YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Taşköprü'de ev inşaatı kazısında tarih çıktı

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde, ev inşaatı temel kazıları sırasında tarihi kilise kalıntılarına rastlandı.

Taşköprü'de ev inşaatı kazısında tarih çıktı

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde, ev inşaatı temel kazıları sırasında tarihi kilise kalıntılarına rastlandı.

Olay, Taşköprü ilçesine bağlı Kese köyünde meydana geldi. Köyde ikamet eden Ahmet Çetin’e ait ahşap evin 1979 yılında yanmasının ardından Çetin ailesinin yanan evlerinin bulunduğu arsa üzerine yeni bir ev yapmayı planlaması üzerine başlatılan inşaat temel kazıları sırasında tarihi kalıntılara rastlandı. Çetin ailesinin durumu Kastamonu Müze Müdürlüğüne bildirmesi üzerine bölgeye gelen yetkililer arsanın bulunduğu bölgeyi Sit alanı ilan etti.

AİLE MAĞDUR OLDU

Çetin ailesinin durumu müze müdürlüğüne bildirmesi sonrası yaşanan gelişmeler ailede uzun yıllar sürecek bir mücadelenin de başlamasına neden oldu. Aile arsalarında ne inşaat yapabiliyor ne de arsalarının kamulaştırılmasını.Arsanın sahibi Ahmet Çetin, yaşananları şu şekilde aktardı: “1979 yılında evimizin çıkan bir yangında yanmasının ardından yeni bir ev yapmak için temel kazısı yaptık. Bu sırada tarihi eser kalıntılarına rastlayınca hemen durumu Kastamonu Müze Müdürlüğüne bildirdik köye gelen yetkililer arsamızın da içinde bulunduğu bölgeyi Sit alanı ilan etti. Zaman içerisinde müze müdürlüğü ile defalarca irtibata geçtik alanın kamulaştırılarak bedelinin ödenmesini istedik ancak çeşitli bahanelerle 30 yıl boyunca oyalandık. Son olarak geçen ay BİMER (Başbakanlık İletişim Merkezi)’ne yolladığımız bir maille sondaj kazılarının yapılması sağlandı bizim bu süreçte isteğimiz alanın detaylı bir kazı çalışması ile gün yüzüne çıkarılarak turizme kazandırılması ve köyümüzün bundan mümkün olduğunca faydalanması yönünde ve bizimde mağduriyetimizin giderilmesi başlıca talebimizdir.”

KÖY MUHTARI AHMET ÖZKAN

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Köy Muhtarı Ahmet Özkan, böylesine önem taşıyan bir tarihi eserin köyde bulunmasına sevindiklerini belirterek şunları söyledi: "Bu bize mutluluk veriyor ancak Müze Müdürlüğü yetkililerini tarafımıza konuyla ilgili bir açıklama yapmamaları endişe vericidir. Umut ediyorum ki devletimiz tarihimize sahip çıkar ve köyümüzde bundan en iyi şekilde faydalanır.”Öte yandan Kastamonu Müze Müdürlüğü yetkilileri, bu konu hakkında bilgi veremeyeceklerini ifade etti.

Taşköprü'de ev inşaatı kazısında tarih çıktıTaşköprü'de ev inşaatı kazısında tarih çıktıTaşköprü'de ev inşaatı kazısında tarih çıktı

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler