YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Niyazi Savcı, evinin "Dondurulmuş Hayvan Müzesi" yaptı

Kırklareli'nin Pınarhisar ilçesinde tahnitçi Niyazi Savcı, vatandaşların getirmiş olduğu ölü hayvanları tahnit ederek evinin bir odasında sergiliyor

Niyazi Savcı, evinin "Dondurulmuş Hayvan Müzesi" yaptı

Kırklareli'nin Pınarhisar ilçesinde tahnitçi Niyazi Savcı, vatandaşların getirmiş olduğu ölü hayvanları tahnit ederek evinin bir odasında sergiliyor.

50 yıldan beri tahnitçilik yapan Savcı, hayvanları öldürmediğini, özellikle kendiliğinden ölmüş hayvanları tahnit ettiğinin altını çizdi.

Kırklareli ve çevresinde nesli tükenmiş çok sayıda hayvanı tahnit eden Savcı, hayvanları yaşantılarına göre tahnit ettiğini, ölmüş hayvanları tanıdıklarının getirdiğini söyledi.

Evinin bir odasını adeta mumyalanmış hayvan müzesine çeviren Niyazi Savcı, "Yaklaşık 50 yıldır tahnitçilik yapıyorum. Nesli tükenen veya tükenmekte olan hayvanları mumyalayarak, gelecek nesillere hayvanların örneklerini bırakacağım" dedi.

Kırklareli ve çevresinde yaşayan veya nesli tükenmiş olan birçok hayvanı mumyaladığını belirten Savcı, "Doğada ölmüş olan hayvanları eş, dost bana getirerek tahnit yaptırıyorlar. Ben de bu hayvanları önce yüzüyorum ve ilaçladıktan sonra mumyalamasını yapıyorum. Deri içerisinde kalan yağ tabakalarını, kaslarını çıkartarak ilaçlamak suretiyle hayvanı mumyalıyorum. Hayvanın doğadaki yaşantısı ne ise hayvanı o şekil mumyalıyorum. Hayvana doğadaki yaşantısı gibi görüntü veremezsen yaptığın eserin bir önemi kalmaz. Gerçeği neyse onu aktarmak mecburiyetindeyiz. 50 seneden beri ben bu işle uğraşıyorum" ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE ÇAPINDA 8 KİŞİ, TRAKYA’DA TEK BEN BU İŞLE UĞRAŞIYORUM”

Tahnitçiliği Türkiye’de hobi olarak sadece 8 kişinin, Trakya’da ise sadece kendisinin yaptığını söyleyen Savcı, "Hayvanları kesinlikle vurarak mumyalama yapmıyorum kendi eceli geldiğinde veya başka hayvanların öldürmesi sonucu mumyalama yapıyorum. Hayvan öleli 1-2 gün olursa anca mumyalama yapabiliyoruz. Gelecek olan kuşaklar bazı hayvanları doğada göremeyecek. Doğadaki hayvan ile kitaplardaki hayvanlar arasında çok fark var. Bugün bazı hayvanların nesli tükendi, bazılarının da tükenmek üzere. Biz tahnitçiler bu hayvanların mumyalamasını yaparak gelecek kuşaklara gerçek örnekler bırakıyoruz. Doğada çekirge, kırlangıç bile kalmadı. Ben bu işe hayvanlara olan merakımdan dolayı başladım. Çok kitap okudum ve araştırmalar yaptım" şeklinde konuştu.

Savcı'nın evinde yaban kedisinden vaşaka, baykuştan balığa kadar yaklaşık 100 tane hayvanın mumyası bulunuyor.

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler