YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakan Çağlayan: “fıtch Türkiye’nin Değil, Kendi İtibarını Kurtardı”

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu arttırması ile ilgili olarak,...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu arttırması ile ilgili olarak, “Fitch, Türkiye’nin itibarını değil, kendi itibarını kurtarmıştır” dedi.

Türkiye ve Ortadoğu Zemin Fuarı, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın katılımıyla İstanbul Fuar Merkezi’nde açıldı. Açılış programına Bakan Çağlayan’ın yanı sıra Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve çok sayıda yerli ve yabancı sektör temsilcisi katıldı. Bakan Çağlayan yaptığı konuşmada, İstanbul’da sıklıkla yapılan fuarlardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Artık fuarlar başkenti olma konusunda süratle mesafe kateden İstanbul’da son derece önemli bir fuara ev sahipliği yapılması ve böylesine önemli bir fuarda bulunmaktan memnuniyetimi dile getirmek istiyorum. Zemin kaplamaları, hangi zeminde kaplama yaptığı önemli. Türkiye gibi son derece güçlü bir ekonomiye sahip olan ve her geçen gün sanayisi, ihracatı adeta dünya krizine meydan okurcasına gelişen, işsizlikte bugün bilhassa Avrupa’dan son derece daha önemli işçilik rakamlarına sahip İstanbul’da yapılıyor olması bana göre bu fuara ayrı bir anlam katıyor” dedi.

Türkiye’nin ihracatta büyük yol katettiğini ifade eden Bakan Çağlayan, sözlerini söyle sürdürdü:

“Türkiye makine ve el halısı konusunda son derce önemli başarılara imza atan bir ülke. Dünya 3’üncülüğünü elde etmiş olan ihracatta bir ülke. Bu sene ihracatını daha da arttırma, daha fazla pazar geliştirme konusunda ciddi mesafe kateden bir ülke. Gerek makine, gerek el halısında göstermiş olduğunuz başarıları çini, seramik, yer döşeme konusunda Türkiye son derece önemli başarılara imza atıyor. Seramik sektörü de dünyada son derece iddialı olduğu, toplam dünya üretiminin yüzde 3.2’sini gerçekleştiren bir ülke. İhracatımıza farklı bir boyut katmamız gerekiyor. Üretimimize farklı bir boyut katmamız gerekiyor. Geçen yıl literatüre geçecek ve herkesin dikkatini çekecek bir çalışma yapmıştık. Geçen sene Türkiye Cumhuriyeti, tarihinde en yüksek ihracatını gerçekleştirmişti. 135 milyar dolar. 90 milyon ton ihracat dalı gerçekleşmişti. Dolayısıyla geçen yıl Türkiye, ihracatının kilogramını 1.46 dolara yaptı.”

“FITCH KENDİ İTİBARINI KURTARDI”

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin notunu arttırmasıyla ilgili olarak da Bakan Çağlayan, “Fitch, Türkiye’nin gasp edilmiş bir hakkını teslim etti. Fitch, bu not artırımını yaparak Türkiye’nin itibarını değil, kendi itibar restorasyonunu gerçekleştirmiştir. Kendi itibarını kurtarmıştır. Yani kendi itibarını kurtarması, Türkiye için kaynak transferini gerçekleştirecektir. Türkiye’ye ciddi anlamda kaynak akışı olacaktır. Bu kaynak gelişi direkt yatırıma akacaktır. Üretime, istihdama ve ihracata yansıyacak. Bu kaynak transferini mutlaka doğru şekilde yönlendireceğiz. Yeni teşvik sistemi çerçevesinde yapacağı yatırımlarda önemli bir yatırım desteği alarak yansıdığı takdirde Türkiye bundan son derece kazançlı çıkacak. Yeni teşvik sistemi tüm yatırımlar açısından çok önemli fırsatlar içeriyor. Bu faizleri düşürecek. Faizlerin düşmesi yatırım maliyetlerini ucuzlatacak. Kredi maliyetlerini ucuzlatacak. Burada dezavantaj olarak görülecek tek şey Türk Lirası’nın açığının değerlenmesi söz konusu olabilecektir. Tabi ki Türk Lirası’nın değerli olması bizim iftihar ettiğimiz bir hadise. Bugün biz 21 değişik para birimiyle dünyayla ihracat, ticaret yapıyoruz. Türk Lirası bazında yapmış olduğumuz ihracat, toplam ihracatın içinde yüzde 3,5’luk bir paya geldi. Türk Lirası’nın açığının değerlenmesi hem ihracata olumsuz etkisi olabilir. Ama asıl ondan önemlisi ithalata ve cari açığı körükleyici bir duruma dönüşebilir” dedi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, Fitch’in vermiş olduğu kararın yerinde bir karar olduğunu belirterek, “Bu haberi yaklaşık bir yıldan beri her platformda dile getirdik. Çok şükür geç olsa da güç olmadı. Bu haber Türkiye’nin gelişmesine çok katkı sağlayacak” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Zafer Çağlayan ve konuklar açılış kurdelesini keserek, halıların olduğu stantları gezdi. Bakan Çağlayan, üreticilerden halıların özellikleriyle ilgili bilgi aldı.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler