YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Aliağa’da Restorasyonu Yapılan Tarihi Cami İbadete Açılıyor

Aliağa Belediyesi, kent merkezinde yer alan tarihi bir camiyi aslına uygun restore ederek ibadete hazır...

Aliağa’da Restorasyonu Yapılan Tarihi Cami İbadete Açılıyor

Aliağa Belediyesi, kent merkezinde yer alan tarihi bir camiyi aslına uygun restore ederek ibadete hazır hale getirdi. Caminin 15 Haziran’da Cuma namazıyla ibadete açılacağı duyuruldu.

Aliağa’da, kentin en eski Merkez Camisi'nin restorasyonu bir yıllık çalışmaların ardından sona erdi. Korunması gereken taşınmaz kültür varlığı olduğu için titizlikle yürütülen çalışma tamamlandı. Önceki gün halılarının da serilmesiyle cami ibadete hazır hale getirildi. Aliağa Belediye Başkan Yardımcısı Uğur Eren, çalışmaların bitmesinin ardından camide yaptığı incelemede, çalışanlardan caminin Cuma gününe hazır hale getirilmesini istedi.

1993 yılında İzmir 1. No’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından korunması gereken taşınmaz kültür varlığı olarak tescillendiği için uzun yıllar tadilatı yapılamayan cami, Aliağa Belediyesi’nin ısrarlı girişimleri sonucu 79 yıl aradan sonra ilk kez restorasyon görmüş oldu. Tadilat çalışmalarının tamamı 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun izni ve denetiminde yürütüldü.

Aliağa Belediyesi, restorasyon süresince ibadete kapalı caminin önündeki Demokrasi Meydanı’nda dev bir çadır mescit kurarak cemaatin ibadet yapmasını sağladı.

İBADET DE EKMEK GİBİ SU GİBİ BİR İHTİYAÇTIR

Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz, çağdaş belediyecilik anlayışı gereği, tüm toplumsal ihtiyaçları karşıladıklarını ifade ederek şöyle konuştu: “Aliağa’nın en önemli tarihi ve kültürel mirası olan bir yapıyı kente kazandırdık. İbadet de ekmek gibi, su gibi bir insan için temel ihtiyaç. Camilerimiz, ibadetin yanında bir kentin bir araya geldiği, dayanışmanın sağlandığı, sorunlara çözüm bulunduğu mekanlardır. Biz de bu anlayışla titizlikle bir restorasyonu gerçekleştirdik. Restorasyon süresince de vatandaşlarımızın ibadetleri aksamasın diye Meydana Çadır Mescit kurmuştuk. Aliağa’mıza restorasyonla mükemmel bir cami kazandırdığımız için mutluyum. Cami, bu hafta ibadete açılacak. Aliağamıza ve yurttaşlarımıza hayırlı olsun”

Yapım tarihi tam bilinmeyen ve 1928 yılından bu yana cami olarak kullanılan yapının en son tadilatı 1932 yılında dönemin İzmir Valisi Kazım Dirik tarafından yaptırıldı. 1993 yılında İzmir 1. No’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından korunması gereken taşınmaz kültür varlığı olarak tescillendiği için uzun yıllar tadilatı yapılamayan, bu nedenle oldukça yıpranan cami, Aliağa Belediyesi’nin uzun uğraşları sonucu 79 yıl aradan sonra ilk kez aslına uygun restorasyonu yapılarak tekrar ibadete hazır hale getirildi.

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler