YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Türkiye’de Sağlıksız Kentleşme Külfet Oldu'

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruşen Keleş, Türkiye’deki kentleşmenin sağlıksız, dengesiz...

'Türkiye’de Sağlıksız Kentleşme Külfet Oldu'

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruşen Keleş, Türkiye’deki kentleşmenin sağlıksız, dengesiz ve çarpık olduğunu ifade ederek, bununda külfet oluşturduğunu açıkladı.

Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Mimarlık Fakültesi’nin düzenlediği “Mimarlık Buluşmaları” devam ediyor. “Mimarlık Buluşmaları” etkinlikleri çerçevesinde, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruşen Keleş, Büyükşehir belediye konferans salonunda, “Türkiye Kentleşmesinde Özgünlük Sorunları” konulu konferans verdi. Konferans açılış konuşması yapan AGÜ Mimarlık Fakültesi Dekan Vekili Nur Urfalıoğlu, “Mimarlık Buluşmalarının” Mart ayı finalini gerçekleştirdiklerini ve buluşmaların yıl boyunca devam edeceğini söyledi.

Daha sonra konferansını veren Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruşen Keleş, Türkiye’de kentleşmenin özgünlüğü ve orijinalliğinin neler olduğuna değindi. Keleş, ülkede kentleşmenin köyden kente göç ile başladığını söyledi. Türkiye’de kentleşmenin çok hızlı, sağlıksız, dengesiz ve çarpık olduğunu dile getiren Keleş, bu sağlıksız yapılaşmanın ekonomiye kazanç sağlamaktan ziyade külfet olduğuna dikkat çekti. Bu yönüyle Türkiye kentleşmesinin gelişmiş Batı ülkelerinin kentleşmesinden farklı olduğunu kaydetti. Kenti oluşturan unsurlar, yapılar, kültür varlıkları, doğal yapılar kente özgü ve onu diğer kentlerden ayıran özellikleri onun kent kültürünü oluşturduğunu belirten Keleş, Türkiye’nin bu açıdan bakıldığında tarihin, doğanın ve kültürün kentlere çok şeyler kazandırmış bir toplum olduğunu söyledi. Tarihin ve doğanın kentlere katmış olduğu değerin korunması da bu ülkenin insanları için bir görev olduğunu belirten Keleş, bu görevin hukuki ve ahlaki boyutları olduğunu ifade etti.

Kentleri bazı sorunları olduğunu vurgulayan Keleş, kentlerin sahip olduğu değerlerin, kent kimliğini oluşturan unsurların kentleşme ve küreselleşmeden ciddi şekilde etkilendiğini ifade etti. Bu etkiyi iki kategoriye ayıran Keleş, kentlerin ya kimliklerini kaybettiklerini ya da yeni bir kent kimliği kazandıklarını anlattı.

Küreselleşme olgusunun insanların davranışlarında değişikliklere, yozlaşmalara sebep olduğuna değinen Keleş, kenti rant aracı veya meta olarak görmenin kenti korumayı zorlaştırdığını sözlerine ekledi.

Konferansın sonunda katkılarından dolayı Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç Keleş’e plaket verdi. AGÜ Dekan Vekili Nur Urfalıoğlu da Keleş’e teşekkür belgesi verdi.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler