YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Prof. Dr. Kemalettin Parlak "çocuk Mizacı"nı Anlattı

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kariyer Danışmanı Yrd.Doç. Dr. Kemalettin Parlak, ‘Çocuk Mizacı...

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kariyer Danışmanı Yrd.Doç. Dr. Kemalettin Parlak, ‘Çocuk Mizacı ve Çocukların Eğitilme Yöntemleri” konulu seminer verdi. Küçükçekmece Belediyesi tarafından düzenlenen seminere ebeveynler yoğun ilgi gösterdi.

Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen programda, ebeveynlerin çocuklarını tanıma, anlama ve eğitme süreçlerini doğru yönlendirmeye yardımcı olacak yöntemleri katılımcılarla paylaşan Parlak, söyleşide mizaç modellerinin özelliklerini anlattı. Parlak, çocukların 0-7 yaş aralığında kişilik özelliklerinin oturduğunun altını çizdi. Gelecekte kişilerin yaşamına hakim olacak meslek, aile, anne-babalık, yetenek, evlilik, giyim, imaj gibi pek çok alandaki kişisel özelliklerin bu dönemdeki davranışlardan anlaşılabileceğini dile getiren Parlak, çocukları mizaç özelliklerine göre; "sosyal, kendi halinde, fikirci, düşünmeci, tecrübeci, hissi, disiplinci ve rahat" olmak üzere sınıflandırarak, bu sınıfların özelliklerini de ebeveynlerle paylaştı.

"BU ÇOCUKLAR İDARECİ OLABİLİR"

Rahat ve tecrübeci çocukları "doğrucu" mizaç olarak nitelendiren Dr. Kemalettin Parlak, rahat çocukları erteleyen, unutan, kuralları sevmeyen; tecrübeci çocukları ise pratik zekaya sahip, kelime haznesi yaşıtlarıyla aynı seyreden çocuklar olarak kategorize etti. Ebeveynlerden çocuklarını bu özelliklere göre sınıflandırmalarını isteyen Parlak, bu çocukların nasıl yönlendirilmesi gerektiğini ise şu sözlerle açıkladı:

"Bu çocukları somut şeyleri seven, ödüllendirilmesi gereken çocuklar olarak da tanımlayabiliriz. Bu kişiler ileride empatisi olmayan, toplumun kendisine nasıl baktığını önemseyen, riskten hoşlanmayan, temkinli bireyler olarak yaşamını sürdürür. Meslek hayatlarında ise, eğitim alanında yönetici, idareci konumunda olmaları muhtemeldir."

"MANTIKLI AÇIKLAMALAR YAPIN"

Hem fikirci hem de düşünmeci sınıfına giren çocukları da entelektüel olarak niteleyen Kemal Parlak, bu çocukların zor çocuklar grubuna girdiğini söyleyerek, ebeveynlere şu tavsiyelerde bulundu:

"Çocuğunuz, sürekli eleştiren, sorgulayan, hızlı öğrenen, ukala ve başına buyruk kişilik özelliklerine sahipse bu sınıfa girer. Bu çocukları gereksiz yere kısıtlamayın. Sıkıya gelemezler. İnatçıdırlar. Onlara mantıklı açıklamalar yapın. Sizden ilgi değil, adalet beklerler. Büyüklerin çocuklarına çok sık kullandığı ‘sen yapamazsın, senden hiçbir şey olmaz’ sözleri bu çocuklar için çok sakıncalıdır. Ters teper, güveni zedelenir. O yüzden bu tarz sözlerden uzak durun."

Parlak, seminer sonunda anne ve babaların sorularını yanıtladı.

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler