YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dha İstanbul - İbb İşgaline İlişkin İddianame: Darbeci Albaydan "bir Mermi Bir İnsan" Talimatı 

Haber: Ümit TÜRK / İstanbul DHA Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) işgal edilmesine

Haber: Ümit TÜRK / İstanbul DHA
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) işgal edilmesine ilişkin 50 darbeci hakkında hazırlanan iddianame, eski albay Zeki Demir'in emrindeki askerlere, "Hiç bir merminiz boşa gitmeyecek, halkın üzerine ateş edin, bir mermi bir insan" şeklinde talimat verdiği belirtildi.
15 Temmuz darbe girişimi sırasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne işgal girişiminde bulunan, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başdanışmanı Mustafa Varank'ın ağabeyi Prof. Dr. İlhan Varank ile birlikte 14 kişinin şehit olduğu, 152 kişinin ise yaralandığı olaya ilişkin hazırlanan iddianamanin detayları ortaya çıktı.

DARBECİLERİ İBB SİVİL SAVUNMA SEKRETERİ KARŞILADI
İddianamede, 15 Temmuz akşamı 7 subay, 1 asteğmen, 2 uzman çavuş ve 43 er olmak üzere 53 askerin saat 22.00 sıralarından kışladan çıktıkları, 23.04'te ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi önüne geldikleri belirtildi. Darbecileri burada İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde Sivil Savunma Sekreteri olarak görev yapan Mehmet Tunç'un karşıladığı belirtildi.

"İBB'Yİ HALLEDECEĞİM DİYOR. BANA ZARAR VERMESİNLER DİYOR"
Tunç'un 6.Motorlu Piyade Alay Komutanı Müslüm Kaya ile irtibata geçerek darbe girişimi kapsamında kendileri ile birlikte hareket edeceğini ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni halledeceğini bildirdiği kaydedildi. İddianamede "Bu durumu, Yurtta Sulh isimli WhatsApp grubunda yazılan 'Belediyeden yüksek seviyedeki Mehmet Tunç bey itaat ediyor. İBB'yi halledeceğim diyor. Bana zarar vermesinler diyor' şeklindeki mesajdan da anlaşılmaktadır" denildi.

"BELEDİYEYE EL KOYDUK, BUNDAN SONRA BİZİM TARAFIMIZDAN YÖNETİLECEK"
Mehmet Tunç'un ayrıca belediyenin güvenlik görevlilerine de talimat vererek gelen askerlere mukavemet göstermemelerini söylediği, şüpheli albay Zeki Demir'in başında olduğu askerler de belediye gelerek Mehmet Tunç'u sordukları, ardından tüm güvenlik görevlilerinin silahlarına ve telefonlarına el koyarak, 'Belediyeye el koyduk, bundan sonra bizim tarafımızdan yönetilecek, silahlarınızı ve telefonlarınızı verin, bizim sizinle işimiz yok, bundan sonra daha hayırlı olacak' dedikleri" anlatıldı.

"HALKIN ÜZERİNE ATEŞ EDİN. BİR MERMİ BİR İNSAN"
İddianamede, Cumhurbaşkanının çağrısı üzerine belediye önünde toplanan vatandaşların şüphelileri ikna etmeye çalıştıkları ayrıca olay yerine gelen emniyet güçlerinin de şüphelilere 'teslim ol' çağrısını yaptıkları ancak şüphelilerin tüm çabalara rağmen teslim olmayarak vatandaşlara, "Evinize gidin vatan hainleri" şeklinde bağırdıkları kaydedildi. İddianamede, eski albay Zeki Demir'in askerlere, "Ben emir verdiğimde istediğiniz şekilde her yere ateş edebilirsiniz" şeklinde talimat verdiği anlatıldı. Talimatın ardından şüphelilerin vatandaşlara ve emniyet güçlerine hedef gözeterek ateş etmeye başladıkları, albay Zeki Demir'in bu kez askerlere, "Hiç bi merminiz boşa gitmeyecek. Halkın üzerine ateş edin. Bir mermi bir insan" şeklinde emir verdiği belirtildi.

14 ŞEHİT 152 YARALI...
Açılan ateş sonucu aralarında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başdanışmanı Mustafa Varank'ın ağabeyi Prof.Dr. İlhan Varank, Erkan Pala, Adil Büyükcengiz, Tahsin Gerekli, Ömer Cankatar, Murat Kocatürk, Haki Aras, İbrahim Yılmaz, Yunus Emre Ezer, Şuayp Seferoğlu, Ahmet Kara, Metin Arslan, Ramazan Sarıkaya ve Tolga Ecebalın isimli vatandaşların şehit oldukları, 152 kişinin de yaralandığı kaydedildi.

İLHAN VARANK'IN EŞİ OLAY GÜNÜNÜ ANLATTI
İddianamede İlhan Varank'ın eşi Saadet Varank'ın müşteki olarak alınan ifadesine de yer verildi. Saadet Varank, Cumhurbaşkanının çağrısı üzerine eşinin "sen evde kal" diyerek darbe girişimine karşı durmak amacıyla dışarı çıkıp önce Vatan Caddesine daha sonra ise İBB binasına gittiğini, bir süre sonra eşinin hastanede olduğunu öğrendiğini ve Bezmialem hastanesine gittiğini, eşinin şehit olduğunu öğrendiğini, nasıl veya ne şekilde şehit olduğunu bilmediğini, şüphelilerden davacı ve şikayetçi olduğunu söylediği kaydedildi.

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler