YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Malnütrisyona Dur Demek İçin Dünyanın En Büyük Yeşil Elması Hazırlandı

İSTANBUL (İHA) – İstanbul’da 8 Kasım Dünya Nütrisyon Günü için hazırlanan dünyanın en büyük “elma...

Malnütrisyona Dur Demek İçin Dünyanın En Büyük Yeşil Elması Hazırlandı

İSTANBUL (İHA) – İstanbul’da 8 Kasım Dünya Nütrisyon Günü için hazırlanan dünyanın en büyük “elma maketi”, İstanbullular’dan büyük ilgi gördü.

Klinik Enteral Parenteral Nütrisyon Derneği (KEPAN) ve Abbott Nutrisyon’un işbirliği ile hazırlanan ve Beyoğlu Belediyesi’nin katkıları ile Odakule’de sergilenen 3,5 metre yüksekliğindeki “yeşil elma” maketi, sağlıklı beslenmenin sembolü olarak kabul ediliyor. Etkinlik sırasında görevliler, Taksim, Odakule ve Beyoğlu çevresinde halka yeşil elma dağıttı. Dünya Nütrisyon Günü’nde kamuoyunun dikkatini bu önemli soruna çekmek istediklerini belirten KEPAN Derneği Başkanı Doç. Dr. Haldun Gündoğdu, “Avrupa Birliği, malnütrisyonu (kötü beslenme durumu) obezite ile birlikte en önemli halk sağlığı sorunu ilan etti. O günden beri Avrupa ülkelerinin hemen tamamında nütrisyon dernekleri ile sağlık otoritesi beraberce ‘Malnütrisyonla Mücadele’ için bazı projeler yürütüyor. Biz de 3 yıl önce Türkiye’de sağlık çalışanlarına yönelik ‘Malnütrisyona Dur Diyelim’ adlı bir kampanya başlatmıştık. Şimdi ise elma maketi ile halkımızın dikkatini bu konuya da çekmeye çalışıyoruz. 8 Kasım günü dünyada 49 ülkede farkındalığı artırmaya yönelik çeşitli bilimsel ve sosyal etkinlikler yapılıyor. Yetersiz beslenme veya hastalıklara bağlı beslenme bozukluğu nedeniyle vücutta görülen değişikliklerin tamamı olarak tanımladığımız malnütrisyon, hastalıklardan iyileşmeyi geciktiriyor, infeksiyonlara eğilimi artırıyor, hastanede kalış süresini uzatıyor, ölüm oranlarını yükseltiyor ve ciddi ekonomik kayıplara neden oluyor. Avrupa Birliği verilerine göre toplumdaki sağlıklı bireylerin yüzde 5-15’i, hastaneye yatan hastaların yüzde 30-40’ı ve bakımevlerinde yaşayan yaşlıların yüzde 60’ı malnütrisyonda veya beslenmeyle ilintili risk altındadır. Bunun Avrupa’ya getirdiği ekonomik yük yaklaşık 170 milyar eurodur” dedi.

TÜRKİYE’DEKİ RİSK ORANLARI GELİŞMİŞ ÜLKELERLE BENZER

KEPAN’ın 2006 yılında 19 şehir ile 34 merkezde 6 ay boyunca yürüttüğü ve 29 bin hastanın değerlendirildiği araştırmasına göre, yatış anında hastaların ortalama yüzde 15’inin beslenme yetersizliği nedeniyle risk altında olduğu görüldü. En yüksek risk, yaşlı hastalarda, kanserli hastalarda (yüzde 43) ve yoğun bakımda yatan hastalarda (yüzde 52) saptandı.

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler