YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çocuklarda "yüksek Ateş" Rahatsızlığı

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sarper Şahin, çocuğun ateşi 38

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sarper Şahin, çocuğun ateşi 38 dereceye yükselmeden ateş düşürücü ilaç verme kültüründen mutlaka uzaklaşılması gerektiğini bildirdi.

Dr. Şahin, yazılı açıklamasında, çocukluk çağının önemli şikayetlerinden biri olan yüksek ateşin, çocuk polikliniklerine yapılan başvuru nedenler arasında ilk sıralarda yer aldığını belirtti.

Ateşi, vücut ısısının yükselmesi diye niteleyen Dr. Şahin, şunları kaydetti:

"Yüksek ateş, çoğu kez ailelerin korkulu rüyasıdır. Ailelerin korkusu, çocuklarının havale geçirmesidir ama ateşli çocuklarda havale beklenenin çok altındadır. Her 100 ateşli çocuğun 3-4'ü havale geçirir. Havalelerin çoğu 38 derecenin üzerinde geçirilir. Çocuk Polikliniğimize gelen hastaların çoğunun takip ve tedavisinde ailelerin yanlışlıklar yaptığını görmekteyiz. 37,5 derece ile 38 derece arasında çocukların kıyafeti çıkarılmalıdır ama çorapları çıkartılmamalıdır. Gerekirse çocuğumuza ılık duş aldırmalıyız. Çocuğumuzun ateşi 38 dereceye yükselmeden ateş düşürücü ilaç verme kültürümüzden mutlaka uzaklaşmak zorundayız. 38 derecenin altında kesinlikle ateş düşürücü ilaç vermemeliyiz. Çocuğumuzu soymamıza ve ılık duş aldırmamıza rağmen ateş 38 derecenin üzerine çıkarsa ateş düşürücü ilaç vermeliyiz. Aileler çocuklarının ateşi düştükten sonra da en yakın hekime başvurmalıdırlar. Çoğu kez karşılaştığımız durum, 'ateşi var gibiydi ateş düşürücü verdim' yaklaşımıdır. Ailelerin bir kısmı ateşi ölçmeden tahmine göre ateş düşürücü vermektedir. Bu çok yanlış bir uygulamadır. Çocuğumuza yarar sağlamaya çalışırken zarar veririz. Ateşten şüphelenilen durumlarda dereceyle ateş ölçülüp karar verilmelidir. Yanlışlardan bir diğeri ise yanlış doz ve zamanlamada ateş düşürücü ilaç vermektir. Mutlaka çocuk hekimlerinden ateş düşürücü ilaçların kullanımı ve dozu hakkında bilgi alınmalıdır."

Muhabir: Hadi Şengül / Sedat Gök

Mynet Youtube


Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler