YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakan Çağlayan'dan Dijital Ekonomi Konseyi Müjdesi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bilişim sektöründen gelen talepler nedeniyle Dijital Ekonomi Konseyi kuracaklarını açıkladı. Çağlayan,...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bilişim sektöründen gelen talepler nedeniyle Dijital Ekonomi Konseyi kuracaklarını açıkladı. Çağlayan, ilgili makamları görevlendirdiğini belirterek, “Sektör ile ekonomi boyutunda önemli faaliyetler yürüteceğiz. Devletin diğer kuruluşlarının yer alacağı çalışmalarda bulunacağız" dedi.

Ekonomi Bakanı Çağlayan, Swiss Otel’de “Türkiye’nin Dijital Ekonomide ve Zorlu Düzenleyici Ortamda Bölgesel Rolü” konulu toplantıya katıldı. Toplantıda konuşma yapan Bakan Çağlayan, “Artık yeni eskinin yerini hemen alıyor. Yeniler süratle eskiyor. Yenilik bir sonraki yeniliğe kadar ekonomik değerini koruyor. İlk etapta ABD ordusunun kullandığı internet şu an dünyayı bir birine bağlıyor. Yine ilk etapta cep telefonu önemli sektörlerden profesyonellerin elinde idi. Şu an toplumun tamamı tarafından kullanılıyor. Evet, verilere erişim bundan böyle daha kolay. İletişim ve tekniğin ortaya koyduğu imkânlar ise büyük bir ekonomi doğurdu. İnternete olan ilgi, satış, rekabet ve markada değişeme neden oldu. Ananevi şirketlerin 100 senede eriştiği marka gücü artık birkaç senede ediniliyor” dedi.

Dünyada bin 426 dolar milyarderin bulunduğunu belirten Bakan Çağlayan, “Bunların toplam serveti 5 trilyon 400 milyar dolara varıyor. Bunların 95’i 521 milyar dolar tutarında servetini teknolojiden, 18’ i 134 milyar dolar servetini Telekom’dan edinmiş. 73 milyar dolar serveti ile dünyanın en zengini Osmanlı kökenli Meksikalı Carlos Slim servetini Telekom’a borçlu. Onun hemen ardında 67 milyar dolar serveti ile Microsoft’un kurucusu Bill Gates yer alıyor. O da servetini teknolojiye borçlu olanlardan. Evet bunun ardında dijital ekonominin ilerlemesi yatıyor. Çünkü dijital ekonomi ile sanayi ve ticarette karlar arttı. Artık minimum kaynakla mal üretilebiliyor. Tabii e-ticarette bu trendden payını alıyor. E-ticaretin dünyada büyüklüğünün 650 milyar dolara varacağı tahmin ediliyor” diye konuştu.

Kendisini, 'iyi bir otomobil kullanıcısı' olarak tarif eden Bakan Çağlayan adının Otomotiv Bakanı’na çıktığını belirterek, “Bu anlamda ben büyümeyi ilerlemeyi, gaza basmayı esas alan biriyim. Fren yapsam bu toplantıya gelemezdim. Toplantıya gelmek için gaza bastım. Yani bundan böyle yeni ekonomik modeller, yeni söylemler, yeni vasıtalara gerek var. Eski model ve söylemlerle ekonomi yönetilemez" şeklinde konuştu.

Türkiye’de internet ve cep telefonunun büyük ilgi gördüğünü dile getiren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, şu açıklamalarda bulundu;

“Çocuklarımız, bebeklerimiz dahi bu yeni nesil ürünlere duyarlı. Cep telefonunun sevilmesi, internetin yayılması bu nedenle. 2011’de bireysel yollarla getirilenler dışında 14 milyon 400 bin adet cep telefonu ithal ettik, bu miktar geçen sene 10 milyon 800 bine geriledi. Değer olarak 2011’de 1 milyar 774 milyon dolara denk gelen cep ithalatı 2012’de yüzde 1,6 inerek 1 milyar 717 milyon dolara geriledi. OECD verilerine göre Türkiye’de bilişime yapılan harcama 50 milyar dolar. İnternet verilerini kullananların sayısı yüzde 7 olup Japonya’nın önünde. Yine bilişim firmalarının 2010-2011 büyümesi yüzde 14 ile Türkiye büyümesinin önünde. Evet, artık, Türkiye’de internet ekonomisi milli gelirin yüzde 1,7’sine denk geliyor. Bu da 14 milyar dolar rakam demek. Umut ediyorum bu rakam yüzde 1,9’a gelecek.”

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler