YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Küresel Türk Vizyonu İstanbul’da Tartışılıyor

2. Dünya Türk Forumu “Türk Diasporası ve Türk Dünyası Vizyon 2023” ana teması ile İstanbul’da...

2. Dünya Türk Forumu “Türk Diasporası ve Türk Dünyası Vizyon 2023” ana teması ile İstanbul’da yapılıyor.

‘‘Türk Diasporası ve Türk Dünyası Vizyon 2023’’ ana temalı Dünya Türk Forumu’nun ikincisi Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından İstanbul’da düzenleniyor. Bayrampaşa’da bulunan Titanic Otel’de yapılan forumda konuşan TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, Türkiye’nin 2023 projesinin, çok yönlü ve kapsamlı bir proje olarak sadece Türkiye’yi değil, Türk dünyası ve diasporalarını da yakından ilgilendirdiğini söyledi.

Hedeflerin karanlıkta bile yolu gösteren kutup yıldızı gibi bir görev üstlenmek olduğunu belirten Şensoy,“Kuşku yok ki 2023 sembolik bir hedefi ve stratejiyi ortaya koymaktadır. Ancak 2023, stratejinin zaman boyutunu somutlaştırmak bakımından önemli bir imkân da sağlamaktadır’’ dedi.

Foruma katılan Iğdır Milletvekili Sinan Doğan ise “Dünyadaki 250 milyonluk Türk dünyası gerçeği ciddi bir gerçekliktir ve kendisini Türkiye’nin gündemine mutlaka sokacaktır. Bugün gündemimizde Türk dünyası yok. Ancak bu tür toplantılarla gündeme geliyor. Gündemimizde bugün maalesef Suriye ve Ortadoğu var. Ama Türkiye’nin de kurtuluşunun da refah anahtarının da Türk dünyası ile işbirliği ile olacağını unutmamak lazım” diye konuştu.

Ülkelerin, hedeflerinin altını doldurmaları gerektiğini anlatan Doğan, “Sloganda kalmamalıdır. Önemli olan Türkün bir hedefi olmasıdır. Bugün Türkiye’deki en büyük yatırımcı ülke Azerbaycan, yarın Kazakistan olacaktır. Öbür gün Türkmenistan, Özbekistan olacaktır. Eskiden olduğu gibi artık sadece Türkiye’nin oraya gidip yatırım yapacağı ülkeler değil onlarında gelip Türkiye’de yatırım yapıyor olabilmesini konuşmamız lazım. Bütün bunların yanında vize olayını da kaldırım Türk dünyasında pozitif ayrımcılık yapılmalı” dedi.

Yarın da devam edecek olan forumda Türk Dünyası ve Türk Konseyi 2023 Vizyonu, Türk Diasporaları 2023 Vizyonu, Bağımsızlıklarının 30. Yılında Türk Devletleri Vizyonu, Vizyon 2023 Gelecek Yüzyılın Stratejisi? Küresel Kamu Diplomasisinde Türk Diasporası 2023 Perspektifi, Türkiye ve Bağımsız Türk Cumhuriyetleri İlişkilerinde Bilanço ve Yeni Arayışlar, Yurtdışındaki Türklerin Diasporalaşma Süreci ve Dış Politikaya Etkisi ile Ortak Türk Kültürü konuları ele alınacak.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler