YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Demir Yolunda Sektör Temsilcileri Eurasia Rail'de Buluştu

Türkiye'de üçüncüsü düzenlenen Eurasia Rail fuarı, yerli ve yabancı 286 firmanın katılımıyla İstanbul'da açıldı. İstanbul...

Demir Yolunda Sektör Temsilcileri Eurasia Rail'de Buluştu

Türkiye'de üçüncüsü düzenlenen Eurasia Rail fuarı, yerli ve yabancı 286 firmanın katılımıyla İstanbul'da açıldı. İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen açılışa katılan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, demir yollarına yapılacak toplam yatırım miktarının 26 milyar TL'yi bulacağını açıkladı. Yıldırım, fuarın bugün geldiği noktada geniş bir katılım ve ilgi gördüğünü belirterek, yapılan yatırımların olumlu sonuçlarının bu manzara ile de ortaya çıktığını belirtti.

Bakan Binali Yıldırım, İspanya Ulaştırma Bakanı Müsteşarı Mario Garces ile birlikte Eurasia Rail'in açılışını kurdele keserek yaptı. Türkiye Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Süleyman Karaman, ülke temsilcileri ve firma yetkililerinin katıldığı fuarın açılışında konuşan Yıldırım, fuara olan ilginin Türkiye'nin demir yolu konusunda aldığı mesafeyi ortaya koyduğunu söyledi.

Konuşmasında İspanya örneğini veren Yıldırım, bu ülkenin yaptığı demir yolu yatırımları ile önemli bir seviye yakaladığını anlattı. Yıldırım, "İspanya, yüksek hızlı tren konusunda çok yüksek bir mesafe kat etti. İspanya, Çin'den sonra en büyük hacim sahibi ülke oldu. Biz de görev geldikten sonra Türkiye'de unutulmuş ve kaderine terk edilmiş, 150 yıldan fazla geçmişi olan demir yollarımızı gündeme getirdik. Öyle ki demiryollarına ulaştırma bakanlığı içinde ayrılan yatırım ödeneği sadece 250 milyon TL'dir. Bu rakam ile demiryolu yapamazsınız, tamir, yenileme de yapamazsınız.Ancak günü kurtarırsınız ve eriyerek yok olmasını izlersiniz. 2002'ye kadar böyle oldu." değerlendirmesinde bulundu.

HIZLI TREN 2023'TE 10 BİN KİLOMETREYE ULAŞACAK

Gelinen noktada demir yollarına yapılan yatırımları rakamlarla açıklayan Yıldırım, 2023 yılında hızlı tren ağı olarak 10 bin kilometre hedefi koyduklarını açıkladı. Yıldırım, "Adına onuncu yıl marşı söylenmiş bir sektör maalesef adı anılmaz hale gelmiş. Tekrar bunu gündeme taşımak AK Parti'ye nasip oldu. Hükümet, bu alandaki yatırımları artırdık. On yıl sonra 2012 yılında demir yollarına ayrılan yatırım bütçesi 5 milyar TL'ye ulaştı. Yapılan yatırım toplamı 26 milyar TL'dir. Ama yetmez. Bu daha işin başında olduğumuzu gösteriyor. Planlanan yatırım miktarı 45 milyar TL'dir. 2023'te hızlı tren ağını 10 bin kilometreye ulaştırmayı planlıyoruz." ifadesini kullandı.

Bakan Yıldırım, yatırımlar ile Türkiye'nin önemli bir noktaya geldiğini, Avrupa Birliği'nin (AB ) Türkiye'ye er ya da geç vazgeçilmez bir stratejik ortak olarak kabul edeceğini söyledi. Yıldırım, Türkiye'nin AB'ye yük olmaya değil yük almaya niyetli olduğunu anlatarak, "Onun yükünü paylaşacak onurlu bir ortak olacak. Ümit ederiz ki birlik içindeki ülkeler bunun farkına varıp tavırlarını gözden geçirirler. Önemli bizim için ama olmazsa olmaz değildir. Biz çalışacağız.. Gerekenleri yaptıktan sonra birliğe üye olmak ile olmamak arasında çok fazla bir fark kalmayacak." dedi.

Binali Yıldırım, demir yollarında lojistik merkezlerinin altyapılarını düzenlediklerini ve bunlardan 5'i tamamladıklarını belirterek 13'ünün de yapımının devam ettiğini anlattı. Yıldırım ayrıca, demir yollarındaki emniyet tedbirlerini artırmak istediklerini, 150 yıllık geçmişi olan hatların yeniden düzenlendiğini sözlerine ekledi.

25 ÜLKEDEN 286 FİRMA KATILIYOR

Demir yolu sektörü temsilcilerinin yanı sıra; Almanya, İngiltere, Çek Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, Çin Halk Cumhuriyeti ve Polonya olmak üzere 25 ülkeden 286 firmanın da katıldığı fuarda Türkiye'den Devlet Demiryolları iletmelerine bağlı Türkiye Vagon Sanayii (TÜVASAŞ) yer alıyor. Ayrıca Siemens, Alstom, Bombardıer, Thales, Caf, Bremse, Kardemir, General Electrıc Transportatıon, Ulaşım AŞ, Hyundai gibi büyük firmalar da fuarda stant açtı. Fuarın gündem maddeleri arasında demir yollarında yeniden yapılanmanın sektöre ve taşımacılığa etkisi, hızlı yük taşımacılığı ve Marmaray projesi sonrası İstanbul ulaşımına nasıl etki edeceği gibi konularda yer alıyor.

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler