YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kartal'da İki Hastaya Yapay Kalp Nakli Gerçekleştirildi

Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde durumu kritik olan iki hastaya yapay kalp...

Kartal'da İki Hastaya Yapay Kalp Nakli Gerçekleştirildi

Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde durumu kritik olan iki hastaya yapay kalp nakli gerçekleştirildi. Bir tanesinin ortalama maliyetinin 200 bin lira civarında olduğu yapay kalp ameliyatının masraflarını yeni çıkan yasayla SGK karşılıyor.

Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve araştırma Hastanesi'nde durumu kritik olan ve uygun donör bulunamayan iki hastaya yapay kalp nakli gerçekleştirildi. Ameliyatları gerçekleştiren Uzman Dr. Mehmet Balkanay iki hastanın da üç aydan bu yana kalp yetmezliği nedeniyle hastanelerinde yattığını ifade ederek 'Son noktaya gelmiş iki hastaydı. Her ikisi de yoğun bakımda yatıyordu ve maalesef ikisine de donör bulunamadı. O nedenle de bir kalp nakli şansına ulaşamadılar. Biz bu hastalarımızdan Bayram Ali'ye 32 gün önce yapay kalp dediğimiz cihazı uyguladık. Murat Damar'a da 25 gün önce ikinci yapay kalbi uyguladık. Şu anda durumları iyi. Hatta artık taburcu olabilir duruma geldiler. Eğitimlerini aldılar. Hastanemizdeki tüm sağlık personeli ve hemşireler bu konuda eğitildi. Hastalarımız cihazla normal yaşamlarına dönebilecekler. Şunu söyleyebilirim ki şu anda dünyada bu tür cihazlarla yaşayan en uzun ömürlü hasta 7 yıldır bu yapay kalbi taşıyor. Demek ki bunlar, transplantasyona köprü için uygun cihazlar diyebiliriz. Uygun donör bulunduğunda nakil olacaklar. Biz bunları kalp nakline köprüleme amaçlı bu cihazları kullandık. Uygun donör çıktığında bu cihazlar o kalpler ile değiştirilecek' dedi.

Türkiye'de yaklaşık 40 veya 50'nin üzerinde yapay kalp takıldığını ifade eden Balkanay 'Fakat, SGK'nın, Sağlık Bakanlığımızın çıkardığı yeni yasa ile bunlarla ilgili hastanelerin ödeme problemi kalmadı kanaati bizde de oluştu. Biz de uygun hastalarımıza yapılmayı gerektirmeyen bir durum yoksa, biz bu makineleri donör bulunamadığı takdirde takmaya başladık' şeklinde konuştu.

Kalp nakli yapılan hastalardan Murat Damar (34) göğüs ağrısı, nefes darlığı, yürüme güçlüğü, yemek yiyememe ve vücudumun şişmesi gibi şikayetlerle doktora baş vurduğunu belirterek '30 gün kadar yoğun bakımda kaldım. Bana ileri derecede kalp yetmezliği teşhisi koydular.2 Nisan'da da ameliyat oldum. Ameliyattan sonra kendimi çok iyi hissediyorum. En az 10-15 sene kadar geriye gittiğimi hissediyorum. Bana yapay kalp takıldı. Tabii ki insanın kendi kalbi gibi olmuyor ama zamanlı alışıyorsunuz. Kendinden bir parça gibi oluyor. Her an aklınız onda oluyor. Çalışıyor mu, çalışmıyor mu veya bir yerine bir şey oldu mu gibi. Ancak kendimi çok iyi hissediyorum. Rahat bir şekilde bahçeye de çıkabiliyorum. Yemek de yiyebiliyorum. Uykumu da uyuyabiliyorum. Yani normal olarak daha önce yapabildiğim şeyleri yapabilir hale geldim. Aynı zamanda hiç bir ücret ödemedim. Tamamıyla Sağlık Bakanlığımızın garantisi altında. Onlara da teşekkür ediyorum' dedi.

Yapay kalp nakli gerçekleştirilen diğer hasta Bayram Ali Gören (47) ise '2008 yılında ilk kalp krizimi geçirdim ve Sakarya'da bana bir stent takıldı. Bundan 3 ay evvel ikinci kalp krizimi geçirdim. Çok yoğun bir kriz geçirdim. Yine Sakarya'da özel bir hastanede bir stent ve kalp pili takıldı. Ama artık durumun o kadar kötüymüş ki aileme hayata gözlerimi yumduğumu söylemişler. Daha sonra yapılan bir şoklama ile hayata geri döndüm. Oradaki doktorum ömrümün çok kısa olduğunu söyleyerek beni buraya yönlendirdi. Buraya geldik. Burada sayın hocalarım kalp nakli olmama karar verdi. Beni yoğun bakıma alarak acil listesine aldılar ve bu cihazı uygun gördüler. Nitekim beni ameliyata alarak hayata döndürdüler. Yani bir anda 20 yıl geri döndüğümü hissettim. Böyle yatmam mümkün değildi. Nefes almakta zorlanıyor, sabahlara kadar pencere önlerinde ağlıyordum. Bunlar takıldıktan sonra hayatın çok tatlı olduğunu hissettim. Bir nefesin bir ömre bedel olduğunu hissettim. Yani şu anda 100 metre yürüyemeyen bir insan olarak Adapazarı'na yürüme gidebileceğimi hissediyorum' dedi.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler