YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (İran Ziyareti) Şu Ana Kadar Biz Proğramımızı Aynen Koruyoruz

SLOVENYA, Slovakya ve Romanya’yı kapsayan bölgesel bir ziyaret için bu sabah İstanbul’dan Slovenya'ya giden  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Havalimanı’da

SLOVENYA, Slovakya ve Romanya’yı kapsayan bölgesel bir ziyaret için bu sabah İstanbul’dan Slovenya'ya giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Havalimanı’da gazetecilerin sorularını cevapladı. Erdoğan, İran’a yapılacak ziyaret ile ilgili herhangi bir değişikliğin söz konusu olmadığını söyledi. Erdoğan, "Türkiye’nin artık patinaj dönemini aşabilmesi için başkanlık sistemine geçmesi gerekiyor" dedi.

Cumhurbaşkanlığına ait TC-TUR uçağı ile bu sabah saat 10.00’da Slovenya’ya giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde yaptığı basın toplantısında bir gazetecinin, “Başkanlık sisteminin hükümetin seçim bildirgesine girdiği yönünde bilgiler var. Ancak aynı zamanda Başbakan Yardımcısının da ‘alaturka mı olacak alafranga mı olacak’ diye bir açıklaması var. Sizin kast ettiğiniz başkanlık sistemi hükümet programına girecek mi? sorusu üzerine, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin kulağına eğilerek kısa bir konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı daha sonra gazeteciye dönerek, “ Kim yapmış bu açıklamayı?” diye sordu.
Gazeteci de “ Bülent Arınç” diye cevap verince Cumhurbaşkanı şöyle konuştu:
“Ben başkanlık sistemi ile ilgili açıklamalarımı daha Büyükşehir Belediye Başkanlığımdan itibaren bir siyasetçi olarak gündemde tutmuş bir insanım. Hep şu örneği vermişimdir. Dünyanın neresinde başkanlık sistemi uygulanıyorsa, yarı Başkanlık sistemi uygulanıyorsa hepsinden faydalı olanları alırız, bundan sonra da kendi sistemimizi ortaya koyarız, demişimdir. Bu konuyla ilgili olarak son dönemlerde Cumhurbaşkanlığı kampanyasında da biz kendi sistemimizi kurmak iradesine de kabiliyetine de sahip bir ülkeyiz."
BİZ KABİLE DEVLETİ DEĞİLİZ
Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlık sistemi ilgili soruyu cevaplarken Cumhurbaşkanlığı forsunda 16 yıldız olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
“ Biz kabile devleti değiliz. Bizim Cumhurbaşkanlığı forsunda 16 tane yıldız var. Bunların her biri bir devleti ifade ediyor. Biz buralardan buraya gelmişiz. Osmanlı da bu zirve yapmıştır. Biz geçen hafta Sayın Başbakan ile görüştük. Sayın Başbakan da başkanlık sistemi ile ilgili olarak bizzat kaleme aldığı ve olabilecek sisteme yönelik anlayışını, detayları ele almış. Ben de bizzat okudum. Kendi kanaatlerimi de ifade ettim. Öyle zannediyorum ki bu çalışmayı da kendileri seçim bildirgesi içersine başkanlık sistemi ilgili düşüncelerini yansıtacaklar. Böylece hükümetimizin iktidar partisinin başkanlık sistemine yönelik anlayışı nedir? Bu orada yerini alacaktır. Bu şahsen benim için çok olumlu bir gelişme. Buna karşı biz Türkiye’nin artık patinaj dönemini aşabilmesi için başkanlık sistemine geçmesi gerekiyor, diyoruz. Parlamenter sistem artık avantajlı sistem değildir. Bundan sonra biz bu patinaj dönemini atlatıp sıçrama dönemini yapmak suretiyle muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmamız lazım."

ARTIK 4 TRİLYON DOLARLARI KONUŞMAMIZ LAZIM
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, artık bir trilyon doları konuşmamaları gerektiğini belirterek, “Artık bizim 2 trilyon, 3 trilyon, 4 trilyon dolarları konuşmamız lazım. Bunu konuşabilmek içinde bir sistem değişikliğine ihtiyacımız var. Bunu yapacak irade Türkiye’dir. Şu pratiğini en iyi yapan ülkeler hangileri ise, başarıyı yakalayan ülkeler hangileri ise, kişi başına milli gelirleri 50 bin, 60 dolarlara çıkan ülkelerin tabiî ki sistemini ele almamız gerekiyor. Biz kendimize inanalım, kendimize güvenelim.Kendi sistemimizi de rahatlıkla kurabilecek kararında olduğumuzu bilelim” dedi.

İRAN PROGRAMINDA DEĞİŞİKLİK YOK.

İran’da bazı açıklamalar olduğu ve bu açıklamalar üzerine ziyaret programlarında bir değişiklik olup olmadığı konusunda ise şunları söyledi:
“Bizim Yemen konusundaki tutumumuz, Yemen’in toprak bütünlüğüne saygımız sebebiyle, bu toprak bütünlüğünün korunması ve içerden ve dışarıdan yapılan bu müdahalelerin doğru olmadığı konusundadır. Dolayısıyla bu müdahaleyi yapanların görevden çekilmesi gerektiğini israrla ifade ettim. Bu konuyla ilgili olarak tabii İran’da iki taraflı ses çıktı. Birincisi Parlamentodaki komisyon başkan yardımcısı ki bunlar benim muhatabım değildir. Bizim ziyaretimizi de o kişiler belirleyecek değildir. Gideriz veya gitmeyiz bu kararı verecek olan biziz. Şu ana kadar biz programımızı aynen koruyoruz. Ama Yemen’deki gelişmeler bizim için çok önemli. Her türlü karar vermemizi gerektiren neticeler olabilir, ama şu anda programımızda her hangi bir değişiklik söz konusu değil.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan ile birlikte Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu, milletvekilleri, bürokratlar, işadamları ve gazeteciler de Slovenya’ya gitti.

(FOTOĞRAF)

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler