YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Soma Faciasında Alp Gürkan'a Dava

Taylan YILDIRIM/İZMİR, Soma'da 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen faciada 301 madencinin yaşamını yitirmesinin ardından başlatılan adli soruşturmada, haklarında, 'olası

Soma Faciasında Alp Gürkan'a Dava

Taylan YILDIRIM/İZMİR, Soma'da 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen faciada 301 madencinin yaşamını yitirmesinin ardından başlatılan adli soruşturmada, haklarında, 'olası kastla öldürme', 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma', 'Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçlarından 301 kez, 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan toplam 46 sanığın yargılanmasına başlandı. Mağdur ailelerin avukatlarının suç duyurularına rağmen, faciadan sonraki basın toplantısında "Görevimden çekilmem, patron olmadığım anlamına gelmez" açıklaması yapan şirketin sahibi Alp Gürkan hakkında ise savcılık takipsizlik kararı verdi, bu karara yapılan itiraz da reddedildi.
Alp Gürkan, savcılığa ulaşan o dönemdeki ifadesinde, "Kazanın meydana geldiği maden ocağını işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. isimli şirketin en büyük ortağı durumundayım. Bu durumda hukuki anlamda şirketin patronu sayılırım. Şirketin patronu olduğum için de şirketin Yönetim Kurulu Başkanını ve diğer üyelerini hukuken değiştirebilme yetkisine sahip bir kimseyim. Bu durumda 'şirketin patronu benim, şirkette yetkilerim var' demem gayet doğaldır. Ancak bu şekilde yaptığım beyan hiçbir şekilde hukuki ve cezai sorumluluk sahibi olduğum şeklinde yorumlanamaz" dedi.
BİLİRKİŞİ RAPORUNDA AĞIR SUÇLAMALAR BULUNUYORDU
Faciayla ilgili geçen şubat ayında hazırlanan bilirkişi raporu, geçen ağustos ayında açıklanınca, Alp Gürkan ve haklarında dava açılmayan yöneticiler de suçlandı. Bilirkişi raporundaki suçlamaları göz önünde bulunduran savcılık, yeni delil ortaya çıktığı gerekçesiyle soruşturma için Akhisar Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurdu. Sulh Ceza Hakimliği bu kişiler hakkındaki 'kovuşturmaya yer olmadığı' kararını kaldırdı.
BİLİNÇLİ TAKSİRLE ÖLÜME SEBEBİYET VERMEKTEN DAVA AÇILDI
Bu gelişme üzerine, Alp Gürkan ve yönetim kurulu üyeleri hakkında tekrar soruşturma açıldı. Yaklaşık 3 ay süren soruşturma sonunda Soma Cumhuriyet savcılığı hazırladığı fezlekeyi, iddianameye dönüştürülmesi için Ağır Ceza Mahkemesi'nin bulunduğu Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.
Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı da Alp Gürkan ile yönetim kurulu üyeleri Hayri Kebapçılar, Mustafa Yiğit, Murat Bodur ve Haluk Sevinç hakkında, bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermekten 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.
Halen Soma davası yargılamasının sürdüğü Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi de iddianameyi kabul etti. Savcılık mahkemeden, bu davanın, devam etmekte olan davayla da birleştirilmesini talep etti. Bunun üzerine haklarında iddianame düzenlenen kişilerin adreslerini bulunduğu illerdeki mahkemelere talimat yazısı gönderildi. En kısa sürede gerekirse zorla getirilmek şartıyla da ifadelerinin alınması istendi.
Bu arada ölen madencilerin ailelerinin avukatları da haklarında iddianame hazırlanın Alp Gürkan ile diğer sanıkların tutuklanmaları için mahkemeden talepte bulundu.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler