YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yorgancılar, Sanayiciyi Uyardı

Elif DEMİRCİ/İZMİR, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ekonomik anlamda 2015 yılının zor geçeceğini belirterek, Türkiye'nin motivasyon açısından devlet veya

Yorgancılar, Sanayiciyi Uyardı

Elif DEMİRCİ/İZMİR, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ekonomik anlamda 2015 yılının zor geçeceğini belirterek, Türkiye'nin motivasyon açısından devlet veya özel bir yatırım hamlesine ihtiyacı olduğunu söyledi. EBSA Meclis toplantısında konuşan Yorgancılar şunları söyledi:
"2014 yılının zor geçtiğini ve 2015 yılının da 2014'ten kolay olmayacağını hep ifade ediyoruz. Bakınız gerek OECD, gerekse IMF küresel ekonomiye ilişkin büyüme tahminlerini revize ederek, daha da küçültmüştür. Küçülen bir ekonomide kuşkusuz paylaşılan pasta dilimleri de küçülecektir. Ve bizlerin alacağı pay da aynı oranda azalacaktır. Biz sanayiciler, etrafımızdaki ateşten çemberin içinde düşük karlarla üretmeye gönüllü gruptanız. Üreten kitle olarak sayımız azalsa da, bizler yatırım yapmaya, üretmeye, ürettikçe daha fazla istihdam yaratmaya, daha fazla ülkemize döviz kazandırmaya, vergimizi zamanında yatırmaya devam edeceğiz. Çünkü güçlü ekonominin, ancak güçlü sanayi ile mümkün olabildiği inancındayız. Türkiye'nin motivasyon açısından devlet veya özel bir yatırım hamlesine ihtiyacı vardır. Bugün faizler çok fazla gündemi meşgul etmektedir."
İNOVASYON LİSELERİ, TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTELERİ
EBSO Başkanı Yorgancılar, 2015 yılında hükümet'ten beklentileri sözlerle anlattı:
"Yatırım ortamı reel sektör için cazip hale getirilmeli. Gerçekçi değerlenmiş yani TL'yi ne aşırı ne de eksik değerlendirmeyen bir kur politikası uygulanmalı. Reel sektörün yabancı rakipler düzeyinde enerji maliyetlerine sahip olması sağlanmalı. OSB-sektör-proje-inovasyon entegrasyonlu yeni bir yatırım teşvik sistemi geliştirilmeli. Dışa bağımlılığın çok yoğun olduğu alan ve sektörlere noktasal yabancı sermaye teşviği sağlanmalıdır. Göç Yönetim Kurumu oluşturulmalı kırsal kesimden kente göç bilimsel olarak yönlendirilmelidir. Özel yetenekli çocukların seçilerek gönderileceği inovasyon liseleri ve teknoloji üniversiteleri kurulmalıdır."
'KREDİ KULLANIMINDA ACELE ETME'
EBSO Başkanı Yorgancılar, sanayicilere yılın ilk yarısında enflasyon ve faizlerdeki olası düşme nedeniyle kredi kullanımı için acele etmemelerini, uygun zaman beklenmelerini önererek, şöyle konuştu:
"2015 yılında kurlarda önemli dalgalanmalar yaşanabilir. Bu nedenle döviz pozisyonunda açığa düşülmemelidir. Genel seçimlerden önce büyük miktarlı ve uzun vadeli yatırımlar konusunda karar almak için çok titiz davranılmalı. Vadeli satışlar ve müşteri tercihleri konusunda çok daha dikkatli olmak gerekir. Dünya ve Türkiye ekonomisi 2015 yılında yeni bir moda girecektir. Bu durum işletmelerin de yeni dengeler kurmasını gerektirecek, yatırım ve stok düzeyi kararlarının çok daha titizlikle alınması zorunluluğu doğacak. Bu yıl dünyayı iyi okuyabilenlerin, Türkiye koşullarındaki olası değişikliklere kendini iyi hazırlayabilenlerin yılı olacaktır."
SİGORTAYI MAAŞI DEVLET ÖDÜYOR
EBSO Başkanı Yorgancılar, sanayicilere ihtiyaç duydukları personeli İŞKUR'dan karşılamalarını önererek, "Sekreter, asistan ihtiyacınız varsa İŞKUR'a başvurun. Ben kendi fabrikamda çalıştırıyorum. O personelin işveren payını ödemiyorum. Altı ay boyunca sigorta primini ve maaşını devlet ödüyor. 'Maliyet yüksek' diyoruz ya alın size sıfır maliyet" dedi.
Yorgancılar, sigorta acenteleri yanında çalıştıracak personel bulamadığını bunun için de üç ayı okulda üç ayı acentede olma üzere altı aylık eğitim kursu açtıklarını anlattı.

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler