YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hasadı, Geleneksel Tarım Aletleriyle Yapıyorlar

 Kars'ta çiftçiler, gelişen teknolojiye rağmen araziler engebeli olduğu için hasadı dirgen, tırpan, at tırmığı gibi geleneksel tarım aletleriyle yapıyor.

Kars'ta çiftçiler, gelişen teknolojiye rağmen araziler engebeli olduğu için hasadı dirgen, tırpan, at tırmığı gibi geleneksel tarım aletleriyle yapıyor. Kış mevsiminin sert geçtiği kentte, nisan, mayıs ayında ekilen tohumların hasadına başlandı. Hasadın en geç yapıldığı iller arasında yer alan Kars'ta üreticiler, araziler dağlık olduğu olduğu için teknolojik tarım aletleri yerine, atalarından kalan geleneksel aletlerle ürünlerini tarladan kaldırıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Düzgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede hasada başlandığını belirterek, genel olarak Kars'ta bu sene arpa, buğday, korunga ve fiğ gibi yem bitkilerinde yüksek verim beklediklerini söyledi. Çiftçilerin yoğun şekilde hasat yaptığını vurgulayan Düzgün, "İlk etapta, arpa ve yem bitkilerinin hasadına başlandı. Arpa başakları ve diğer yem bitkilerinin daneleri oldukça dolu. Net olarak değerlendirebilmemiz için hasadın tamamlanması gerekiyor. Bu bakımdan genel izlenimler rekoltenin iyi olacağı yönünde" diye konuştu. Düzgün, bereketli bir hasat mevsiminin geçmesini temenni ederek, "İklim şartları nedeniyle Türkiye'de en son hasat bu bölgede yapılıyor. Verimin geçen seneye göre yüzde 10 artış göstereceğini tahmin ediyoruz" dedi. - "Geleneksel tarım aletlerine her zaman ihtiyaç var" Sarıkamış Ziraat Odası Başkanı Nesim Gök de ağustos ayıyla hasada başladıklarını belirterek, "Üreticilerimiz rekolteden memnun görünüyor. Bizim bölge, bu yıl çok yağış aldı. Temennimiz odur ki Türkiye'nin her tarafında bulunan çiftçilerin yüzü gülsün" ifadelerini kullandı. Çiftçilerden Zafer Taş ise bu yıl meralarda fazla ot yetişmediğini ancak ekinlerin iyi olduğunu, arpa ve diğer ürünlerin bereketli olacağını söyledi. Nevzat Taş da hasadı geleneksel tarım aletleriyle yaptığını anlatarak, "Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin geleneksel tarım aletlerinden tırpana her zaman ihtiyaç var. Taşlı ve eğimli yerlerde tırpan kullanıyoruz. Bu yüzden tırpan, hasat döneminin vazgeçilmez tarım aletlerindendir" şeklinde konuştu.

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler