YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"parlamentoda Ideolojik Ayrışma Kayda Değer Oranda Arttı"

- Milletvekilleri arasında yapılan bir araştırma, milletvekilleri arasındaki ideolojik ayrışmanın "kayda değer oranda" arttığını gösterdi. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar

- Milletvekilleri arasında yapılan bir araştırma, milletvekilleri arasındaki ideolojik ayrışmanın "kayda değer oranda" arttığını gösterdi.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi, Betam, Araştırma Görevlisi Bahar Ayça Okçuoğlu ve Prof. Dr. Yılmaz Esmer tarafından hazırlanan "Parlamentoda kutuplaşma derinleşiyor" başlıklı araştırma notu yayımlandı.

Araştırma kapsamında, 2007 yılında 148, 2013 yılında ise 152 parlamenterle yüzyüze yapılan görüşmelere dayanan araştırmanın sonuçlarına göre, 2007 parlamentosu ile hâlen görev yapmakta olan 2011 parlamentosu karşılaştırıldığında, hem Meclis’in tümünde, hem de AKP’li ve CHP’li milletvekilleri arasında ideolojik ayrışmanın kayda değer bir oranda arttı.

Araştırma notunda, "Aradan geçen yıllarda, AKP milletvekillerinin ortalama olarak daha sağa, CHP milletvekillerinin ise daha sola kaydığını ve dolayısıyla aradaki ideolojik mesafenin de biraz daha açıldığını gözlemliyoruz. Aynı şekilde, ülke yönetimi ile ilgili değerlendirmelerde de derinleşen bir ayrışma gözlemleniyor" denildi ve şöyle açıklandı:

"2007 yılında kendilerini sol uç ideolojiye yerleştiren milletvekillerinin oranı yüzde 9.11 iken, bugünün parlamentosunda bu oran yüzde 19.1’e, sağ uçta yer alan milletvekillerinin oranı da yüzde 13.4’ten yüzde 22.8’e yükseldi. Son Meclis’in bir önceki Meclis’e kıyasla, sağ-sol ideolojik boyutunda çok daha fazla ayrıştığı, deyim yerindeyse kutuplaştığı görülüyor."

Araştırmada yer alan sorulardan birinin de, milletvekillerinin hem kendi seçmenlerinin, hem genel seçmen kitlesinin sağ-sol cetvelindeki konumları ile ilgili tahminleri olduğuna işaret edilen notta, "Bu sorulara verilen yanıtlar da, kutuplaşma hipotezini destekler niteliktedir" denildi ve eklendi:

"Örneğin, 2007 parlamentosunda, AKP milletvekilleri, genel seçmen kitlesinin yüzde 44.1’inin sol-sağ cetvelinin ortasında yer aldığını tahmin ediyorlardı. 2011 parlamentosunda bu oranın sadece yüzde 17.8 olduğunu görüyoruz. 2007’de, CHP milletvekilleri, sol ile sağın ortasında olduğunu tahmin ettikleri seçmenlerin oranı yüzde 55.3 idi. Son Meclis’te ise bu oranın sadece yüzde 29.7 olduğunu tahmin ediyoruz. Görüldüğü üzere, aradaki farklar gerçekten çarpıcıdır."

Araştorma sonuçlarına göre, 2007 yılında ülkenin tamamen demokratik yönetildiğini düşünen milletvekillerinin yüzdesi 14.3 iken, bugün bu oran 2013 yüzde 23.2’ye, ülkenin bugün hiç demokratik olarak yönetilmediğini düşünen milletvekillerinin oranı da yüzde 1.4'ten yüzde 18.6’ya kadar yükseldi. Araştırma notunda şu değerlendirme yer aldı:

"AKP ve CHP milletvekillerinin bu soruya verdikleri cevaplara ayrı ayrı bakıldığında da, bir kez daha değişimin ortada buluşmaya değil, ayrışmaya işaret ettiği anlaşılmaktadır.
Ülke yönetiminin bütünüyle demokratik olduğunu düşünen AKP’li vekillerin oranı yüzde 17.7’den yüzde 39.3’de çıkarken, bu görüşte olan CHP’li vekillerin oranı yüzde 8.9’dan sıfıra –evet tam sıfıra- inmiştir. Öte yandan, ülke yönetiminin hiç demokratik olmadığını belirten CHP’li vekillerin oranı yüzde 2.2’den yüzde 51.3’e çıkarak, 23 kat artmıştır."

İnsan hakları ile ilgili soruda da aynı kutuplaşma eğilimi gözlendiği vurgulanan notta, "Farklı iki görüş arasındaki önemli bir diğer yükseliş de, milletvekillerinin ülkede insan haklarına ne ölçüde saygı gösterildiğini düşündüklerine dair cevapladıkları soruya aittir" denildi ve eklendi:

"2007 araştırmasında, ülkemizde insan haklarına büyük ölçüde saygı duyulduğunu düşünen milletvekillerinin oranı yüzde 28.8 iken, bu oran 2013 araştırmasında yüzde 44.7’ye yükselmiştir. Madalyonun diğer yüzüne bakıldığında ise, insan haklarına hiç saygı duyulmadığını düşünen milletvekillerinin oranı yüzde 2.7’den, yüzde 13.8’e çıktı."

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler