YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

PROF.DR. İNANÇ: KALİTELİ BESLENME İÇİN GÜVENLİ GIDA

KAYSERİ, Bireyin, ailenin ve toplumların birinci amacının sağlıklı yaşam olduğunu belirten Prof. Dr. Neriman İnanç; bedenen, aklen, ruhen ve sosyal

PROF.DR. İNANÇ: KALİTELİ BESLENME İÇİN GÜVENLİ GIDA

KAYSERİ, Bireyin, ailenin ve toplumların birinci amacının sağlıklı yaşam olduğunu belirten Prof. Dr. Neriman İnanç; bedenen, aklen, ruhen ve sosyal yönden iyi gelişmiş bir vücut yapısı ve bu yapının bozulmadan uzun süre işlemesini sağlamak için beslenmede kaliteye önem verilmesi gerektiğini kaydetti.
Prof. Dr. Neriman İnanç, “Kaliteli beslenme ancak gıda güvencesi ve güvenli gıdanın sağlanması ile sürdürülebilir. Güvenli gıda, besleyici değerini kaybetmemiş, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan temiz, bozulmamış besinlerdir. Besin olmayan bazı maddelerin, cam parçası, metal, kıymık, saç gibi karışımlar, besinin içinde saklandığı kaplar besinleri fiziksel kirlenmeye maruz bırakırken, çözünme sonucu geçen metaller, tarım ilaçları, iyi durulanmayan kaptan geçen deterjanlar, ambalajda kullanılan renkli plastiklerin neden olduğu kirlenmeler, yeşillenmiş patates, zehirli bal ve bazı mantar türleri gibi besinin bileşiminde doğal olarak bulunan zehirli maddeler besinleri kimyasal yönden kirleterek besinin kalitesini düşürür. Besinlerin uygun koşullarda saklanmaması ve yetersiz hijyenik koşullar, virüs, küf ve bakterilerin oluşturduğu biyolojik kirlenmeler ishal, kusma, felç, menenjit gibi hastalıklara yol açmaktadır. Bilinmedik aş, ya karın ağrıtır yada baş. Beslenmede kalite tarlada başlar sofrada biter” diye konuştu.
İnsanların beslenmede kalite anlayışlarında önemli gelişmelerin yaşandığını belirten Prof. İnanç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Dünya gıda ürünleri piyasasında ambalajlama ve etiketlemeyle ilgili düzenlemeler, endüstriyel standartlar, gıda ürünlerinde hijyen, güvenlik ve sanitasyon düzenlemeleri, ISO 9000, ISO 14000 gibi kalite ve çevre yönetimi standartları gibi yeni korumacılık, CE İşareti gibi markalar, işaretler, ECO-TEC, ECO-LABEL, Yeşil Nokta gibi ekolojik etiketler, Gümrük prosedürleri, ithalat formaliteleri, ticari markaların korunması ve taklit ürünlerin ithalatının önlenmesi, patent, marka ve endüstriyel tasarım hakları uygulamaları var. Gıda ürünlerinde kalitenin ve güvenliğin sağlanması amacıyla ISO 9000 Standartları serisinin ve ‘Güvenli Yönetimi’ni hedef alan HACCP sistemi geliştirilmiştir. Bu uygulamalar, uluslararası düzeyde ortak bir güvenlik ve kalite politikası izlenmesini zorunlu hale getirmektedir. Kaliteli ve güvenli gıdayla, dengeli beslenen bir kişi düzenli egzersiz de yaptığında, pek çok sağlık riskini ortadan kaldırabilmektedir. Düzenli yapılan fiziksel aktivite sağlığın korunması ve geliştirilmesi, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilecek bazı sağlık problemlerinin önlenmesi ve kilo kontrolünün sağlanması açısından önemlidir.”

Yerel Seçim 2024


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler