YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkçe Olimpiyatlarına muhteşem kapanış

Endonezya'dan Mozambik'e, Bosna-Hersek'ten Belçika'ya 130 ülkeden gelen bin Türkçe sevdalısı için artık veda zamanı.

Türkçe Olimpiyatlarına muhteşem kapanış

Endonezya'dan Mozambik'e, Bosna-Hersek'ten Belçika'ya 130 ülkeden gelen bin Türkçe sevdalısı için artık veda zamanı.

Türkçe Olimpiyatları'nda final gecesi Ganalı öğrencilerin horonu mest etti Okulların mimarlarıyla iftihar ediyorum.

GECEDEN KARALER (FOTO GALERİ)

Olimpiyatların sloganı 'Gelin Tanış Olalım' çağrısına sessiz kalmayıp dünya çocuklarını bağrına basan Türk halkı, Sinan Erdem Spor Salonu'ndaki muhteşem bir kapanış töreniyle misafirlerini uğurladı. Sanat, siyaset, iş, spor ve medya dünyasının önemli isimlerini bir araya getiren veda gecesinde coşku ve hüzün bir arada yaşandı. Kazakistan'dan Asel Amirova'nın seslendirdiği 'Beraber Yürüdük Biz Bu Yollarda' şarkısına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan eşlik etti. Gürcistanlı Leila Kurbanova'nın okuduğu M. Akif Ersoy'un 'Atiyi Karanlık' isimli şiiri izleyicileri gözyaşına boğdu. Başbakan Erdoğan, "Türkçenin dünyaya yayılmasında öncülük eden Türk okullarının mimarlarıyla iftihar ediyorum ve onları hayırla yâd ediyorum" dedi. Olimpiyat çocuklarının kendi ülkelerine özgü kıyafetleri ve gösterileriyle renklendirdiği gecede, salonu dolduran 16 bin kişi ve ekranları başındaki milyonlar Türkçenin çiçeklerine şu mesajı verdi: "Sizi unutmayacağız."

Okulların mimarlarıyla iftihar ediyorum | www.mynet.com/video

Anadolu insanına 9 yıldır Türkçe bayramı yaşatan Uluslararası Türkçe Olimpiyatları dün Sinan Erdem Spor Salonu'ndaki muhteşem bir kapanış töreniyle sona erdi. Ülkemizde kaldıkları 15 gün boyunca şarkı, şiir ve danslarıyla gönüllerimizi fetheden 130 ülkeden bin dünya çocuğu için düzenlenen veda gecesi adeta dünya barışının provasıydı. Sunuculuğunu Kemal Gülen' in yaptığı programda yeryüzünü saracak barış ve dostluk rüzgarı estirdi Türkçe sevdalıları. Renkleri, ırkları, dinleri ve dilleri farklı olimpiyat çocukları yediden yetmişe her kesime heyecan, coşku ve duygu dolu anlar yaşattı. Program halk oyunları yarışmasının birincisi Türkmenistan'ın Muş yöresine ait gösterisiyle başladı. Ardından sahneye çıkan Faslı Leyla Tatar 'Kaç Yıl Geçti Aradan' isimli şarkısıyla büyük beğeni topladı. Tatar, Türkçe Olimpiyatları'nın ruhunu ve amacını en iyi anlatan sahne gösterisi 'Beşinci Mevsim' ekibine bıraktı sahneyi. 11 ülkeden 63 çocuk, şiir ve danslarıyla kâh Balkan, kâh Rodos esintileri estirdiler, zeybek'le coşturdular. Gürcistanlı Leila Kurbanova'nın okuduğu M. Akif Ersoy'un 'Atiyi Karanlık' isimli şiiri izleyicileri gözyaşına boğdu. Türkçe Olimpiyatları Tertip Komitesi Başkanı Mehmet Sağlam, olimpiyat çocuklarının bu yıl 24 Anadolu şehrinde gösteriler yaptığını ve 1 milyonun üzerinde insana gösterilerini sergilediğini söyledi. İzleyenler gösterilerle coşku dolu anlar yaşarken, sahne arkasında hüzün hakimdi. İki haftadır birlikte olan, farklı kültürleri tanıyıp aynı dili konuşan olimpiyat çocuklarında Türkiye'den ve arkadaşlarından ayrılmanın verdiği üzüntü vardı. Türkmenistanlı Cennet, Gürcistanlı arkadaşı Nino'ya sarılırken, Moritanyalı Muhammed, Belaruslu Vladslav'ı kucaklarken, Güney Koreli Nayeon Kwon Japonyalı arkadaşı Mai Yoshioka gözyaşlarına hâkim olamadı. Ellerinde defterlerle birbirlerinin telefon ve adreslerini alan öğrenciler, Türkiye'yi ve Türk insanını unutmayacaklarını söylediler.

Öğretmenlerimizin alnından öpüyorum

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkçe Olimpiyatları'nda madalya alan öğrencileri yetiştiren öğretmenlere ödül verdi. Gecede konuşma yapan Erdoğan, "Güzel Türkçemize kendi ses, renk, nefes ve ahenklerini katan tüm öğrencilere bize bu heyecanı yaşattığı için teşekkürlerimi sunuyorum. Dokuz yıldır dünyanın dört bir yanından gelen dost, kardeş ülkeleri izlerken tebessüm ettiğimiz gibi, kahkahalarımız kadar gözyaşlarımızı gizleyemedik." dedi. Bize bizi, özümüzü sözümüzü hatırlatan her bir kardeşimize ülkem, milletim adına yürekten şükranlarımı sunuyorum diyen Erdoğan, Türk okullarını ve öğretmenlerini de tebrik etti. "Vefa, cefa tanımak istiyorsanız burada, fedakarlık özveri aşk ve sevda kavramları burada." diyen Erdoğan, "Tüm öğretmenleri alınlarından öpüyorum. Allah onlardan razı olsun."diye konuştu. Erdoğan, gösterileri eşi Emine Erdoğan, Devlet Bakanı Egemen Bağış, Enerji Bakanı Taner Yıldız, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'la birlikte izledi.

Gana'deniz horonla coşturdu

Gana halk oyunları ekibinin Akçabat yöresine özgü horonları sırasında salonda her yerinden oynadı. Ganalı öğrencilerin coşkusuna salonu dolduran 16 bin kişi alkışlarıyla eşlik etti. Bu heyecana Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da tepkisiz kalmadı. Gösteri sonunda eşi Emine Erdoğan'ın elinden tutarak sahneye çıkan Başbakan Erdoğan Ganalı çocuklarla fotoğraf çektirdi. Çocuklar Erdoğan'ın jestine 'Bize her yer Trabzon' esprisiyle karşılık verdi.

Ganalı öğrencilerin horonu mest etti | www.mynet.com/video

Türkçe Olimpiyatları'nda final gecesi Ganalı öğrencilerin horonu mest etti Okulların mimarlarıyla iftihar ediyorum

Marslı öğrencinin esprileri kırdı, geçirdi

Romanya'dan Chiristian Vlad'ın 2023 yılındaki Türkçe Olimpiyatları'na Mars'tan katılan robotu anlatan gösterisi büyük alkış aldı. Christian'ın, "Türkçe Olimpiyatları'na geçen sene Mars'ta açılan Türk okullarından katılıyorum. Anadolu insanı dünya üzerinde okul açılmadık ülke kalmayınca şimdi uzaya okul açtı. İyi ki açmışlar. Arabalarını, evlerini, mallarını bıraktılar, dünya malı dünyada kalır dediler. " şeklinde devam eden sözlerinin her cümlesi yoğun alkış aldı. Christian gösterisini, Erdoğan'ın 'Durmak yok yola devam' sloganına atıfta bulunarak 'Durmak yok Türkçe' ye devam' sözleriyle bitirdi.

10. Olimpiyatları merakla bekliyorum

İsmail Küçükkaya (Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni): Bu yıl Atatürk Türk Dili Ödülü'nün Saakaşvili'ye verilmesinden çok etkilendim. Şimdiden gelecek yılki olimpiyatları heyecanla bekliyorum.

Türkiye için parlak bir fikir

Mustafa Karaalioğlu (Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni): Olimpiyatların giderek kalitesi, sunumu ve profesyonelliği artıyor. Türkçe ve Türkçenin dünya dili olması için çok parlak ve muhteşem bir fikir.

İnsanlık değerini hatırlatıyor

Mahmut Övür (Sabah Gazetesi yazarı): Türkiye, içine kapanık bir ülke olmaktan çıktı. İnsanlık değerleri üzerinde durduğu için bu organizasyonu önemsiyorum ve devam etmesini istiyorum.

Bu işin mimarlarını kutluyorum

Arif Erdem (Eski milli futbolcu): Dünyanın her yerinden gelip Türkçeyi ana dilleri gibi konuşan kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Ülkemizi en iyi şekilde temsil ediyorlar.

En büyük kültür organizasyonu

Köksal Toptan (Eski TBMM Başkanı): Mükemmel bir organizasyon. Her yıl daha da güzelleşiyor. Bu işe öncü olan Fethullah Gülen Hocaefendi'ye saygılarımı ifade etmek istiyorum. Keşke o da burada olsaydı.

Çocuklar bize barışı gösterdi

Hidayet Karaca (Samanyolu Yayın Grubu Başkanı): 130 ülkeden gelen çocuklar, muhteşem bir güzellik yaşattılar. Bu ülkeler arasında birbiriyle savaşan ülkeler var. Ama, çocuklar bize barışı gösterdi.

Dünyaya barışı gösterdiler

Mehmet Ali Yalçındağ (Doğan Yayın Holding Yürütme Kurulu Başkanı): Gerçekten bize çok duygulu ve coşkulu anlar yaşattılar. Geleceğin dünyasının sevgi, saygı ve fedakârlık dolu yüreklerle inşa edildiğini gördük.

Çok büyük idealleri aşan organizasyon

Ekrem Dumanlı (Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü): Buraya gelen çocuklara 'Aman bizi özletmeyin. Seneye daha çok ülkeden daha kalabalık gelin' demek gerekiyor. Çünkü, çok büyük idealleri aşan bir organizasyon.

Geleceğe ümitle bakmayı öğrendik

Arzuhan Doğan Yalçındağ (Eski TÜSİAD Başkanı): Başından beri büyük bir heyecan ve coşkuyla izledik. Çok gurur duyduk. Geleceğe ümitle nasıl bakılması gerektiğini görmüş olduk.

Bu organizasyona ihtiyacımız vardı

Yiğit Bulut (Habertürk TV Genel Yayın Yönetmeni): Program gerçekten çok güzel, heyecan ve gurur vericiydi. Olimpiyatlar büyük bir boşluğu doldurdu. Türk halkı için böyle bir organizasyon gerekliydi.

Çocuklar Türkiye sevdalısı

Murat Yalçıntaş (İstanbul Ticaret Odası Başkanı): Bu gençler, ülkelerinde en iyi eğitimi alıyorlar ve ileride çok iyi yerlere gelecekler. Dahası kalpleri Türkiye sevgisi ile dolu. Ülkeleriyle Türkiye'nin ilişkisi kuvvetlenecek.

Türkiye'nin dünya gücü olduğuna işaret

Nihat Ali Gökyiğit (Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı): Çok güzel bir organizasyon. Türkiye'ye bu kadar büyük bir hizmeti kazandıran herkesi kutluyorum. Türkiye'nin ileride dünya gücü olacağının işareti bu.

Tanıtım için dört dörtlük bir şölen

Sadettin Saran (İşadamı): Bu organizasyon, Türkiye ve Türkçe için çok kıymetli. Bu yüzden burada izleyici olmak bile gurur verici. Türkiye'nin tanıtımı adına dört dörtlük bir organizasyon.

Dünya çocuklarını gururla izledim

Abdurrahim Albayrak (İşadamı): Geçen sene katılmıştım. Bu sene de büyük bir gururla katılıyorum. Emeği geçenlerden Allah razı olsun. Yurtdışına giden vatandaşlarımız Türkçe konuşan insanlarla karşılaşacak.

Türkçe Olimpiyatlarında final gecesi | www.mynet.com/video

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler