YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Aras Nehri Üzerine Sulama Amaçlı Baraj Yapılacak

Kars Devlet Su İşleri 24. Bölge Müdürü Hayati Çelenk, Iğdır ovasında ki 700 bin dekarlık...

Aras Nehri Üzerine Sulama Amaçlı Baraj Yapılacak

Kars Devlet Su İşleri 24. Bölge Müdürü Hayati Çelenk, Iğdır ovasında ki 700 bin dekarlık araziyi sulayacak olan, Aras Nehri üzerinde yapılması planlanan Tuzluca Barajı’nın çalışmaları hummalı bir şekilde devam ettiğini belirtti.

DSİ Bölge Müdürü Hayati Çelenk, barajın yapılması ile hem Iğdır ovasına can vereceğini hem de o bölgede yapay alanlarda yaşayan kuş türlerine yeni barınaklar ve adalar yapılarak daha da çoğalmalarını sağlayacağını kaydetti.

DSİ 24 Bölge Müdürü Hayati Çelenk, yaptığı açıklamada; “Her yıl Temmuz-Ağustos-Eylül aylarında Iğdır ovasında çekilen su sıkıntısının giderilmesi, çiftçinin mahsulünün heder olmaması, bu verimli ve bereketli topraklarda istenilen verimin alınması için Tuzluca Barajının yapılması çalışmalarımızı hızlandırdık. Aras nehri üzerinde yapılacak olan Tuzluca barajı Kars şehir merkezinin 90 kilometre güney doğusunda, Iğdır şehir merkezinin ise 45 kilometre kuzey batısında yer almaktadır. Ayrıca Tuzluca Barajı, Aras Nehri’nin Arpaçay nehri ile birleştiği kavşak noktasının hemen membaında yer almaktadır. Barajın 45 metre yüksekliğinde 265 milyon metre küp depolama kapasitesine sahip olacak” dedi.

Bölge Müdürü Hayati Çelenk; “Bu baraj kışın boşa akan suları depolayacak, yazın kurak sezonda halkımızın sulama su ihtiyacı olarak hizmetine sunulacak ve çiftçimizin daha fazla verim elde etmesi sağlanacaktır. Unutulmamalı ki Iğdır ovası Doğu’nun Çukurovasıdır. Ve bizim verimli topraklara sulama suyu ihtiyacını temin etmemiz gerekir. Bunun da çözümü Tuzluca Barajı’nın yapımıdır” diye konuştu.

DEVLET SU İŞLERİ ARAS NEHRİ ÜZERİNDE KUŞ BARINAKLARI YAPACAK

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün Aras Nehri üzerinde yapmış oldukları ıslah çalışmaları sonunda yapay sulak alanların ortaya çıktığını belirten Kars DSİ 24. Bölge Müdürü Hayati Çelenk, çalışmaların canlıları öldürmek değil, yaşatmak için olduğunu belirterek şunları anlattı.

“Tuzluca barajı ile ilgili ÇED raporu sürecini başlatacağız. Ve burada ki durumu tespit ederek tedbirlerimizi alacağız, projelerimizi ona göre yapacağız. Şu anda Aras nehrinin üzerinde hiçbir baraj yok ve biz Tuzluca Barajı’nın ülkemiz açısından önemli bir baraj olup biran önce yapılması gerekmektedir. Burada ki canlıların ve insanların mağdur olmayacak şekilde uygulamaları yapacağız. Biz Iğdır ovası için bu suyu değerlendirelim, kuşlar içinde orada beslenme alanlarını artıracak yerler yapalım, doğal alanları oluşturalım istiyoruz. Bu baraj olmazsa olmaz barajlarımızdan biridir. Aras Nehri üzerinde başka depolanabilecek topografik olarak uygun alan bulunmamaktadır. DSİ’nin 1998 yılından itibaren günümüze kadar Aras Nehri Havzasında yapmış olduğu taşkın ıslah çalışmaları sonunda Aras Nehri çevresinde yaşayan köylülere arazi kazandırılmıştır. Ülkenin ekonomisine trilyonlar kazandıracak olan Aras Nehri üzerinde yapılacak olan Tuzluca Barajının biran önce yapılması Doğunun Çukurovası olan Iğdır’ın kalkınmasında Lokomotif görevi görecektir.”

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler