YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bugün Miraç Kandili

Hazreti Muhammed'in (S.A.V.) Kudüs'teki Mecsid-i Aksa'dan Allah'ın huzuruna çıktığı gece olan Miraç Kandili, bütün dünyada...

Hazreti Muhammed'in (S.A.V.) Kudüs'teki Mecsid-i Aksa'dan Allah'ın huzuruna çıktığı gece olan Miraç Kandili, bütün dünyada Müslümanlar açısından önemli geceler arasında kabul edilir.

Hicretten bir yıl önce, Receb ayının 27'sinde cuma gecesi vuku bulan bu mucizeye Mirac dendiğini belirten ilahiyatçılar, Muhammed aleyhisselâmın Miraca ruh ve bedeni ile uyanık bir halde çıktığını, kendisine nice ilahi hakikatler gösterildiğini kaydetti. İlahiyatçılar, 5 vakit namazın bu gecede farz kılındığını belirtti. Mirâcdan önce, yalnız sabah ve ikindi namazı olduğunu, Mirâc gecesi ise akşam namazının 3 rekât, öteki namazların da 2 rekât farz olduğunu söyleyen ilahiyatçılar, “Medine-i Münevvere'de ikinci emirle sabah ve akşamdan başkası 4 rekâte çıkarıldı. Hicretin 4. yılında bunlar misafir için yine 2'ye indirildi. Ezân okumak da hicretten önce Mekke'de, Mirâc gecesi başladı. Hicretin 1. senesinde namaz vakitlerini bildirmek için emrolundu. Ayrıca Bakara suresinin son iki ayet-i kerimesi ihsan edildi. Mirac, Kur'an-ı kerimde İsra ve Necm suresi ile bazı hadis-i şeriflerde bildirilmekte” dedi.

“MİRAC RUH VE CESETLE BİRLİKTE OLDU”

“İslâm âlimleri buyurdu ki: Mirâc ruh ve ceset ile birlikte oldu. Âyet-i kerîme ile sabit olduğundan, Mekke'den Kudüs'e götürüldüğüne inanmayan kâfir olur. Göklere, bilinmeyen yerlere götürüldüğüne inanmayan ise sapık olur” diyen ilahiyatçılar, Peygamber Efendimizin Mirâc'da Cenneti, Cehennemi, sayısız şeyleri görüp, Kürsî, Arş ve Ruh âlemlerini geçip, bilinmeyen, anlaşılamayan, anlatılamayan şekilde, mekânsız, zamansız, cihetsiz, sıfatsız olarak Allahü teâlâyı gördüğünü ifade etti. Peygamber Efendimizin hiçbir mahlûkun bilemeyeceği, anlayamayacağı nimetlere kavuşup bir anda Kudüs'e ve oradan da Mekke-i Mükerreme'ye geldiğini kaydeden ilahiyatçılar, bu gecenin ibadetle, gündüzünün de oruçla geçirilmesi gerektiğine işaret etti.

“BU GECE İYİ AMEL EDEN İÇİN 100 YILLIK MÜKAFAT VARDIR”

Bu konudaki iki hadis-i şerifi hatırlatan ilahiyatçılar, bu gece ile ilgili olarak şunları söyledi:

“(Bu gece iyi amel eden için yüz yıllık mükâfat vardır.) [İ.Gazali], (Recebin 27. günü oruç tutana, 60 yıllık oruç sevabı verilir.) [İ.Gazali]. Bu mübârek gecede, diğer mübârek geceler gibi, kazâ namazları kılmalı, Kur'ân-ı kerîm ve ilmihâl okumalı, tevbe ve duâ etmeli, âlimleri ziyaret etmeli, fakirleri sevindirmeli, dünya ve ahiret saadeti için, bütün Müslümanlara duâ etmelidir. Peygamber Efendimize, ‘Rabbini sena eyle!’ buyrulduğunda, O hemen ‘Ettehiyyatü lillahi vessalevatü vettayyibat’ (yani, bütün lisanlar ile olan medhler, övgüler ve senalar, beden ile olan hizmetler ve taatler, mal ile olan iyilikler ve ihsanlar Allahü teâlâ için olsun) dedi. Önce Allahü teâlâ, Habibine gözsüz, kulaksız, vasıtasız, mekansız olarak; ‘Esselamü aleyke eyyühennebiyyü ve rahmetullahi ve berekatüh... (Ey Resulüm! Selamım, bereketim ve rahmetim senin üzerine olsun)" buyurarak, selam verdi. Peygamber efendimiz; ‘Esselamü aleyna ve ala ibadillahissalihin... (Ya Rabbi! Bize ve salih kullarına da selam olsun)’ diye cevap verdiler. Bunu işiten melekler, hep bir ağızdan; ‘Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühu ve resulüh... (Gözümle görmüş gibi bilir ve inanırım ki, Allahü teâlâdan başka ilah yoktur. Muhammed aleyhisselam O'nun kulu ve resulüdür)’ dediler”.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler