YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tarihi Bıçakçı Çeşmesi Restore Edilmeyi Bekliyor

Yüksel BALCI/ÖDEMİŞ Ödemiş'in tarih kokan Aydınoğlu Beyliği'ne başkentlik yapan Birgi Mahallesi, Çakırağa Konağı, Aydınoğlu Camisi, İmam- Birgivi'nin kabri ve Derviş

Tarihi Bıçakçı Çeşmesi Restore Edilmeyi Bekliyor

Yüksel BALCI/ÖDEMİŞ Ödemiş'in tarih kokan Aydınoğlu Beyliği'ne başkentlik yapan Birgi Mahallesi, Çakırağa Konağı, Aydınoğlu Camisi, İmam- Birgivi'nin kabri ve Derviş Ağa Camisi ve tarihi evleriyle ziyaretçilerin uğrak yeri oluyor. İlçeye ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler, Derviş Ağa Camisi karşısı ve Çakırağa Konağı'nın da hemen yanı başındaki yalak olarak tarihi Roma lahdinin kullanıldığı Bıçakçı Çeşmesi'nde ellerini yüzleri yıkayıp, su içerek ferahlarken, buradaki incir ağacının altında oturarak soluklanıyor. Ancak, Bıçakçı Esseyyid Hacı Ali Ağa tarafından 1807 yılında yaptırılan çeşmenin halini gören turistler, büyük üzüntü yaşıyor. 5 yıl önce restore edilmesine rağmen bakımsızlıktan tuğlaları dökülmeye başlayan, yalağı ve çevresi çöplerle dolu çeşme, gelecek nesillere de aynı güzellikte korunarak, kalması için restore edilmeyi bekliyor. Çeşmeye tarihi dokuya uygun olmayan bir musluk takılmış olması da tepkilere neden oluyor.
Birgi Mahallesi Muhtarı Mehmet Yapıcı, eski haliyle çeşmede 18 santimetrelik bir kayma olduğunu belirtip, "Kullanılmaz haldeydi. O dönemde Birgi beldeydi. Birgi Belediyesi 2007'de proje hazırlayıp, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin desteğini alarak devşirme malzemeyle çeşmeyi restore ettirdi. Ancak, Roma Dönemi'ne ait yalak olarak kullanılen lahite zarar görmesin diye müdahale edilemedi. Yeniden bir restore edilmesi ve tarihin kurtarılması gerekmekte" dedi.
ÇEŞMENİN TARİHİ
Bıçakçı Çeşmesi, Bıçakçı Esseyyid Hacı Ali Ağa tarafından 1807 yılında yaptırılmıştır. Tuğla ile yapılmış köşe silmeleri üstte kirpi saçağına dönüşür. Çökertme içine alınan çephesinde oluşturulan sivri kemerli yüzeyi de çökertilmiş olup, kabartma bezemeli mermer çeşme aynası vardır ve üzerinde lüle deliği yer alır.Yapı kitabesi vardır. Roma döneminden kalma girlandlı, boğa başlı mermer lahit taslağı da köşesinden delinerek yalak olarak kullanılmıştır. Pişmiş topraktan yapılmış su künkleri ise çeşme içerisinde bulunmaktadır.

Tarihi Bıçakçı Çeşmesi Restore Edilmeyi Bekliyor

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler