YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Konya Ovasında Hububatta Rekor Rekolte Beklentisi

Mehmet Kayhan YILDIZ / KONYA, Konya Ovası’nda 2014 yılının eylül, ekim, kasım ve aralık aylarından itibaren başlayarak düzenli alınan yağışlar

Konya Ovasında Hububatta Rekor Rekolte Beklentisi

Mehmet Kayhan YILDIZ / KONYA, Konya Ovası’nda 2014 yılının eylül, ekim, kasım ve aralık aylarından itibaren başlayarak düzenli alınan yağışlar sonra tohumların yüzde 98 oranında çimlendiğini ve devamında da geliştiğini belirten Ataiyibiner şunları söyledi:
"Türkiye geçtiğimiz yıla nazaran bu yıl ciddi oranda bir yağış aldı. Konya Ovası da bu yağışlardan nasiplendi. Bu yıl yağışlar geçen yıla nazaran yüzde 40 oranında artış gösterdi. Yağışların düzenli seyretmesi sonucu ekilen tohumların çimlenmesinde sıkıntı yaşanmadı. Ovada ekilen tohumlarda yüzde 98 seviye ile rekor bir çimlenme gerçekleşti. Devamında bitki gelişimini sağlayacak şekilde hava şartları seyretti."
SON 30 YILIN EN İYİ YAĞIŞI
Konya Ovasının bu yıl son 30 yılın en iyi yağışını aldığını ifade eden Ali Ataiyibiner, şöyle devam etti:
"2014 yılının eylül, ekim, kasım ve aralık ayında tohum çimlenmesi için gerekli yağışların alınmasının ardından 2015 yılı ocak, şubat ve mart aylarında da kar ve yağmur yağışı beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Bölgemizde son 4 aydırki yağışlar, uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 50 oranında artış göstererek son 30 yılın en iyi yağışını kaydetti. Bu hububattaki rekolte artışında etkili olurken, göl ve barajlardaki su seviyeleri yükseldi. Rekor seviyelere ulaştı. Hatta doluluk nedeniyle bazı barajlardan su bile bırakıldı. Ayrıca yağışlar sonucunda yeraltı sularının kullanımı da ortadan kalkmış oldu."
3 MİLYON TON REKOLTE BEKLİYORUZ
Alınan yağışların ardından hububatta 3 milyon ton rekolte beklediklerini de ifade eden Ataiyibiner, "Hububatta şuan itibariyle hem kuru hem de sulu tarım yapılan alanlarda geçtiğimiz yılların çok üstüne çıkmasını bekliyoruz. Konya ovasında şu an itibariyle herhangi bir olumsuzluk olmadığı taktirde en az 3 milyon ton rekor seviyede bir rekolte bekliyoruz" dedi.
NİSAN VE MAYIS YAĞIŞLARI ÖNEMLİ
Bu rekolte için nisan ve mayıs yağışlarının da önemli olduğuna dikkat çeken Ali Ataiyibiner, şöyle konuştu:
"Tohum gelişimi ve tohum çimlenmesi beklenilenin üzerinde bir gelişme gösterdiği için toprakta ciddi bir şekilde nem kaybı yaşanıyor. Ürünün daha gelişmesi için toprağın ihtiyaç duyduğu nemin de nisan ve mayıs aylarındaki yağışlardan karşılaması lazım. Hava şartları da çiftçilerimizin istediği yönde seyrediyor. Bu şekilde devam ederse 3 milyon ton rekolte bekliyoruz. Geçtiğimiz yıl Konya ovasında 2 milyon ton hububat rekoltesi gerçekleşmişti."

Konya Ovasında Hububatta Rekor Rekolte BeklentisiKonya Ovasında Hububatta Rekor Rekolte Beklentisi

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler