YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İzmir'de gümrük firmalarına operasyon

İzmir'de gümrük firmalarına düzenlenen operasyonda kamu görevlilerinin de bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

İzmir'de gümrük firmalarına operasyon

İzmir'den Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'ya giden ihbar mektubu üzerine başlatılan soruşturmada, Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerine kadar uzanan rüşvet şebekesi çökertildi. Operasyonda, aralarında İzmir Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü N.B. , AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyesi N.S.B., iki müdür yardımcısı, memurlar, gümrük müşaviri ile çalışanlarının da bulunduğu 12 kişi gözaltına alındı. Zanlıların sahte belge ve rüşvet karşılığında gümrükten özellikle uygun olmayan gıda maddelerinin geçişini sağlayarak insan sağlığıyla oynadıkları ileri sürüldü.

İzmir'de Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü'nde usulsüzlükler yapıldığıyla ilgili ihbar mektubunun Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'ya ulaşmasının ardından soruşturma başlatıldı. Müfettişlerin araştırmaları sonrasında İzmir Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, soruşturmayı devraldı. Ekiplerin yaklaşık iki yıl süren takibinin ardından İzmir gümrüğündeki rüşvet çarkı tespit edildi.

Soruşturmayla ilgili gerekli çalışmanın tamamlanmasıyla birlikte eş zamanlı yapılan baskınlarda, aralarında İzmir Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü N.B., aynı birimde müdür yardımcısı olan H.Y., Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde şube müdürü M.Ö., aynı müdürlükte memur olan Z.E., gümrük müşavirliği firması sahibi olan AK Parti İl Yöneticisi N.S.B., İ.Ç., gümrük müşavirliği çalışanları T.D., F.Ö., Y.Ç., E.G., Ç.U., H.B. gözaltına alındı.

RÜŞVET ÇARKI KURULMUŞ
Gözaltına alınan zanlıların polis takibi sırasında kullandıkları yöntemlerle karıştıkları suçların da ortaya çıkarıldığı belirtildi. Gümrük müşavirliği firmalarının sahipleri ile çalışanlarının, İzmir gümrüğüne gelen malların usulsüz yollardan ya da sahte evrak düzenlenerek girişlerinin yapılmasını sağladığı öne sürüldü. Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü N.B.'nin yardımcısıyla birlikte şebeke elemanlarına yardım ettiği, girişlerin yapılmasını sağladığı ve yol gösterdiği iddia edildi. Şebekenin en önemli alanının ise gıda üzerinde olduğu bildirildi. Yurtdışından getirilen gıda maddeleri numunelerine, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü laboratuvarlarındaki incelemeler sonrasında, uygun olmamasına rağmen sahte belgeyle uygunluk raporu verildiği ve böylelikle de girişlerinin sorunsuz olarak yapıldığı belirtildi. Şebekenin bu yöntemle yurda girmesini sağladığı gıda maddelerinin pazarlanmasına göz yumarak insan sağlığıyla oynadığı da ortaya çıktı.

ÇOK SAYIDA ÇALIŞANIN DA İFADELİRİ ALINACAK
Şebekenin tüm usulsüzlük faaliyetlerini iki gümrük müşavirliği firması üzerinden yaptığı saptandı. N.B.'nin özellikle bu müşevirlik firması sahipleriyle çok yakın ilişkilerde bulunduğu polis takibi sırasında da tespit edildi. Emniyet Müdürlüğü'ne getirilen N.B., operaslonrla ilgili "Adalet yerini bulacak" açıklamasını yaptı. Rüşvet, sahtecilik, irtikap, gürük kaçakçılığı suçlarından sorgulanacak olan zanlıların vereceği bilgiler doğrultusunda yeni gözaltıların olabileceği, ayrıca operasyon çerçevesinde de müdürlüklerde görevli çok sayıda çalışanın ifadesine başvurulacağı bildirildi.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler