YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kars İl Sağlık Müdürlüğü’nden Lenfoma Açıklması

Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Tuncer, 15 Eylül Dünya Lenfoma Günü dolayısıyla açıklamalarda...

Kars İl Sağlık Müdürlüğü’nden Lenfoma Açıklması

Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Tuncer, 15 Eylül Dünya Lenfoma Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

İl Sağlık Müdürü Dr. Tuncer; “Diğer tüm kanser vakalarında olduğu gibi lenfomada da erken teşhisin çok önemlidir. Her geçen gün kanserojen maddelerin hayatımıza daha fazla girmesi sonucu karşımıza daha sık çıkan kanser vakaları ile mücadelede erken teşhis büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle hastalıklardan değil geç kalmaktan korkun ”dedi.

Belirtileri çoğu zaman basit hastalıklarla karıştırılabilen ve bu yüzden teşhisinde geç kalınan lenfomada, hastaların doğru yönlendirilmesi gerektiğini belirten Dr. Tuncer; “Lenfoma, lenf sisteminden kaynaklanan kanserlerin ortak adıdır. Lenfoma çok çeşitli alt tiplerden oluşan, çok farklı davranış özellikleri gösterebilen bir hastalık grubudur. Birçoğunda doğru tanı ve güncel tedavi uygulamaları ile hastalıksız ve uzun süreli yaşam şansı mevcuttur. 35 türü bulunan lenfoma, hem çocuklarda hem de erişkinlerde görülebilen bir hastalıktır. Bağışıklık sistemini zayıflatan durumlar, bazı kimyasal maddelere (böcek öldürücü ilaçlar) maruz kalmak, belirli bazı virüslerden kaynaklanan hastalıklar lenfomaya yol açabilen bazı risk faktörleri arasında yer almaktadır” diye konuştu.

İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Tuncer, daha sonra şunları söyledi:

“Dünya Lenfoma Farkındalık Günü ilk kez 2004 yılında düzenlendi. Doktor, hemşire, hasta, hasta yakını aileler ve arkadaşları olarak sizlerin lenfoma hastalığı, belirti ve bulguları, bu hastalığın dünyada milyonlarca kişinin yaşamını nasıl etkilediği konusunda bilgilendirmesi amaçlanmıştır.

Genellikle ağrısız, kendiliğinden kaybolmayan, çoğu kez yaygın ve ilerleyici lenf bezi büyümeleri (boyun,koltuk altı ve kasık),ile karekterize; sebebi tam açıklanamayan ateş, kilo kaybı, gece terlemesi, halsizlik, ciltte kaşıntı gibi belirtileri olan lenf sistemi kanserleridir.

Lenfomaların meme, prostat, akciğer ve kalın bağırsak tümörlerinden sonra sıklık açısından beşinci sıraya yükselen ve hasta sayısı her geçen artan bir grup tümördür olduğunu bildiren Kars İl Sağlık Müdürü, “Dünyada her yıl 360 binden fazla insan lenfomaya yakalanıyor. Her gün ortalama 1000 kişiye lenfoma teşhisi konuyor. Erken teşhis ile tedavisi mümkün bir hastalık olduğu halde geç kalınırsa 6 ay içinde ölümcül hale gelebiliyor. Her lenfoma hastası için tedavi kendine özgündür. Çünkü hastalığın evresine, hücre tipine, hastanın yaşına, hastanın tedaviyi kaldırıp kaldıramayacağına ve lenfoma tipinin hızlı yada yavaş seyirli oluşuna göre doktor tedavinin şeklini ve verilecek ilaçları belirler. Çoğu zaman grip benzeri semptomlar gösteren lenfomanın erken teşhisi ve uzman hekim kontrolünde yürütülen tedavisi sonucunda başarı oranı oldukça yüksek.

Bu nedenle, kanser ile mücadelede ilk adım toplumu kansere karşı bilinçlendirmek ve farkında lığı artırmaktır. Hayatımıza giren kanserojen maddelerin azaltılması, kanser bulgulanın bilinerek erken tedavin başlatılması büyük önem arz etmektedir. Biz de Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak koruyucu hekimlik çalışmalarını yaygınlaştırmak, toplum bilincini yükselterek hastalık meydana gelmeden önlemek ve hayat standart’ını yükseltmek için gerekli çalışmalarımızı yürütmekteyiz.”

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler