YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İzmir'deki şehir dönüşüm çalışmalarında sıra Gürçeşme’ye geldi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale’nin ardından Gürçeşme heyelan bölgesinde de yıkımlara başladı. 20 milyon liralık proje...

İzmir'deki şehir dönüşüm çalışmalarında sıra Gürçeşme’ye geldi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale’nin ardından Gürçeşme heyelan bölgesinde de yıkımlara başladı. 20 milyon liralık proje sonunda 120 binanın yıkılacağı alanda, Kadifekale’de olduğu gibi yeşillendirme çalışmaları yapılacak. Heyelan bölgesinde bulunan Kadifekale’de 2007 yılından bu yana bin 861 binayı kamulaştırarak yıkan Büyükşehir Belediyesi, Gürçeşme heyelan bölgesinde de yıkımlara başladı. Bölgedeki 120 binadan 86’sının kamulaştırması tamamlandı ve 45 tanesi yıkıldı.

Birinci derece deprem kuşağında olan İzmir’de 1,5 hektarlık Gürçeşme heyelan bölgesindeki binaların yıkımnın en kısa sürede tamamlanarak, alanın yeşillendirilmesi hedefleniyor. Projenin toplam maliyetinin, 20 milyon lirayı aşması öngörülüyor. 1978 yılındaki Bakanlar Kurulu kararıyla “afete maruz bölge” ilan edilen Kadifekale’deki 42 hektar alan üzerinde bulunan İmariye, 19 Mayıs, Vezirağa, Hasan Özdemir, Yeşildere, Kosova, 1. Kadriye, Altay ve Kadifekale mahallelerinde 20 Temmuz 2006 tarihinde kamulaştırma kararı alınmıştı. Belediye, heyelan bölgesindeki bin 968 bina için 2007’de başlayan yıkımlar kapsamında şu ana kadar bin 861 tanesini yıktı. Yıkımların ardından ağaçlandırılma çalışmaları da devam ediyor.

Şehir dönüşümü uygulamalarını Kadifekale ve Gürçeşme’nin ardından İzmir geneline yaymayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, 1/25 bin ölçekli İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planı revizyonuyla 470 hektarlık sağlıklılaştırma/yenileme program alanları belirledi. Bu kapsamda Kadifekale’nin uzantısında bulunan Yeşildere heyelan bölgesinde, yaklaşık 2 hektar alan üzerinde dönüşüm uygulanarak yeşillendirme yapılacak. Bölgede kamulaştırmaya yönelik olarak arazi tespit çalışmaları tamamlandı, hak sahipliliğinin belirlenmesi çalışmaları ise devam ediyor. Ayrıca Bayraklı Belediyesi tarafından belirlenen 60 hektar alanda uygulanacak Bayraklı Projesi'nin çalışmaları da sürdürülüyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından alan tespit sınırları belirlenen ve Bakanlar Kurulu’nda onay bekleyen diğer şehir dönüşüm projeleri şöyle:

-Hükümetin Roman açılımı kapsamında belirlediği Menemen ilçesi Ahıhıdır Mahallesi ile Bayındır ve Torbalı ilçelerindeki toplam 26,7 hektarlık bölge.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler