdü.

"ORTADAN KALDIRILIRIM KORKUSUYLA KİMSEYE BİR ŞEY SÖYLEYEMEDİM"

14 Temmuz akşamı Murat yarbay tarafından Hava Harp Okulu'ndaki toplantıya çağrıldığını ifade eden Cebeci, burada Albay Muzaffer Düzenli'nin kendi alayına verilen görevleri özetlediğini, Harp Akademisi'nden 10-15 tane subay öğrenci göndereceğini söylediğini belirterek "Konuşmalar daha çok monolog tarzı oldu. Herhangi bir şekilde fikir beyan etmedim. Sadece dinledim. Ordunun tüm unsurlarıyla bu işin olduğunu düşündüğüm için hain olup ortadan kaldırılırım korkusuyla hiç kimseye bir şey söyleyemedim. Bu nedenle hiçbir merciiye başvuramadım. Bu süreçte astlarıma herhangi bilgi vermedim. Çünkü kendimi bu işten kurtarma düşüncesi vardı. Birlikten ilişiğimi keserek bu işin başkası üzerine kalacağını düşünüyordum" dedi.

OLAYLARI WHATSAPP GRUBUNDAN İZLEMİŞ

Olayın emir komuta zincirinde olduğunu düşündüğünü savunan Cebeci, olay günü Muzaffer Düzenli'nin cep telefonundan arayarak askerleri çıkartmasını istediğini söyledi.

Bu arada Murat binbaşı tarafından Whatsapp grubuna eklendiğini belirten Cebeci, saat 22.00'a doğru Boğaziçi Köprüsü'nün tutulduğunu görünce birlikteki bölük ve tabur komutanlarını çağırdığını anlattı. Cebeci, "Görevi bölüklere göre üçe ayırarak valilik, İBB binası ve AK Parti İl Başkanlığı'nın tatbikat ve eğitim maksatlı emniyetinin alınması yönünden emir verdim. Akademiden gelen oğrencileri de 5'erli olarak bölüklere dağıttım. Hazır olanlar peyderpey cıktılar. TV'den ve internetten olayları takip etmeye başladım. Saat 22.30 civarında TV'lerde Başbakan ve Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarını görünce belli bir grubun yaptığını anladım. Ben bu arada Whatsapp grubundan da yazışmalar yaptım. AK Parti İl binasında gorevli usteğmen Muzaffer ve akademi öğrencilerinden binbaşı aradı. Bina onunde halkın kalabalıklaştığını soylediler. Kendinizi emniyete alın şeklinde emir verdim. Kendinizi koruyun, gerekirse havaya ateş edin, bekleyin dedim" diye konuştu.

"ÖLÜM OLAYLARINDA ASKERİMDEN KAYNAKLANAN BİR ŞEY YOK"

"Halka ateş edilmesi yönünde herhangi bir ifade kullanmadım" diyen Cebeci, tüm birliklerine emniyetli bir şekilde geri dön talimatı verdiğini söyledi. Cebeci, "Ben birlikteyken AK Parti İl binasına giden grup geri döndü. Diğerleri de karakola teslim olmuşlar. Odamdaki sivillerimi giyerek oturup emniyetin gelmesini bekledim. Saat 11.00'da emniyet görevlilerinin gelmelerini öğrenmem üzerine nizamiyeye giderek teslim oldum. Birliğimdeki astlarımın olay hakkında herhangi bir bilgilendirmeleri olmadığı için herhangi bir kasıtları yoktur. Meydana gelen ölüm olaylarında da benim askerimden kaynaklanan birşey yoktur. Harp Akademisi'nde görevli albay İBB önünde tamamen kendi inisiyatifiyle ateş etmiş. Ayrıca yanındaki yüzbaşılar da ateş etmiş. Hatta benim askerimin birini de 'Niye ateş etmiyorsun' diyerek bu albay tarafından vurulmuş. Bu albay sonradan öldürülmüş. Bu albay, benim emir komutamda değildir. Onun yaptığı eylemlerden sorumlu değilim" şeklinde konuştu. Fethullah Gülen'in liderliğini yaptığı grupla ilişkisi olmadığını öne süren Cebeci, "Bu grubu medyadan biliyorum. Bu grupla bağlantılı olarak tanıdığım kimse yoktur" dedi.

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler