YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mimarlar Odası’Ndan Şemsi Paşa Cami Açıklaması: 6 Ay Önce Uyarmıştık

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, avlu duvarlarında çatlaklar oluşan Üsküdar sahilindeki Şemsi Paşa Cami için açıklama yaptı. Üsküdar Meydan ve

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, avlu duvarlarında çatlaklar oluşan Üsküdar sahilindeki Şemsi Paşa Cami için açıklama yaptı. Üsküdar Meydan ve sahil yolu projesi ile ilgili olarak 6 ay önce uyarıda bulunduklarını belirten Mimarlar Odası yetkilileri, Şemsi Paşa Külliyesi'ne zarar veren sorumlular hakkında gerekli işlemlerin derhal başlatılmasını istedi.

"KAZIK ÇAKILIRKEN OLUŞAN TİTREŞİMLER NEDENİYLE KÜLLİYEDE CİDDİ HASAR OLUŞTU"

Mimar Sinan’ın ustalık döneminde inşa ettiği Şemsi Paşa Camii’nin korunması gereken eserlerden biri olduğunun vurgulandığı açıklamada, “Yap-boz projelerle yok edilen tarihi meydan, deniz doldurularak geri getirilemez. Üsküdar Meydanını yeniden düzenleme adı altında deniz doldurularak alan kazanma projesi kapsamında denize kazık çakılırken oluşan titreşimler nedeniyle Şemsi Paşa Külliyesinde ciddi hasar oluştu” denildi.

“İŞ DURDURULSA BİLE İLERİDE CAMİYE ZARAR VEREBİLİR”

Üsküdar Meydanı ve sahil düzenlemesi hakkında 6 ay önce basın açıklaması yaptıklarını ve konuyla ilgili uyarılarda bulunduklarını belirten Mimarlar Odası yaptığı açıklamada, “Bu açıklamadan altı ay kadar sonra, binlerce yıllık tarihe sahip bir alanda korumayı gözeten her hangi bir plan yapılmadan, planlamayı sadece şantiye planlama olarak gören, imarı yap-boz oyununa çeviren anlayışla çarçabuk ihalesi yapılarak kazık çakma işine başlanmış ve Sinan’ın en güzide eserlerinden birisi olarak kabul edilen 437 yıllık Şemsi Paşa Camii hasar görmüştür. Cami duvarlarında hasara neden olan titreşim ve zemin hareketleri, açıktır ki iş durdurulsa bile ileride camiye zarar vermeye devam edebilecektir” ifadelerine yer verdi.

“SORUMLULAR HAKKINDA DERHAL GEREKLİ İŞLEMLER BAŞLATILMALI”

Açıklamaya şöyle devam edildi: “Kazık çakma işinin Şemsi Paşa Külliyesi önünde olduğu gibi bütün Üsküdar sahilinde ve tüm tarihi İstanbul’da derhal durdurulmasını, bu türden bütün projelerin yeniden gözden geçirilmesini ve plansız programsız olarak işe kalkışarak Şemsi Paşa Külliyesine zarar veren sorumlular hakkında gerekli işlemlerin derhal başlatılmasını talep ediyoruz.”

(FOTOĞRAF)

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler