YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakan Yıldız: Ruslar'a Askeri Üs Verileceği İddiası Yalan

Oktay ENSARİ- Doğan BİLMEZ/KAYSERİ, Kayseri Büyükşehir Belediyesi'ne ait Anadolu Harikalar Diyarı tesisinde sivil toplum örgüt temsilcileri ile kahvaltıda bir araya gelen Bakan Taner

Bakan Yıldız: Ruslar'a Askeri Üs Verileceği İddiası Yalan

Oktay ENSARİ- Doğan BİLMEZ/KAYSERİ, Kayseri Büyükşehir Belediyesi'ne ait Anadolu Harikalar Diyarı tesisinde sivil toplum örgüt temsilcileri ile kahvaltıda bir araya gelen Bakan Taner Yıldız, Turizm ve Kültür Müdürlüğü'nün Gültepe'deki tiyatro salonunda yapılan merkez Kocasinan İlçesi 5'inci Olağan Genel Kurulu'na katıldı. Bakan Yıldız, toplantı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yıldız, bir süre önce DSP Genel başkanı Masum Türker’in bir ulusal televizyon kanalında, "Türkiye, Akkuyu nükleer santral yapımını üstlenen Ruslara Akdeniz’de bir askeri üs vereceği" ve TBMM’deki bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşma sonrası 3'üncü nükleer santral yapımından vazgeçildiği yolundaki iddialar hatırlatılınca şöyle dedi:
"TBMM’deki bakanlığımızın bütçesiyle ilgili görüşmeler sırasında İğneada’da Türkiye’nin 3'üncü bir nükleer santral yapımının söz konusu olmadığını söyledik. '3'üncü nükleer güç santrali hedef ve programımızda yok' demedik. Bu konuda yanlış bir algı oluştu. 'TBMM de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bütçesi görüşülürken İğneada’da kesinleşmiş nükleer santrali var mı?' diye soruldu. İğneada ile kesinleşmiş bir kararımızın olmadığından bahsettim. Bazı gazeteler 3'üncü santral hedefimizin olmadığından söz etti. Başbakanımızın ve bizim zaman zaman yaptığımız açıklamalarda 3'üncü nükleer güç santralinin Türkiye’nin olabildiğince milli, yerli sanayisi ve yerli kaynakları ile beraber yapmasına dönük büyük bir hedefi olduğunu ve bununla alakalı herhangi bir angajmana şu anda girmediğini 1 ve 2'nci nükleer güç santrallerini yaptıktan sonra bunlarla alakalı hedeflerini ortaya koyacağını söylemiştim. Ama, 'İğneada ile alakalı buraya santral yapılacak mı?' diye sorulduğunda 'Hayır şu anda bununla alakalı kesinleşmiş bir bilgi ve çalışma yoktur' dedim. Onu yanlış aktarmışlar. Cumhurbaşkanı ve Başbakanımızın da bildiği gibi, Akkuyu ve Sinop’dan sonra 3'üncü nükleer güç santralini olabildiğince milli olanaklarla yapılması konusunda hedefimiz vardır. Birinci ve ikinci nükleer güç santrallerini yaptıktan sonra bunun gündemimizde olduğunu söyledik. 3'üncü güç santralinin İğneada’da yapılmayacağını ifade ettik. Sözlerim kamuoyunca sanırım yanlış anlaşıldı."
"RUSLARA ASKERİ ÜS KONUSUNDA GÖRÜŞME OLMADI"
Yıldız, Putin’in Türkiye ziyareti sırasında Akkuyu nükleer santrali konusu görüşülürken, Ruslar’a Türkiye’nin askeri üs vereceği yolundaki iddiaların gerçek olmadığını alatırken şöyle devam etti:
"Ruslar'a, Akdeniz’de askeri bir üs izni verme konusu doğru değildir. Öncelikle Ak Parti’yi, dolaysıyla sayın Cumhurbaşkanı ve başbakanımızı yıpratma amacı taşımaktadır. Türkiye’nin Ak Parti hükümetlerimizin Akkuyu’da kurulacak Nükleer güç santrali karşılığında Ruslar'a askeri bir üs verme ile alakalı herhangi bir görüşme olmamıştır. Bu manada müzakeresi bile söz konusu değildir."
Bakan Taner Yıldız, Ruslar'la Trakya'da yapılacak yatırım ve Rusya'nın Güney akımını durdurmasıyla ilgili bir başka soru üzerine şunları söyledi:
'Rusya; Türkiye için önemli bir ülkedir. Komşumuz ve dış ticaret hacmimizin 33 milyar dolarlar civarında olduğu önemli bir ülkedir. Liderlerimizin bundan 2 hafta önce Sayın Putin'in ziyaretinde bir kısım konu başlıkları da tekrardan gözden geçirilmiştir. Geliştirilecek; hukuki bağlayıcılığı olmayan ileriye dönük Trakya Bölgesi'nde geliştirilecek bir bölgenin önemli bir projesinden bahsediyoruz. Bu projede özellikle Botaş ve Gazprom ortak çalışacak. Güney Akım'ın askıya alındığını ve durdurulduğunu Sayın Putin Türkiye'de deklare etti. Biz bu konunun tarafı değiliz. AB ile Rusya arasında olan ve Güney Akım ortaklarının ve yine AB ülkeler tarafından oluşturulduğu bir projeden bahsediyoruz. O yüzden, Türkiye eğer önüne bir proje fırsatı konuyorsa bunu değerlendireceğini bununla alakalı teknik çalışmalarını ve fizbilite çalışmalarının yapılacağını söylemiştir. Bununla alakalı çalışmalarıda başlatmış bulunuyoruz. Rusya ile Türkiye komşudur hem de strateji ilişkiler içerisindedir."

Bakan Yıldız: Ruslar'a Askeri Üs Verileceği İddiası YalanBakan Yıldız: Ruslar'a Askeri Üs Verileceği İddiası YalanBakan Yıldız: Ruslar'a Askeri Üs Verileceği İddiası Yalan

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler