YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çölmekçioğlu’ndan Açıklama

Sosyal bir oluşum olarak1884 yılında ilk olarak İngiltere’de kurulan kooperatifçilik işbirliği ve dayanışma içerisinde vatandaşların...

Çölmekçioğlu’ndan Açıklama

Sosyal bir oluşum olarak1884 yılında ilk olarak İngiltere’de kurulan kooperatifçilik işbirliği ve dayanışma içerisinde vatandaşların beklentilerine cevap vermeye çalışıyor. İnebolu Esnaf ve Sanatkârları Kredi ve Kooperatifi başkanlığını 18 yıldır yürüten Ahmet Çölmekçioğlu, amaçlarının verimli çalışma, ortak ihtiyaçları karşılama, emek ve değerlendirme olduğunu belirtti.

“Birlikten kuvvet doğar” sözünü en iyi ifade eden kooperatifçilik özellikle kırsal bölgelerde sosyal adaletin sağlanması ve ekonomik kalkınmanın hızlandırılarak bölgeler arası adaletsizliğin giderilmesi için son derece önemli bir görevi üstleniyor.

“KOOPERATİFİLER KIRSAL KALKINMA İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Kırsal kalkınmayı hızlandırmak için kooperatifçiliğin yaygınlaşmasının ve gelişmesinin şart olduğu günümüz Türkiye’sinde, İnebolu Esnaf ve Sanatkârları Kredi ve Kooperatifi mevcut başkanı ve 18 yıldır başkanlık görevini sürdüren Ahmet Çölmekçioğlu, şunları kaydetti: “On sekiz yıldır kooperatif başkanlığını sürdürdüğüm kooperatifte, geçen seneye nazaran şuan itibariyle kredi taleplerinde düşmeler oldu. Bu düşüşün en büyük etmenlerden birisi “Eş-Kefil” olayıdır. Yeni çıkan aile yasasıyla beraber kredi başvuru taleplerinde eşlerin de imzası gerektiğinden eşlerini bankalara getirmeye ikna edemeyen esnaflar kredi taleplerini de yapamamaktadır. Bu durumuma en kısa zamanda çözüm üretilmesi gerekiyor” dedi.

İnebolu Esnaf ve Sanatkârları Kredi ve Kefalet Kooperatifi olarak çok iyi bir konum da olduklarını dile getiren Çölmekçioğlu, 545 üyelerinin bulunduğunu, bu üyelerden 263 tanesinin faal olarak çalıştığını söyledi.

“BÜYÜK İŞLETMELER KÜÇÜK ESNAFA ZARAR VERİYOR”

Kooperatifçilik Başkanlığı’nın riskli bir iş olduğunu ifade eden Çölmekçioğlu, “Bir defterin onayını yaptırmayanlara 5000 TL’ye uzanan oranlarda ceza kesiliyor. Kredi alıp da ödenmediğini bildirmediğiniz takdirde suç teşkil ediyor. Büyük marketler Kastamonu’nun her köşesine açılmaya devam ediyor fakat marketlerin açılması esnaflarımızı zor duruma sokuyor. Zaman zaman siftah edemeyen esnaflarımız oluyor” dedi.

İnebolu Esnaf ve Sanatkârları Kredi ve Kooperatifi olarak mali yönden iyi konumda olduklarını belirten Çölmekçioğlu, üye esnafların ödemlerinde şu an için herhangi bir sıkıntı olmadığını söyledi.

Her kurum ve kuruluşta olduğu gibi kooperatifçilikte de sorunların baş gösterdiğine değinen Çölmekçioğlu, en büyük sorunlarının parası kalanların ve ölenlerin mirasçılarına tebliğ edilirken noter tasdik parasının yüksek olmasını söyledi.

“YENİ YASA BAŞKANLARA BÜYÜK KÜLFETLER GETİRİYOR”

Esnaf ve Sanatkârları Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nden kredi alacaklardan 25 bin TL için iki kefil, 50 bin TL için üç kefil, bunun üzerinde ki meblağlar içinse yönetim kurulu kararlarının gerektiğini ifade eden Çölmekçioğlu, başvurunun daha sonra bankaya oradan da komisyondan geçerek ve sicili temiz ise verildiğini sözlerine ekledi.

Yeni çıkan 1163 sayılı yasanın yöneticilere ve dernek başkanlarını çok büyük külfet getirdiğini ifade eden Çölmekçioğlu, “Aldığımız krediyi bir ay içerinde ödemezsek ya da kredimiz takibe girerse başkanlığımız ve yönetimdeki üyeliğimiz hemen düşürülüyor. Üyelerde ise böyle bir sıkıntı yok, üyeler sadece icraya verilebiliyor. Daha önceki senelerde kooperatif içerisinde fon oluşturularak, eşi ölen esnaflarımıza ve ya yangında dükkânları yanan esnaflara geri ödemesiz belirli meblağda ödeme yapabiliyorduk fakat yeni yasa ile bu fonlar kaldırıldı” diye konuştu.

Kooperatifçiliğin hiçbir zaman batmayacağını sözlerine ekleyen Çölmekçioğlu, batan, zor günler geçiren kooperatiflerde hatanın yöneticilerden kaynaklandığını ifade etti.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler