YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"doğalgaz, şofben, soba zehirlenmelerine dikkat"

- Makina Mühendisleri Odası, havaların soğumasıyla artan soba, şofben, kombi ve bu cihazların bacalarından kaynaklanan karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyardı. Türk Mühendis

- Makina Mühendisleri Odası, havaların soğumasıyla artan soba, şofben, kombi ve bu cihazların bacalarından kaynaklanan karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyardı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, konuyla ilgili yazılı açıklamasında, "Kış ayları kapıda ve soğukların yaklaştığı bu dönemde baca gazı, şofben zehirlenmeleri de dikkat edilmesi gereken konuların başında geliyor" uyarısında bulundu.

Açıklamada, her yıl bilgisizlik ve ihmal nedeniyle soba, şofben, kombi ve bu cihazların bacalarından kaynaklanan karbonmonoksit zehirlenmesi sonucu birçok kişinin yaşamını yitirdiğine dikkat çekilen açıklamada, "Anadolu'da bazı ölümlü vakalar yaşanmaya başladı bile" denildi.

Oda olarak her yıl bu konuda hem kullanıcıları bilgilendirmeye hem de yetkilileri önlem almaya çağıran açıklamalar yaptıklarına işaret edilen açıklamada, "Ancak ne yazık ki bu konuda hem bakanlıkların ilgili birimleri hem de yerel yönetimler önleyici tedbirler almaktan uzak bir tavır sergiliyorlar" vurgusu yapıldı.

"Soba, şofben, baca zehirlenmelerine maruz kalmamak için teknik bazı hususlara dikkat edilmelidir" diye devam eden açıklamada, "Soğuk kış aylarında başta İstanbul olmak üzere büyükşehirlerde sık sık yaşanan ölümlü zehirlenme vakalarının önlenmesi için alınacak tedbirler yalnızca tüketicinin sorumluluğuna bırakılmayacak kadar önemlidir" uyarısı yapıldı.

Makina Mühendisleri Odası'nın açıklamasında şu konulara dikkat çekildi:

Doğalgazlı Cihazlarda:

- Doğalgaz cihazını bacaya bağlayan atık gaz çıkış borusu periyodik olarak denetlenmeli, yırtık, delik ve benzeri deformasyona uğramış atık gaz boruları standartlara uygun malzemelerle mutlaka yenilenmelidir.

- Atık gaz borusu olarak, çok çabuk deforme olan esnek alüminyum bağlantı malzemesi kullanımı uygulamasına son verilmeli, cihaz bağlantılarında sabit bağlantılar yapılmalı, mutlaka esnek bağlantı gereken yerlerde ise, paslanmaz esnek çelik boruların kullanılması gerekmektedir.

- 1 metreküp doğalgazın yakılabilmesi için yaklaşık 10 metreküp taze havaya ihtiyaç bulunmaktadır. Yanma havası bu cihazların konulduğu mahallere yerleştirilen havalandırma menfezleri vasıtasıyla sağlanmaktadır.

- Şofben mutlaka bacaya bağlanmalı, baca bağlantısı olmayan (bina aydınlığına v.b. bağlı) şofben asla çalıştırılmamalıdır.

- Şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesi sağlanmalıdır. Bacaların her sezon en az bir kez temizlenmesi gerekir.

Kömürlü Sobalarda:
- Soba aşırı doldurulmamalıdır. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralır ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar.

- İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbon monoksit zehirlenmesi riski artmaktadır. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır.

- Kömürü tutuşturmak için üzerine az miktarda kağıt ya da karton ve bunların üzerine de kolay yanan çıra ve odun konulmalıdır.

- Sönmekte olan sobaya tutuşması güç yakıtların asla konulmaması gerekir. Yakıt iyi olsa bile yavaş yavaş ilave edilmelidir.

- Yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalıdır.

- Özellikle lodoslu havalarda ölüm olayları artmaktadır. Bacalar standartlara uygun değilse lodoslu havalarda soba yakılmamalıdır.

- Kullandığınız her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine haiz olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edin.

- Binaların Yangından Korunması yönetmeliklerine mutlaka uyulmalıdır. Bu konuda bina yöneticileri ve yerel yönetimler sorumludur.

AYRINTILI BİLGİLER İÇİN WEB SİTESİ

Açıklamada ayrıca, "TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi olarak her kış döneminde bacalı cihazların kullanımında dikkat edilecek hususlar konusunda kamuoyunu bilgilendirmeye ve bir toplumsal bilinç oluşturmaya çalışıyor, bu konuda hazırladığımız broşürleri paylaşıma açıyoruz. Bu broşür, belge ve bilgilere, Odamızın http://www.mmoistanbul.org adresli web sitesinde "Oda Broşürleri" bölümünden de ulaşılabilir" denildi.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler