YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Elif Şafak Fatih Üniversitesi'nde Öğrencilerle Buluştu

İSTANBUL, Fatih Üniversitesinin düzenlediği söyleşiye katılan Yazar Elif Şafak, öğrencilerle hayatından ve edebiyattan konuştu. Uzun yıllar tek başına bir hayat

Elif Şafak Fatih Üniversitesi'nde Öğrencilerle Buluştu

İSTANBUL,
Fatih Üniversitesinin düzenlediği söyleşiye katılan Yazar Elif Şafak, öğrencilerle hayatından ve edebiyattan konuştu. Uzun yıllar tek başına bir hayat geçirerek yalnız ve sıkıntılı günler yaşadığını belirten Şafak, "Kapalı bir çocuktum. Duygularımı içimde yaşardım hep. Ancak bu kapalılık hali iyi gözlem yapmamı kolaylaştırdı bende. Ayrıca çocukken kitaplarla çok iyi dostluklar kurdum. Onlar arkadaşlarım oldu. Bugün hala en iyi arkadaşlarım olarak kitapları sayabilirim." dedi.
SOLCUSU SAĞCISI OLMAZ KELİMELERİN

"Kitaplarla olan dostluğumdan dolayı dilim daha çok gelişti. Dil benim için bir araç değil sadece. Kelimeler sadece harfler değil. Hepsinin kendine göre bir ruhu var, yaşam hikayesi var. Bu yüzden kelimeleri severim. Kelimeler bizden uzun yaşar. Solcusu sağcısı olmaz kelimelerin. Ancak günümüz dünyasında yüzlerce kelime kaybettik. Düşünce dağarcığımız bu yüzden daraldı.” diyen Elif Şafak sözlerine şöyle devam etti:
"Kitaplar sayesinde şunları fark ettim; şu yaşadığımız dünyada hepimizin sıkıntıları var, bazen canlarımızı sıkan şeyler olur ama bir de hayal alemi var. Bu hayal dünyası çok daha renklidir. Orada insan o kadar özgür ki hayaller kurmak, hikayeler oluşturmak şansına sahiptir. İşte bu o kadar hoşuma gitti ki benim. Bundan beslendim hep. Kitaplardan bunu da öğrendim. İnanıyorum ki her yazarın öncelikle hayal kurması gerekiyor. Daha sonra ise iyi bir okur olması, kitapları sevmesi gerekiyor. Kitaplarla kendimizi beslemezsek fikir de üretemeyiz."
“SİYASETİN GÖLGESİ SANATA VURUYOR”

"Siyasetin gölgesi sanata da vuruyor. Oysa sanat ve edebiyat herhangi bir yere angaje olmadan gelişebilir. Edebiyatta sayısız yollar var, önemli olan herkesin kendine uygun patikayı bulması. Aynı partiye oy vermemiz bizi yüceltmez. Karşıt görüşleri okumadan kendi kabuğumuzdan çıkamayız. Hayal olmadan sanat olmaz. Sanatın özerk alanı olmalı ve dünyada bunun örnekleri mevcut. 19. yy kalıpları ile düşünmek zorunda da değiliz. Hem Türkçe hem Kürtçe yazabilen edebiyat insanlarımız olsa. Kürt iseniz Türk yazarları, Türk iseniz Kürt yazarları okumalıyız. Bu şekilde ancak düşünce kalıplarınızı kırabilir, daha özgür olarak barış içinde yaşayabiliriz. Farklılıkları severek ve yakınlaşarak başka odakların kutuplaştırıcılığından uzaklaşabilir, birbirimize yaklaşabiliriz. Siyasetin yüzümüze vuran ayrıştırıcı gölgesini farklılıklara kucak açarak yok edebiliriz.”
"İÇİMİZDE DE ASLINDA DEMOKRASİYE İHTİYAÇ VARDIR"

"İçimizde de aslında demokrasiye ihtiyaç vardır. İç demokrasiyi kurabilirseniz mutlu olursunuz. Benim ‘Aşk’ adlı romanım bu şekilde çıktı. İçimizde yaşadığımız farklı seslerin demokratik bir duyguda buluşmasını sağlamalıyız. Bu seslerin kaosuna son verebilmeliyiz. Eve gidince kıza farklı erkeğe farklı davranırsak burada kaos ve sorun var demektir.”

Söyleşinin ardından Elif Şafak öğrencilerin sorularını yanıtladı, okurları için kitaplarını imzaladı. Fatih Üniversitesi Kütüphane Daire Başkanı Levent Karaduman da Elif Şafak’a teşekkür plaketi takdim etti.
(FOTOĞRAF)

Elif Şafak Fatih Üniversitesi'nde Öğrencilerle Buluştu

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler