YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kılıçdaroğlu, Romanların Sorunlarını Dinledi

Enver ALAS/İSTANBUL, Bakırköy Botanik Parkı Sosyal Tesisleri'nde gerçekleşen toplantı ile Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin farklı şehirlerinden Roman dernek ve federasyon temsilcileri ile

Enver ALAS/İSTANBUL, Bakırköy Botanik Parkı Sosyal Tesisleri'nde gerçekleşen toplantı ile Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin farklı şehirlerinden Roman dernek ve federasyon temsilcileri ile buluştu.
Toplantıya kurmayları CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Bekaroğlu, Sezgin Tanrıkulu ve Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ile katılan Kılıçdaroğlu, basına kapalı gerçekleşen toplantıda Roman toplumunun yöneticilerini dinledi, taleplerini aldı. Yaklaşık 2 saat süren toplantının ardından bir basın toplantısı düzenleyen Kılıçdaroğlu, görüşmeye dair açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, Türkiye'de sorunları en derinden yaşayan kesimin Romanlar olduğunu ifade ederek, "Daha önce üniversite öğrencileri, çiftçiler, emekliler, taşeron işçiler ile bir araya gelmiştik. Bugün ise Roman vatandaşlarımızın yöneticileri ile buluştuk. Yapılan araştırmalardan notlarımızı aldık ve belli konularda görüş birliği sağladık" dedi.
Kılıçdaroğlu, Romanlarla ilgili bir bölgede yapılan araştırmanın sonuçlarını aktararak, "Hiç okula gitmeyen yüzde 24, ilkokul mezunu yüzde 43, ilköğretimi terk yüzde 21.4, ortaokul mezunun yüzde 8.4, lise mezunu yüzde 2, üniversite mezunu binde 4, sigortalı çalışan işçi sayısı yüzde 3.5, kayıtdışı çalışan yüzde 96... Bu kadar derinden sorunlar yaşayan bir toplumun, sorunlarına eğilmek parti olarak bizim temel görevimizdir" ifadelerini kullandı.

6 KONUDA GÖRÜŞ BİRLİĞİ SAĞLANDI
Roman temsilcilerinin talepleri doğrultusunda görüşmede 6 nokta üzerinde görüş birliği sağlandığını kaydeden Kılıçdaroğlu, bu talepleri tek tek sıralayarak açıkladı. Romanların önceliğinin 'eşit yurttaşlık' talebi olduğunu kaydeden Kemal Kılıçdaroğlu, "Roman kardeşlerimizin temsilcileri diyor ki, 'Bizi dezavantajlı grup olarak adlandırıyorlar. Biz bunu kabul etmiyoruz. Bu ülkenin eşit yurttaşları olmak istiyoruz.' Biz buna yürekten katılıyoruz" diye konuştu.

TALEPLER SIRALANDI
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, diğer taleplerle ilgili olarak ise şöyle konuştu: "Romanlar, 'Avrupa Birliği'nin Romanlar ile ilgili stratejileri var ancak Türkiye'nin böyle bir strateji planı yok. Buna ihtiyacımız var' diyorlar. Romanların sorunlarına yönelik mutlaka strateji planı hazırlanması lazım. Romanların bir başka talebi ise seçimden seçime anılmak istememeleridir. Özellikle Romanların yoğun yaşadıkları mahallelerde, kesinlikle bir kadın merkezi istiyorlar. Ayrıca çocukların okul öncesi eğitim görmeleri için mutlaka kreş ve etüt merkezleri talep ediyorlar. Romanlar, yetenekli çocukların müzik alanında eğitilmesini de istiyorlar."

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN SOSYAL DÖNÜŞÜM OLARAK ELE ALINMASI İSTENDİ
Romanların kentsel dönüşüm projelerinden memnun olmadıklarını da kendilerine ilettiklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Roman kardeşlerimiz, kentsel dönüşümün daha derin bir yoksulluğa yol açtığını ifade ediyorlar. Sulukule örneğini vererek, 'kentin dışına sürüldük' diyorlar. Bu nedenle kentsel dönüşümün bir sosyal dönüşüm olarak ele alınması gerektiğini vurguluyorlar. Romanların rahatlıkla yaşayabilecekleri bir dönüşüm siyaset kurumunun görevidir. Madem oy istiyoruz, onların ihtiyaçlarına uygun yerleri yapalım ve teslim edelim" diye konuştu.

ROMAN YÖNETİCİLERE SÖZ VERDİ
Ayrıca toplumun belli kesimlerinde kendilerine yönelik nefret söylemleri olduğu yönündeki şikayetlerin de kendilerine aktardıklarını belirten Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkanı olarak Romanları temsil eden yöneticilere söz verdiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, "Bu taleplerin tamamının takipçisi olacağız, hayata geçmesi için her türlü çabayı göstereceğiz" dedi.
Kılıçdaroğlu, konuşmasının sonunda ise Roman dernekleri ve federasyonlarının sorunlarını doğrudan aktarabilmesi ve çözümü için partinin insan haklarından sorumlu genel başkan yardımcısının görevlendirildiğini söyledi.

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler