YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İstanbul Adalet Sarayı Kendi Elektriğini Üretecek

Ümit TÜRK-Cem TURSUN/İSTANBUL, Şu anda adliye binasının elektrik ihtiyacının küçük bir kısmını karşılayan rüzgar türbinleri daha da geliştirilmesi durumunda tamamına

İstanbul Adalet Sarayı Kendi Elektriğini Üretecek

Ümit TÜRK-Cem TURSUN/İSTANBUL,
Şu anda adliye binasının elektrik ihtiyacının küçük bir kısmını karşılayan rüzgar türbinleri daha da geliştirilmesi durumunda tamamına yetecek elektriği üretecek. Projenin fikri, 2012'de Başsavcıvekili Fehmi Tosun'dan çıktı. Şu an Anadolu Adliyesi Cumhuriyet Başsavcısı olan Fehmi Tosun projeyi ve projenin geliştirilmesinde yaşanan süreci anlattı.
Başsavcı Tosun, "Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nın çatısının çok rüzgar aldığını 2012'de tespit ettim. Yurtdışında bu tip çatılarda rüzgar türbinlerinin kullanıldığını görünce, ülkemizde de bunu uygulayabilir miyiz diye aklıma düştü. 2013'ün Mart ayında kendi imkanlarımızla Çin işi anometrelerle bir takım ölçümler yaptık. Rüzgarın elverişli olacağını tespit ettik" dedi.
Bu fikri İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nden öğretim üyesi Ergün Bozdağ'la paylaştığını belirten Başsavcı Tosun, "Hocam ekibiyle birlikte geldi. Bir iki ay kadar ölçüm yaptılar ve burada rüzgar türbini kurulmasının verimli sonuç doğuracağı kanaatine vardılar" dedi. Mühendislerle birlikte gerekli ölçüm ve testleri yaptıklarını, yurtdışındaki uygulamaları incelediklerini, ancak kaynak arayışı sırasında birçok kişinin projeyi inandırıcı bulmadığını dile getirdi. Tosun, "Sadece eski İstanbul Valimiz Hüseyin Avni Mutlu inandırıcı bularak bize 250 bin TL verdi. Oradan gelen parayla sensörleri aldık ve rüzgar ölçümlerine başladık" diye konuştu.

"ÜRETİCİ FİRMA BENİ DOLANDIRICI ZANETTİ"
Daha sonra Enerji Bakanlığı Müsteşarlığı'nın da projeye destek verdiğini anlatan Fehmi Tosun, Ayvalık'ta türbinleri üretecek şirketle temasa geçtiğini, ancak firma sahibinin ilk etapta kendisini Başsavcı adıyla dolandırıcılık yaptığını zannettiğini söyledi.
Başsavcı Tosun başından geçen olayı şöyle anlattı; "Ben buradan birkaç kez aradım Cem beyi, çıkmadı telefonlarıma. Asistanı 'burada yok' diyor. 'Şuanda toplantıda' diyor. geri dönmüyor. Altı, yedi gün geçti, tabi biz de bozuluyoruz ama komple bu türbini üretecek başka firma yok. Mecburuz... En sonunda bir şekilde ulaştık Cem beye. 'Niye telefonlarımıza çıkmıyorsunuz?' diye sorunca dedi ki 'Bir başsavcı vekili türbin üretir mi? Ancak başsavcı vekiliyim diye dolandırıcı olabilir diye düşündük' dedi"
Tosun, firma sahibinin daha sonra projeyi inandırıcı bulduğunu ve maliyetin yaklaşık yüzde 80'ni karşıladığını söyledi.
Hesaplanan miktarda rüzgar hızından elektrik enerjisi ürettiklerini gördüklerini belirten Tosun, "Biz şu anda bunu görmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Hesaplarımızı yüzde 95 oranında tutturduk. Yüzde yüze ulaşmak için de gerekli eksikliklerimizi tamamlıyoruz" diye konuştu.
Asıl amaçlarının böyle bir türbinin üretilebildiğini ve Türkiye'de kullanılabileceğini göstermek olduğunu belirten Başsavcı Tosun, Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarının tamamlanmasıyla projenin tüm çatılarda uygulanabileceğini söyledi.

TÜRBİNLER 5-6 YILDA KENDİNİ AMAORTİ EDİYOR HEDEF 3 YILA DÜŞÜRMEK
Türbinin ana tasarımcısının Makina Yüksek Mühendisi Barış Erdem olduğunu ve İTÜ'deki hocaların türbine son şekillerini verdiklerini dile getiren Tosun, İlk elektriklerini, 1 Ocak'ta kar fırtınasının olduğu gece saat 23.00'de ürettiklerine ve 1 aydır değişik zamanlarda test yaptıklarına işaret etti. Proje tasarımcısı Yüksek Makine Mühendisi Barış Erdem de şu anda elde edilen enerjinin adliye binasının tümünü karşılayacak kapasitede olmadığını, sadece ortalama üç evin elektrik enerjisini karşılayabildiğini belirterek, bütün çatının türbinlerle donatılması durumunda o büyüklüğe ulaşabileceklerini söyledi.
Erdem, ayrıca ilk defa üretildiği için türbinlerin maliyetlerinin yüksek olduğunu ve 5-6 yılda geri dönüşünün olduğunu dile getirerek, ancak yapılan çalışmalar sonucu bu sürenin 3 yıla düşürülmesinin hedeflendiğini ifade etti.

İstanbul Adalet Sarayı Kendi Elektriğini Üretecekİstanbul Adalet Sarayı Kendi Elektriğini Üretecekİstanbul Adalet Sarayı Kendi Elektriğini Üretecek

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler