YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kurtuluş Savaşı Kahramanı 'Efe Çete Ayşe' Beyaz Perde Için Gün Sayıyor

Kurtuluş Savaşı ve Millî Mücadele'nin az bilinen kadın kahramanlarından, Türkiye'nin ilk kadın efesi "Çete Ayşe"...

Kurtuluş Savaşı Kahramanı 'Efe Çete Ayşe' Beyaz Perde Için Gün Sayıyor

Kurtuluş Savaşı ve Millî Mücadele'nin az bilinen kadın kahramanlarından, Türkiye'nin ilk kadın efesi "Çete Ayşe" lakaplı Aydınlı Emir Ayşe Efe'nin hayatı, ilk defa beyaz perdeye yansıyacak. Sebahattin Burhan'ın aynı adlı eserinden sinemaya uyarlanan film, yapımcılar İsmail Gülnar, Ekrem Erdinç ve Ercüment Çavluer tarafından yokluklara rağmen çekiliyor. Aydın'ın Nazilli ilçesine bağlı Toygar köyünde çalışmaları devam eden filmin, 15 gün içinde tamamlanması bekleniyor. Dublaj, montaj ve müziklerinin ardından film, 2013 Ocak ayında vizyona girecek. Filmde, Kurtlar Vadisi Pusu dizisinden tanınan Tayfun Sav da rol alıyor.

Hem yapımcılık hem de yönetmenliği üstlenen Ercüment Çavluer, Çete Ayşe'nin Türkiye'nin İstiklâl Madalyası sahibi ilk kadın efesi olduğunu belirterek, 1919'da Yunan işgalinde iki çocuğunu evde bırakarak dağa çıktığını ve kahramanca savaştığını söyledi. Aynı dönemde Yörük Ali Efe ve Sancaktarlı Ali Efe ile birlikte düşmana karşı mücadele verdiğini aktaran Çavluer, "Filmde Çete Ayşe'nin evinden ayrılarak dağa çıkması, Yunanlara karşı verdiği çetin mücadele ve savaşı anlatılıyor. Amacımız, millî kahramanlarımızı unutturmamak. Çekimlerimiz yaklaşık bir aydır Toygan köyü ve çevresinde sürüyor. 15 günlük işimiz kaldı. Film, önümüzdeki ocak ayında vizyona girecek." dedi. Çavluer, Toygar halkının çok sıcak karşıladığını, kendilerini evlerinde gibi hissettiklerini ifade etti.

USTA OYUNCU SAV: ÇOK ÖZEL BİR YAPIM

Birçok sinema filmi ve dizi filmde rol alan Tayfun Sav, bu filmde Tahir Hoca karakterini canlandırıyor. Filmin konusunun 'vatanımız' olduğunu dile getiren Sav, "Yeni neslin tanımadığı o Çanakkale ruhuyla bu toprakların nasıl alındığını anlatan bir yapım. Özgür kahramanlarımızdan biri Çete Ayşe. Ben filmde Tahir Hoca'yı canlandırmaya çalışıyorum. Aslında medresede bir hoca. Vatanı kurtarmak için kadınıyla erkeğiyle herkes işin bir tarafından tutuyor. Düzenli ordumuz olmadığı için Tahir Hoca, kendi grubuyla Ertuğrul Teğmen'e katılıyor. Böylece geniş halk kitleleri, ufak gruplarla büyüyor. Düzensiz ama yürekli bir ordu oluyor." şeklinde konuştu.

Yapımcılardan İsmail Gülnar ise daha önce Çanakkale kahramanı Seyit Onbaşı'nın filmini yapmış bir isim. 'Koca Seyit' filmini tamamen kendi imkanlarıyla 8 ayda çeken Gülnar, aynı yokluklar içinde bu kez Çete Ayşe'yi tamamlamak için çırpınıyor. Filmi çekme fikrini kitabın yazarı Burhan'ın verdiğini, kendisinin de Erdinç ve Çavluer'le birlikte işi üstlendiğini aktaran Gülnar, "Güzel bir ekip olduk. Yoklukları ve acıları paylaşıyoruz. Bazen öğlen yemeği bile yiyemiyoruz. Arkadaşlarımız çok fedakâr. Filmde yarıyı geçmek üzereyiz. Şu ana kadar hiçbir sponsor bulamadık, tamamen kendi kıt imkanlarımızla çalışıyoruz. Aydın ve Nazillili işadamlarımıza güveniyoruz, çünkü Çete Ayşe sadece bizim değil, herkesin kahramanı. Sesimizi duysunlar ve filmi birlikte tamamlayalım istiyoruz. Toygar köyü halkına çok teşekkür ediyoruz, bize her türlü desteği sağlıyorlar." dedi.

Yapımcılardan Erdinç, aynı zamanda filmde 'Sancaktar Ali Efe' rolünü üstlendi. Çekimlerin çok güzel gittiğini belirten Erdinç, "Burada aile ortamı oluştu. Gece gündüz çalışıyoruz. Bu proje birkaç kez çekilmeye başlanmış ama yarım kalmış. Biz bunu tamamlayacağız inşallah." diye konuştu.

Çete Ayşe'yi canlandıran Zehra Yıldız ise onun çok önemli bir halk kahramanı olduğunu söyledi. Zehra Yıldız, "Çekimlerde bunu daha iyi anlıyorum. O dönemde yaşadıklarını daha iyi hissediyorum. Bu halk kahramanımızın geçmişte neler yaşadığını, bu vatan için ne hizmetler yaptığını gelecek nesillere inşallah göstermiş olacağız." ifadelerini kullandı. Çete Ayşe'ye fiziki olarak da büyük benzerliği bulunduğu hatırlatılan Yıldız, "Kendisinin fotoğraflarını gördüm, evet bir benzerlik var. Burada yaşayan ve kendisini tanıyan insanlar da ona benzediğimi söylüyor. Bu benim için onur ve gurur verici." dedi.

Bir Yunan çavuşu canlandıran Erkan Bürgütay, rolünün biraz kötü olduğunu ifade ederek, "Herkesle çok iyi arkadaş olduk. Çekimlerimiz çok eğlenceli bir ortamda geçiyor. Böyle önemli bir yapımda oynamak benim için büyük onur. Tüm köy halkı da bize yardımcı oluyor, onlara çok teşekkür ediyoruz." şeklinde konuştu.

ÇETE AYŞE

Umurlu'ya bağlı İmamköy'den bir şehit eşi olan Çete Ayşe, kadınlardan ve genç kızlardan oluşan çetesiyle Anadolu kadınına öncülük etmiş, unutulmaz bir halk kahramanıdır. Cesareti, liderliği ve hitabet yeteneğiyle kısa sürede halkın sevgi ve takdirini kazanır, Millî Mücadele'nin Ege Bölgesi'ndeki en büyük sembollerinden biri haline gelir. Tarihe geçen ve halkın gönlünü fetheden sözü ise düşmanla savaşmanın kadınlara göre olmadığını savunan mahalle muhtarına söylediğidir: "Bazı kadınların içinde bir pehlivan, bazı erkeklerin içinde korkaklıklarından dolayı bir kadın gizlidir." Çete Ayşe İmamköy'den Umurlu'ya, Aydın'a, Dalama, Kepez'e kadar her yerde Yunan ordusuna kök söktürmüş ve Kurtuluş Savaşı'nın ilk kadın efesi olmuştur. Zaferden sonra Mustafa Kemal tarafından İstiklâl Madalyası takılan Çete Ayşe'nin, köyünde bir heykeli bulunuyor.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler