YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Avea Genel Müdürü Akdemir: Abone Sayısı 3 Sene Içinde 100 Milyonu Bulur

Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir, mobil operatörlerin abone büyümesinde 2008’den bu yana doygunluk görüldüğünü vurguladı....

Avea Genel Müdürü Akdemir: Abone Sayısı 3 Sene Içinde 100 Milyonu Bulur

Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir, mobil operatörlerin abone büyümesinde 2008’den bu yana doygunluk görüldüğünü vurguladı. Akdemir, "Şu an abone penetrasyonu yüzde 85-86 dolaylarında. Umuyorum burada önemli bir artış görülecek. 100 milyon aboneyi 3-4 sene içinde görürsek şaşırmayalım; zaten oraya da gidiyor." dedi.

Avea’nın 2012 üçüncü çeyrek mali ve operasyonel sonuçları basın toplantısı ile kamuoyuna açıklandı. Toplantıda, söz alan Genel Müdür Erkan Akdemir'in aktardığı verilere göre bu dönemde mobil operatörün gelirleri yüzde 11 artarak 910 milyon TL oldu. Toplam servis gelirleri yüzde 12 artarak 888 milyon TL'yi bulan Avea’nın data gelirleri ise 106 milyon TL'yi gördü. Data gelirlerin servis gelirlerinde payı da yüzde 12'ye dayandı. Abone tabanı 13,2 milyon iken; faturalı abone tabanı yüzde 6 artışla 5,9 milyona, faturasız abone tabanı yüzde 5 artışla 7,3 milyon oldu. Abone başı aylık gelirini (ARPU) geçen senenin aynı dönemine oranla yüzde 6 artırıp 22,6 TL’ye; birey başı dakika kullanımını da yüzde 12 artırıp 350 dakikaya çıkardı. Faiz, amortisman ve vergi öncesi karı (FAVÖK) yüzde 12 artışla 128 milyon TL seviyesine getirdi.

Abone tabanında akıllı telefon oranını yüzde 22 artıran Avea, mobil internet gelirini yüzde 64 artırıp 106 milyon TL gelir elde etti. Avea’nın şu an 8 ilde çağrı merkezi bulunduğuna temas eden Erkan Akdemir, 'Burada 2 bin 500’e yakın elemanımız var. Öte yandan 116 marka ile ortaklığımız var. Bu ortaklıklar 693 bin abonemize 24 milyon TL tasarruf ettirdi." ifadelerini kullandı.

"22 BİN 500 İLETİŞİM KULEMİZ VAR"

Teknik yatırımlarının önemli bölümünün iletişim kuleleri tarafında olduğunu belirten Akdemir, "Burada 22 bin 500 rakamını aştık, 2011 temel alındığında yüzde 8 büyüme var." dedi. Gazetecilerin, "Yatırımlarda gerileme devam edecek mi? Yatırımları kısarak karlılık öngörüyor musunuz?" sorusunu Akdemir, "Son 3 senede gelire göre yatırımlarda ilk sıradayız. Yatırımlara senenin tamamını temel alarak bakmak daha anlamlı. Ayrıca yatırımları kısarak karlılığı artırma gibi bir niyet yok. Geçen sene gelirin yatırımlara dönüşü yüzde 25 seviyesinde. Bu sene de öyle bir tahminimiz var." diye cevapladı. "Şu an abone sayısı süratle artmıyor, belli bir doygunluk var. Bu anlamda tahminleriniz nedir?" sorusuna da Avea Genel Müdürü, şu karşılığı verdi:

"Abone büyümesinde epeydir doygunluk var. 2008 sonlarından ve 2009 başından itibaren abone tabanında büyüme yavaşladı. Şu an abone penetrasyonu yüzde 85-86 dolaylarında. Belki bu önemli oranda artabilir. Malum 2010’da penetrasyonda kıpırdama oldu. Türkiye'de ekonomik büyümeye ve dinamik beşeri kaynağa özgü mobil telefon kullanımı yok. Ben, bu oranın yüzde 100 dolaylarında olmasını umut ederim. Abone sayısında da 100 milyon rakamını 3-4 sene içinde görürsek şaşırmayalım; oraya da gidiyor. "

"BİLGİ GÖNDERMEME VE SAKLAMA OLAMAZ; DÜKKAN BTK'NIN"

Bilgi Teknolojileri ve İletişimi Kurumu (BTK)’nun baz istasyonu ölçümüne dair verilerin geç gönderen operatörlere uyguladığı müeyyidelerin aktarılması üzerine ise Erkan Akdemir, "Burada bilgi göndermeme, saklama olamaz, dükkan onların. Burada ayrı yorumlar olabilir. Tabii temenni edilmeyen yaptırımlar da olabilir." yorumunu yaptı.

2012 ilk 9 ayında operatörlerin abone kayıplarının sorulması üzerine ise Akdemir, "Bu dönemde Avea 420 bin abone elde etti. Rakip operatörlerden biri 230 bin abone elde ederken, diğerinin 650 bin abone kaybı var." açıklamalarında bulundu.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler